Ostatni post z poprzedniej strony:
N ie, to nie jest żaden szach i mat
To jest po prostu dość oczywiste stwierdzenie, że nie wszyscy lubią to samo, i że nie należy dyskredytować cudzych upodobań. Wyrażone zresztą w sposób zdecydowanie ordynarny.
Moderatorzy: Poetyfikator, Moderator, Weryfikator, Zasłużeni przyjaciele
Ostatni post z poprzedniej strony:
N ie, to nie jest żaden szach i matAndy pisze:Source of the post Upodobania są różne, to fakt.
Ale to chyba nie znaczy, że w ogóle nie można oceniać książek?
PannaLawenda pisze:Source of the post To jest kicz w czystej postaci
Rubia pisze:Source of the post Owszem, ta puszcza to ewidentna wpadka gramatyczna, napięcie natomiast - to raczej skrót myślowy, nie całkiem zręczny. Siedlisko się rozwala, kolokwializmy są dopuszczalne. Nie jest to styl wyszukany, ale też nikt nie uważa Katarzyny Michalak za mistrzynię stylu. Raczej nie za to cenią ją fankiZachwyt nad własną powieścią, bodajże debiutem, świadczy o wybujałym ego autorki i jest formą autoreklamy. Niezbyt to ładne, ale nie takie rzeczy robili autorzy, żeby zyskać rozgłos...
Jak napisałam w pierwszym swoim poście w tym temacie - jedną powieść KM przeczytałam, na więcej nie mam ochoty. Ale egzorcyzmy przy użyciu określeń "kicz" albo "chłam" niewiele dają, gdyż dotyczą jedynie formy (owszem, mizernej), natomiast pomijają kwestię zasadniczą: CO właściwie sprawia, że te powieści mają taki oddźwięk?
Alicja Minicka pisze:Source of the post Może chcą się właśnie oderwać od od realnego świata i wkroczyć do prostego i infantylnego, jak w bajkach?
Jim Skalniak pisze:Source of the post O Katarzynie Michalak się nie wypowiem, bo zupełnie nie znam ani kobiety, ani żadnej jej książki. Zdumiewa mnie natomiast zdumienie tym, że coś z poważnymi wadami się świetnie sprzedaje. Dziwić się takim zjawiskom można by, gdyby wszyscy wokół słuchali Mozarta, albo gdyby nie było żadnego baru sieci MacDonald's.
Jim Skalniak pisze:Dziwić się takim zjawiskom można by, gdyby wszyscy wokół słuchali Mozarta, albo gdyby nie było żadnego baru sieci MacDonald's.
Navajero pisze:Source of the post Ale ja nigdy nie ukrywałem, że czytam wszystko, w tym i kobiecą![]()
Wróć do „Dyskusje o literaturze”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości