Czy ktoś mogłby mi pomóc

1
A tak naiwnie zapytam czy ktoś mógłby mi pomoc przyszykować tekst do wysłania. Znaczy się wiecie o co mi chodzi? Byłabym wdzieczna gdyby ktoś przeczytał całość i napisał jak na forum tu błąd tam popraw itd.
Nie mam miedzi na profesjonalną - czyt. płatną redakcję, a że mi zależy dlatego pytam sobie.

2
Nie musisz wysyłać tekstu zredagowanego, to robi wydawnictwo. Powinnaś natomiast wysłać tekst poprawny językowo bo w innym wypadku redaktor odłoży go po przeczytaniu paru stron. Konkludując - nijaka redakcja nie jest tu potrzebna, a o poprawność językową musisz raczej zadbać sama.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

3
mnie sie wydaje że jest poprawny językowo, ale niestety pewne wydawnictwo napisało mi, takiego maila, że zdurniałam, w stylu tekst super ale wymaga zbyt dużej pracy redakcyjnej, treść ponadprzeciętna jednak następne dwa lata mamy już zaplanowane. Proszę spróbować u innego wydawcy, z pewnością znajdzie Pani takiego.
Więc pewnie nie do końca był poprawny, heh
http://atl-niekadyjestrainmanem.blogspot.com/

4
Zgaduję: było mnóstwo niezręczności językowych, których wygładzanie trwa dłużej niż wstawianie przecinków. Przeczytaj sobie tekst na głos, a najlepiej jeszcze niech ktoś cię słucha - i patrz, kiedy się krzywi.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

5
pewnie masz rację, nie napisali dosłownie o jakiej obróbce redakcyjnej mowa ale myslę iż dokładnie tak jak napisałeś.
Z tym czytaniem na głos już próbowałam i wydaje mi się, że jest napisane normalnie, a i mój słuchacz nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń, jeśli zaś coś nam wpadło do głowy - poprawiłam jednak wydaje mi się, że była to raczej ocena mało obiektywna, bo ja wiem o co mi chodzi i rozumiem to co napisałam
http://atl-niekadyjestrainmanem.blogspot.com/

6
iska36 pisze:tekst super ale wymaga zbyt dużej pracy redakcyjnej, treść ponadprzeciętna jednak (...)
Przyznam, że brzmi w stylu: jestem za, a nawet przeciw :P
Ale ciekaw jestem cholernie prawdziwego sensu tego stwierdzenia, więc gdybyś miała ochotę podesłać mi na maila, postaram się rozszyfrować przekaz. W miarę możliwości oczywiście...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”