46

Latest post of the previous page:

Ignite pisze:
wiewiórki?
Wyłapano ;)

Dla ścisłości - czynnikiem odstraszającym nie była groteska sama w sobie, ale groteska w połączeniu z długością. Że się tak wyrażę metaforycznie, można zjeść jedną papryczkę w occie, ale nie słoik papryczek na raz :)
Rozumiem. Sam brałem tekst na dwa razy z dosyć długą przerwą, ale przyznam, że jest rewelacyjnie napisany. Byłem pod wrażeniem. :)

ale nie róbmy offtopu ;)
Leniwiec Literacki
Hikikomori

47
SkySlayer pisze: Jeśli chodzi o objętość - sądzę, że do 70-80 k znaków. Ale najczęściej bierzemy pod uwagę teksty w krótszym przedziale, do 50-60 k.
A na stronie, w regulaminie nadsyłania prac napisaliście, że opowiadania mogą być do 100 tys znaków. Buuu, narobiliście mi nadziei, że ktoś zechce przeczytać mój długaśny tekst :(

50
A można wysłać naraz do obu? Bo i tak pewnie tylko jedno z nich się zgodzi, albo żadne. A jeśli wszystkie to potem dajemy zgodę na druk temu, które lubimy bardziej...? Czy wysłanie tekstu jest już jednoznaczne z zgodą na druk?

52
padaPada pisze:
Preissenberg pisze:Czy wysłanie tekstu jest już jednoznaczne z zgodą na druk?
Nie jest. Wysyłaj do ilu możesz.
Nie radziłbym ( w przypadku naprawdę dobrych opowiadań, które mogą zostać zaakceptowane przez różne pisma). Oczywiście, można wysłać i w razie gdyby tekst został zaakceptowany przez więcej niż jedno pismo wybrać to, które się bardziej spodoba, ale "odrzucona" redakcja raczej nie zapała do takiego autora sympatią i na przyszłość, gdybyśmy chcieli jednak tam coś wydrukować, raczej nie weźmie naszej oferty poważnie. Lepiej trochę poczekać, ewentualnie zamieścić w mailu kaluzulę, że w razie braku odpowiedzi w ciągu miesiąca, wysyłamy tekst gdzie indziej.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

53
Herman pisze:Ja zacząłem. Wysyłałem jedno do SFFH i dalej czekam na odpowiedź.
1) nie czekaj bezczynnie pisz kolejne. Jesli wezmą uderz i dobij sukces kontynuacją.

2) nie mysl w kategorii "jedno opowiadanie - wysłałem - jestem cool". Wysłanie jednego opowiadania to jak złożenie jednego listu motywacyjnego.

Gryź na śmierć.

55
Andrzej Pilipiuk pisze:a przynajmniej wyhoduj sobie zęby.
i trzymaj je w szufladzie na wszelki wypadek :-P
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

57
odnoszę wrażenie że bez przerwy odpowiadamy ty na te same pytania.
może stworzyć wątek pt. FAQ i tam wrzucić powiedzmy 5 stron o tym jak ma wygladać maszynopis, objętość etc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”