Cześć, chciałem prosić o wskazówki dotyczące przygotowania streszczenia i konspektu dla wydawnictwa. Jak powinno to wyglądać, jaka objętość, jakie informacje zawrzeć itp.
Pozostaję zobowiązany.
3
Ja mogę napisać, jak to wygląda u nas.
Zawsze oprócz tekstu prosimy o streszczenie maksymalnie 3 strony objętości, a do tego opis książki na maksymalnie 1/2 strony i kilka słów o autorze, również maksymalnie do 1/2 strony. Konspektu nie wymagamy.
Zawsze oprócz tekstu prosimy o streszczenie maksymalnie 3 strony objętości, a do tego opis książki na maksymalnie 1/2 strony i kilka słów o autorze, również maksymalnie do 1/2 strony. Konspektu nie wymagamy.
6
Opis książki, czyli tak zwany "blurb" (http://pl.wikipedia.org/wiki/Blurb) jest tekstem marketingowym, który pozwala ustalić, które aspekty swego utworu Autor uważa za najważniejsze. Zwykle na tekście dostarczonym przez Autora bazujemy przy opisie książki, który potem trafia na okładkę, do księgarń i jako materiał promocyjny.BlankLibrofilia pisze:A czym się różni to streszczenie książki od opisu książki?
Streszczenie - to konspekt napisany prozą, pozwalający ocenić styl utworu, określić adresata i poznać nieco lepiej warsztat Autora.