181

Latest post of the previous page:

patkazoom262 pisze:

Tak, Jerzy ma rację - polski Paolini! :lol:
Nie ma racji, Paolini był dużo lepszy - nie w sferze pomysłów, bo te były banalne, ale jeśli chodzi o styl, charakterystykę bohaterów itp.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

182
Navajero pisze:patkazoom262 napisał/a:

Tak, Jerzy ma rację - polski Paolini! :lol:

Nie ma racji, Paolini był dużo lepszy - nie w sferze pomysłow, bo te były banalne - ale jeśli chodzi o styl, charakterystykę bohaterów itp.

bardziej mi chodzilo o to, ze obie osoby za bardzo sa chwalone, a tak naprawde nic ciekawego do powiedzenia nie maja... :) Robia z nich nie wiadomo jak wielkich, dojrzałych pisarzy.
Zajrzyj, może znajdziesz tu coś dla siebie

Jak zarobić parę złotych

183
No bo to jest sposób na bestsellera - reklama, reklama i jeszcze raz reklama :) Jednak wątpię, aby to się udało z naszą nastolatką, myślę, że nie zostały spełnione warunki brzegowe - poziom dziełka BK jest tak niski, że nie da rady go wylansować na hit. Mimo wszelkich starań: pozytywnych recenzji w pismach papierowych, telewizji itp.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

185
Mocno średnio; bardzo, bardzo mocno średnio. Cóż mógłbym o niej napisać? Hmm... O, powiem tak: Nie jest jakoś super źle tragicznie (ot poziom przeciętnego tekstu na Weryfikatoerium ;) ). Niech sobie dziewczynka pisze, wkrótce dojdzie do wprawy. Ale to nie jest na miłość Boską poziom wydawniczy i nie-wiadomo jak beletrystyczny! Kurde chwalą ją jak indyjską boginie, a tak naprawdę wielu amatorów zupełnie samo napisało o wiele lepszą historyjkę. A tu redaktorzy, korektorzy, pewnie sama to parę razy czytała... Cóż. Jak mówiłem - nie jest najgorzej, nie czepiajmy się byle czego, ale to nie jest to, co powinno być i (patrząc na cały szum) czego się spodziewaliśmy. Prawda?...
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

186
Hm, mnie również zgrzytnęło pierwsze zdanie. Moim zdaniem styl nie jest zły, ale ten fragment nie zachęcił mnie do dalszej lektury. Co ciekawe, książki nie ma nawet w rejestrze ksiazki.wp.pl.

Jeśli chodzi o nastoletni debiut... mam 17 lat i od zawsze chciałam być pisarką. Marzyłam i nadal marzę o dniu, w którym wejdę do księgarni i zobaczę na półce swoją powieść. Ale nigdy nie zależało mi na wczesnym debiucie, wolałam wysyłać prace na konkursy literackie, a nie od razu tworzyć dzieło życia ;) Teraz spisuję pomysły na bieżąco, tworzę też fragmenty, na które akurat mam wenę. Niektóre pomysły po jakimś czasie rewiduję i zmieniam to, co jest. No i nadal ślę na konkursy ;)

Co do Eragona, utknęłam na dwusetnej stronie pierwszego tomu. Nie wciągnęło mnie na tyle, żeby czytać dalej, gdy dookoła tyle innych książek, które mogę pochłonąć.

187
Ja na początku Eragonem byłem zachwycony, ale potem...przeszło mi. Nie czuję musu kupienia następnej części. Książka jest dla mnie zbyt schematyczna.
Bo lubię pisać.

188
Navajero pisze:Brak elementarnej wiedzy historyczno - militarnej

Pytanie z ciekawości, nie ze złośliwości - w czym to się objawia? Bo podejrzewam, że moja wiedza historyczno-militarna leży i gnije na poziomie zera ;)

189
Kolczuga noszona na koszulę, topór czy raczej "topór" o drzewcu dwukrotnie dłuższym od bohatera. Kolczugę noszono na przeszywanicę - gruby, pikowany kaftan, bo w innym wypadku obtarłaby ciało do krwi. Topór o drzewcu większym niż wzrost noszącego to coś w rodzaju halabardy, no i ciekawe jak czymś takim władać, albo jeszcze lepiej - zrobić młyńca? No bo zakładamy, że prawo grawitacji i parę innych zasad fizycznych nadal obowiązują :)
dr Samuel Johnson

190
się czepiasz bo zazdrościsz ;)

skoro koleś ma max 140 cm a kolczuga sięga mu do kolan to powinna ważyc 8-12 kilogramów. Mimo to idzie lekkim krokiem.

Co to oznacza? że jest lżejsza. A czemu jest lżejsza? bo z ALUMINIUM!!!

aluminium go nie obetrze przez koszulę ;)

wiecie co - zrobię analizę tego kawałka. tylko muszę chwilę czasu znaleźć ;-(

191
Stwórz serię "Andrzej Pilipiuk poleca" i otwórz ją "Złowrogim sześcianem" :P
dr Samuel Johnson

192
Albo też Andrzej Pilipiuk odwodzi i otwórz ją wyżej wymienionym dziełem :)
There are only two things: love, all sorts of love, with pretty girls, and the music of New Orleans or Duke Ellington. Everything else ought to go, because everything else is ugly.

193
Nie wiem czy jest czego zazdrościć...jak dla mnie znośne, czepianie się szczegółów militarno-historycznych w rodzaju "czy tak mogłoby być naprawdę" to dla mnie to szukanie dziury w całym. Nie takie błędy popełniają dorośli i bestsellerowi pisarze.

Nie jest źle, światowy poziom to to nie jest, nawet nie jest to nasza średnia krajowa ;) Jak się Basia nie zatraci w swej genialności, to za parę lat może być z niej przyzwoita pisarka, ale światowej kariery jej nie wróżę, chyba że zmieni gatunek i styl. Takie niby śmieszne, niby ironiczne, niby parodia (?) ale ten kawałek był w zasadzie o niczym...wkurzają też te pseudo-staropolskie słówka...Takie czytadełko dla dzieci, dla których na co dzień jedyną lekturą jest instrukcja dotycząca wpisywania kodów do gry ;) Jak ktoś chce przeczytać coś gorszego, to "polecam" taką mała książeczkę "Zguba trolli"...napisana przez 17-latka ;) Tak mi kiedyś wpadła w ręce...

No cóż.... zobaczymy jak Pilipiuk zrobi "rzeźnię" textu, ciekawym Twej opinii Andrzeju ;)

194
lebruce pisze:jak dla mnie znośne, czepianie się szczegółów militarno-historycznych w rodzaju "czy tak mogłoby być naprawdę" to dla mnie to szukanie dziury w całym. Nie takie błędy popełniają dorośli i bestsellerowi pisarze.
Musiałbyś chyba długo szukać takich "dorosłych i bestsellerowych" którzy popełniają gorsze błędy. Oczywiście jest to w pewnej mierze rzecz degustibusów i tolerancji czytelniczej, co do mnie - zgrzyta mi to strasznie. Widać, że autorka nie odrobiła lekcji ( a wystarczyłoby gdyby wrzuciła w google hasło "kolczuga" czy 'topór", mogła też pójść w drugą stronę i zamiast o kolczudze pisać np. o "zbroi pneumatycznej" której właściwości mogłyby być zupełnie inne niż zwykłej zbroi/kolczugi, jeśli jednak zdecydowała się na używanie terminów kojarzonych z konkretną, istniejącą realnie rzeczą, nie może wychodzić poza przypisywane jej atrybuty ), zabrakło redakcji merytorycznej. No i wyszło arcydzieło :)
lebruce pisze:
Nie jest źle, światowy poziom to nie jest, nawet nie jest to nasza średnia krajowa ;) Jak się Basia nie zatraci w swej genialności, to za parę lat może być z niej przyzwoita pisarka, ale światowej kariery jej nie wróżę, chyba że zmieni gatunek i styl.
Ja widziałem dużo lepsze teksty w gimnazjum, na szkolnych warsztatach literackich :) A zmiana gatunku nic nie pomoże, bo jak ktoś nie umie pisać, to niezależnie od tego za co się zabierze, to raczej literackiego Nobla nie dostanie. Dla mnie ten fragment jest poniżej granicy drukowalności. A co autorka będzie sobą reprezentowała za kilka lat? No zobaczymy, faktycznie trudno w tej chwili przesądzać.
dr Samuel Johnson

195
Navajero pisze:Topór o drzewcu większym niż wzrost noszącego to coś w rodzaju halabardy, no i ciekawe jak czymś takim władać, albo jeszcze lepiej - zrobić młyńca? No bo zakładamy, że prawo grawitacji i parę innych zasad fizycznych nadal obowiązują :)

No z tym toporem to mogłem się domyślić

A co do zasad fizycznych - chyba nigdy nie czytałeś japońskich komiksów ;]

196
Tu mnie masz - nie przepadam :)
dr Samuel Johnson

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”