16

Latest post of the previous page:

Przytaczam raz jeszcze

Art. 41.

punkt 3.
Nieważna jest umowa w części dotyczącej wszystkich utworów lub wszystkich
utworów określonego rodzaju tego samego twórcy mających powstać w przyszłości.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

17
Zwróć uwagę na klauzulę karalności. Jeśli nie podpisałeś umowy która przewiduje kary umowne za niedotrzymanie jakiegoś punktu, prawdopodobnie możesz się specjalnie tym nie przejmować. Ale lepiej pokazać to prawnikowi.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

18
ok, wklejam kilka ważniejszych wpisów. niektóre nieco uprościłem, by nie przepisywać całych formuł. sens zachowałem.

"Strony ustalają, iż przeniesienie autorskich prawa majątkowych do Dzieła nastąpi z momentem jego akceptacji przez Wydawcę, w ramach wynagrodzenia określonego w niniejszej Umowie i obejmować będzie terytorium całego świata oraz dokonane zostaje na wszelkich dostępnych polach eksploatacji, polegających w szczególności na:
1) Publikowaniu w drukiem w formie książkowej lub prasowej…
2) Publikowaniu na nośnikach cd, mp3….
3) W innych technikach (nie będę tego wypisywać wszystkiego)
4) Koszystaniu w ramach publicznej reklamy i promocji, wizytówkach, ulotkach (itp.)
5) Zapisywaniu i publicznym odtwarzaniu w pamięci wszystkich komputerów (internet etc)
6) Nadawaniu za pomocą wizji przewodowej lub bezprzewodowej przez stację naziemną (itp)
7) Odczytywaniu dzieła w stacji radiowej
8.) Udzielaniu wyłącznych i niewyłącznych licencji na korzystanie z autorskich praw majątkowych, odpłatnie lub nieodpłatnie

Wraz z nabyciem prawa zezwalania na wykonanie zależnych praw autorskich oraz prawa do zezwalania na korzystanie i rozporządzanie opracowaniami dzieła na wszystkich polach eksploatacji wskazanych wyżej.

Od dnia ustalenia dzieła podmiotem uprawionym do opracowania dzieła w tym także dokonywanych skrótów […] jest wydawca lub podmiot przez niego upoważniony.

Wynagrodzenie wskazane w treści niniejszej umowy obejmuje wynagrodzenie za przeniesienie autorskich praw majątkowych na wszystkich polach eksploatacji wskazanych powyżej oraz wynagrodzenie za wyrażenie zgody na wykonywanie i upoważnienie osób trzecich do wykonywania autorskich praw zależnych oraz autorskich praw osobistych, jak również wynagrodzenie za przeniesienie egzemplarza dzieła. Twórcy nie przysługuje wynagrodzenie za korzystanie z dzieła na każdym odrębnym polu eksploatacji.
...
Wydawca będzie miało pierwszeństwo do publikacji wszystkich dzieł autora oraz wszystkich które napisze pod pseudonimem. Wydawca będzie miał XX dni na rozważenie takiej możliwości na zasadzie wyłączności zanim autor zaoferuje innym wydawcom.

Twórca zobowiązuje się, że bez uprzedniej zgody wydawcy nie spowoduje w okresie XX od dnia rozpowszechnienia dzieła innego utworu o treści zbliżonej do dzieła, która mogłaby być uznana za konkurencyjną do dzieła…
W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie odpowiednie przepisy prawa polskiego. "

19
svj pisze:ok, wklejam kilka ważniejszych wpisów. niektóre nieco uprościłem, by nie przepisywać całych formuł. sens zachowałem.
Jeżeli chcesz konkretnej odpowiedzi to dajesz konkretne zapisy. Upraszczanie zapisów prawnych może spowodować że sens będzie inny.

Z tego co wkleiłeś.
svj pisze:Wydawca będzie miało pierwszeństwo do publikacji wszystkich dzieł autora oraz wszystkich które napisze pod pseudonimem. Wydawca będzie miał XX dni na rozważenie takiej możliwości na zasadzie wyłączności zanim autor zaoferuje innym wydawcom.
Ten zapis jest niezgodny z ustawą o prawie autorskim. Podważy go każdy prawnik. Na podstawie art 41.
svj pisze:Twórca zobowiązuje się, że bez uprzedniej zgody wydawcy nie spowoduje w okresie XX od dnia rozpowszechnienia dzieła innego utworu o treści zbliżonej do dzieła, która mogłaby być uznana za konkurencyjną do dzieła…
To powinno być doprecyzowane co będzie uznane za konkurencyjne dzieło.
svj pisze:Strony ustalają, iż przeniesienie autorskich prawa majątkowych do Dzieła nastąpi z momentem jego akceptacji przez Wydawcę, w ramach wynagrodzenia określonego w niniejszej Umowie i obejmować będzie terytorium całego świata oraz dokonane zostaje na wszelkich dostępnych polach eksploatacji, polegających w szczególności na:
1) Publikowaniu w drukiem w formie książkowej lub prasowej…
2) Publikowaniu na nośnikach cd, mp3….
3) W innych technikach (nie będę tego wypisywać wszystkiego)
4) Koszystaniu w ramach publicznej reklamy i promocji, wizytówkach, ulotkach (itp.)
5) Zapisywaniu i publicznym odtwarzaniu w pamięci wszystkich komputerów (internet etc)
6) Nadawaniu za pomocą wizji przewodowej lub bezprzewodowej przez stację naziemną (itp)
7) Odczytywaniu dzieła w stacji radiowej
8.) Udzielaniu wyłącznych i niewyłącznych licencji na korzystanie z autorskich praw majątkowych, odpłatnie lub nieodpłatnie
Tracisz w tym wypadku całkowicie kontrolę nad tekstem. Jedynie czego nie może zrobić wydawca to zmienić twojego nazwiska jako autora.
svj pisze:Wynagrodzenie wskazane w treści niniejszej umowy obejmuje wynagrodzenie za przeniesienie autorskich praw majątkowych na wszystkich polach eksploatacji wskazanych powyżej oraz wynagrodzenie za wyrażenie zgody na wykonywanie i upoważnienie osób trzecich do wykonywania autorskich praw zależnych oraz autorskich praw osobistych, jak również wynagrodzenie za przeniesienie egzemplarza dzieła. Twórcy nie przysługuje wynagrodzenie za korzystanie z dzieła na każdym odrębnym polu eksploatacji.
Dodatkowo pieniądze jakie zostaną tobie wypłacone będą jednorazową sumą. Chyba, że nie wpisałeś tutaj konkretnych zapisów dotyczących procentu od każdego sprzedanego egzemplarza. Jeżeli nie ma dodatkowego zapisu dotyczącego wznowień nie otrzymasz żadnych pieniędzy.

Dalej jak już wcześniej pisałem, jeżeli nie masz w ustawie zapisu określającego konkretny czas wydania książki. To jeżeli wydawca nie wyda książki przez 2 lata możesz odstąpić od tej umowy, a jak masz chęć i czas to powalczyć w sądzie o odszkodowanie.

Cała umowa jest skonstruowana w sposób taki, aby wydać książkę jak najmniejszym kosztem a jeżeli przez przypadek stanie się hitem (lub będzie się dobrze sprzedawać) to będzie zarabiać na tym tylko wydawca. Wszelkie e-booki, audiobooki itp są już tylko zyskiem wydawnictwa.

Na dzień dzisiejszy twój tekst jest zablokowany. Jednakże udałbym się do prawnika w celu konsultacji z punktem o wyłączności. Pozwoli ci to wydanie następnych książek w innych wydawnictwach. Bo z tym punktem to nawet nie możesz wysłać opowiadania na konkurs jeżeli nagrodą jest wydanie w antologii. Warto także aby rozwiązanie umowy także napisał prawnik. Zapłacisz 100 -200 zł ale zaoszczędzisz sobie nerwów.

Na przyszłość wiem, że podniecenie związane z przyjęciem tekstu jest duże i przestaje się myśleć. Natomiast warto zawsze konsultować umowy z prawnikiem jeżeli nie znasz się na konkretnych zapisach. To że jesteś nowy i to jest twój debiut może wpływać ewentualnie na konkretne zapisy dotyczące stawek, a nie na uczciwość warunków. Więc negocjować i walczyć o swoje, a jak wydawnictwo się miga to masz dwa wyjścia zgodzić się, wziąć pieniądze, cieszyć się swoim nazwiskiem na półce i zapomnieć o sprawie. Albo szukać innego wydawcy.

Pamiętaj także, że jak zostaniesz potraktowany na początku także będzie wpływało na twoją ewentualną chęć pozostania w tym wydawnictwie.

[ Dodano: Wto 12 Cze, 2012 ]
Dalej jak już wcześniej pisałem, jeżeli nie masz w ustawie zapisu określającego konkretny czas wydania książki.
Powinno być w umowie.

20
Grimzon bardzo Ci dziękuję :)

sporo mi to rozjaśniło.
skoro już tyle czekam, to pewnie poczekam jeszcze trochę aż miną dwa lata od podpisania umowy i ją unieważnię.

i potem na nowo zacznę wysyłać do wydawnictw.
Fabryka Słów widzę że szuka autorów książek sensacyjnych, kryminalnych i thrillerów, więc może tam uderzę.
zwłaszcza, że kiedyś do nich wysyłałem, ale odpisali mi, że wydają tylko fantastykę, ale sam tekst ciekawy. mam nadzieje, że napisali to nie jedynie z grzeczności, ale faktycznie ktoś może fragment przeczytał :)
no, a że teraz szukają innych gatunków, to się skuszę pewnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”