Format książki

1
Witam!
Próbowałem znaleźć tę informację w google, ale chyba nieumiejętnie szukam... Mianowicie interesuje mnie format, w jakim wydawane są książki - w wordzie piszę swoje opowiadania w formacie A4 i nurtuje mnie, ile stron to by było w przeliczeniu na takie książkowe wymiary :)
„Przekupić można każdego. Tyle, że jedni cenią się bardziej, drudzy zaś mniej.”

2
Zauważ, że książki mają różne formaty. Jedne są większe inne mniejsze. Jednego, ustalonego raczej nie ma.
"Są dwa rodzaje zaskoczenia: kiedy sie nas jeszcze nie spodziewają i kiedy się nas już nie spodziewają"
Roke Alwa Pierwszy Marszałek Taligu.

http://mat-xyv.blogspot.com/

4
Nie pamiętam jaki jest przelicznik na arkusze wydawnicze, ale jeśli chodzi o standardowy maszynopis, który dla wydawców jest często punktem odniesienia to rzeczywiście przyjmuje się 30 wierszy po 60 znaków każdy czyli właśnie 1800 znaków (ze spacjami).
Ale...
Ponieważ nie zapisuje się stron co do znaku - dialogi, akapity i inne takie, więc częściej jako rzeczywisty przelicznik przyjmuje się 1500 znaków ze spacjami.
Formaty kartek w książkach rzeczywiście są neico różne, ale też wielkość czcionki się wtedy często różni więc jeśli nie masz dodatkowych wskazówek to w uproszczeniu możesz przyjąć, że nawet wydawca wstępnie przy szacowaniu objętości podzieli ilość znaków przez wspomniane 1500.
Jako pisarz odpowiadam jedynie za pisanie.
Za czytanie winę ponosi czytelnik.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”