Dawać przecinek czy nie?

1
Może pytanie banalne, ale interpunkcja zawsze była moją słabą stroną.
Największe problemy mam z "Jak" , nie do końca potrafię zakumać zasady:

Czy w takim np zdaniu stawiać przecinek czy nie?:

Szara otchłań poniżej wyglądała jak jakaś podmorska rafa.

albo tu:

Dziewczyna dopiero teraz przekonała się jak wielki i miażdżąco precyzyjny mechanizm tworzy jego mechaniczny odwłok.

a takie zdanie to już w ogóle dla mnie kosmos: czy przed "jakie" stawiać przecinek

Było cicho. Tak cicho, że mogła usłyszeć skrzypnięcia i stuki jakie wydawał dom stygnący po całodniowym upale.

Przepraszam za banalne pytanie, ale z zasad interpunkcji nie potrafię tego wywnioskować.

Re: Dawać przecinek czy nie?

2
Daywayfarer pisze:Czy w takim np zdaniu stawiać przecinek czy nie?:

albo tu:

Dziewczyna dopiero teraz przekonała się jak wielki i miażdżąco precyzyjny mechanizm tworzy jego mechaniczny odwłok.
Stuprocentowej pewności nie mam, więc byłoby dobrze, gdyby wypowiedział się ktoś jeszcze. Ale napiszę, co myślę.

Wydaje mi się, że w tym zdaniu nie powinno być przecinka.

Dziewczyna dopiero teraz przekonała się, jak wielki i miażdżąco precyzyjny mechanizm tworzy jego mechaniczny odwłok.

A w tym zdaniu już tak. Dlaczego? Z zasadami można zapoznać się na przykład tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Przecinek# ... k_stawiamy

Napisano tam: "Stawiamy przecinek przed wyrazami: jak, jakby, niż, niby i tym podobne w zdaniach złożonych porównawczych".

Zdania złożone, to takie, które zawierają dwa orzeczenia lub więcej. W pierwszym przypadku widzę tylko jedno orzeczenie, więc nie powinno być przecinka (mogę się mylić). W drugim mamy więcej niż jedno orzeczenie, więc powinien być.

Daywayfarer pisze:a takie zdanie to już w ogóle dla mnie kosmos: czy przed "jakie" stawiać przecinek

Było cicho. Tak cicho, że mogła usłyszeć skrzypnięcia i stuki jakie wydawał dom stygnący po całodniowym upale.
Przed "jakie" powinien być przecinek. Wyobraź sobie, że to "jakie" znaczy tyle, co "które". Przed "które" na pewno postawiłbyś przecinek.

Wydaje mi się, że na 98% mam rację, ale lepiej niech jeszcze ktoś to sprawdzi i coś dopowie, bo mistrzem ortografii nie jestem. Sam mam jeszcze trochę do nadrobienia w temacie. Myślę, że będę musiał zainwestować parę centów w stosowne książki, żeby nabrać dobrych nawyków. Bo człowiek źle się uczy, gdyż w prasie i w Internecie widzi się masę błędów interpunkcyjnych. Czasem także w książkach. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie. Co o tym sądzicie, spotykacie w książkach błędy interpunkcyjne?

4
Błędów interpunkcyjnych w porządnej książce raczej się nie spotyka, za to w prasie - mnóstwo. Najwyraźniej korektorzy są mniej czujni, albo ich wcale nie ma. W edytorach tekstów pewne reguły też zostały zastosowane mechanicznie i wprowadzają w błąd.
Interpunkcja w języku polskim jest zresztą skomplikowana, ja nie prezentuję jakiejś głębokiej wiedzy w tym zakresie, ale jeśli chodzi o zdania, które wrzucił tu Daywayfarer, to:
1. - Bez przecinka.
2. - Owszem, przecinek po przekonała się. Jest to zdanie podrzędnie złożone, dopełnieniowe, więc zdanie nadrzędne Dziewczyna [...] przekonała się (o czym?) należy oddzielić od podrzędnego jak wielki [...] właśnie przecinkiem.
3. - Też powinien być przecinek po stuki. To znowu zdanie podrzędnie złożone, przydawkowe: mamy zdanie nadrzędne [...] mogła usłyszeć [...] stuki (jakie?)
i podrzędne: jakie wydawał dom [...].
Tu nie chodzi o to, żeby automatycznie stawiać przecinek przed każdym jak, jaka, jakie. Tak się jednak składa, że te zaimki najczęściej występują w zdaniach podrzędnie złożonych i rozpoczynają zdanie podrzędne. A dwa zdania się rozdziela.
Zresztą, ja też nie jestem specjalistką od przecinków. :)
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”