Na krakowskim konwencie fantastyki Smokon wygłosiłem prelekcję dotyczącą debiutu literackiego.
Ze względu na to, że została oceniona jako przydatna (przez osoby bardziej doświadczone ode mnie), pozwolę sobie zamieścić link do materiału utrwalonego przez Artetekę:
Jeśli szykujecie się do debiutu możliwe, że moje sugestie i spostrzeżenia okażą się dla Was pomocne.
JEDNAKŻE:
Wspominam o tym na samym początku, ale i tu powtórzę: Nie czuję się osobą upoważnioną do tego aby pouczać innych co i jak mają robić. Wszystko co mówię w trakcie tej prelekcji proszę byście traktowali tylko informacyjnie. To wgląd w moje doświadczenia i subiektywne spojrzenie na pewne kwestie, które mogą ale nie muszą okazać się dla was pomocne.
Pozdrawiam
O debiutowaniu słów kilka
2Jacek, ja rozumiem stres, nowość wystąpienia dla ciebie, jednak bez tego wstępu podkreślającego że nie jesteś autorytetem w dziedzinie debiutu byłoby bardziej sympatycznie. To tak na przyszłość. A w ogóle gratuluję występu
.

Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz
3Podoba mi się klarowność przekazu. Dla mnie najcenniejsza jest ta uwaga o forach: żeby ufać im, ale żeby jednak szukać własnej drogi 

"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva
"Between the devil and the deep blue sea".
"Between the devil and the deep blue sea".
4Nie robiąc tego czułbym się bardzo niezręcznie.
Dziękuję i pozdrawiam.
Zapraszam: http://www.jacek-lukawski.pl
5"jak nie chcecie czytac, to sobie czytajcie takie rzeczy - saga zmierzch, prosze bardzo" - padłam :-D
fajna prezentacja, dobrze ci poszło, niepotrzebnie sie tak denerwowałes.
fajna prezentacja, dobrze ci poszło, niepotrzebnie sie tak denerwowałes.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.
6Fajna prelekcja, konkretnie i na temat
Aż szkoda, że słabo słychać pytania z sali i niektóre slajdy są mało czytelne np. z poprawkami redakcyjnymi - oczywiście, to uwagi do nagrywającego.

"Kiedy autor powiada, że pracował w porywie natchnienia, kłamie." Umberto Eco
Więcej niż zło /powieść/
Miłek z Czarnego Lasu /film/
Więcej niż zło /powieść/
Miłek z Czarnego Lasu /film/
7Ravva, Aktegev
Dziękuję i pozdrawiam!
Dziękuję i pozdrawiam!
8Świetna prelekcja, szczególnie się cieszę, że zareklamowałeś książkę o umowach wydawniczych, muszę ją przeczytać. No i cenne rady, sam przymierzam się do debiutu "Podróżnego".
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
9Fajna prelekcja, sympatyczny i wydający się na miejscu prowadzący. Język przystępny, tło mulitmedialne proste ale sugestywne, merytorycznie skrótowo choć wspomniałeś najważniejsze aspekty zagadnienia.
Żeby nie było tak kolorowo (bo napomknąłeś też o TWA) to trema widoczna (ale usprawiedliwiona) , kontakt z salą przeciętny.
Ogólnie na duży plus.
Pozdrowienia i gratulacje,
G.
Żeby nie było tak kolorowo (bo napomknąłeś też o TWA) to trema widoczna (ale usprawiedliwiona) , kontakt z salą przeciętny.
Ogólnie na duży plus.
Pozdrowienia i gratulacje,
G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
10Mógłbyś wrzucic slajd "przed redakcją" i "po redakcji"?
Nie ukrywam fajnie się ciebie słuchało, spóźnię się chyba przez to do pracy ale co tam, trzymaj się i oby tak dalej.
Nie ukrywam fajnie się ciebie słuchało, spóźnię się chyba przez to do pracy ale co tam, trzymaj się i oby tak dalej.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons
11Dziękuję za miłe słowa 
plansza "przed i po":

pozostałe plansze dostępne są tu: http://www.jacek-lukawski.pl/prelekcja- ... low-kilka/
Pozdrawiam

plansza "przed i po":

pozostałe plansze dostępne są tu: http://www.jacek-lukawski.pl/prelekcja- ... low-kilka/
Pozdrawiam
12Jacku, bardzo ciekawa i merytoryczna prelekcja. Jak będziesz miał jeszcze jakieś wrzuć koniecznie 

Moje serwisy: educover.pl oraz nowekorepetycje.pl
13Dziękuję Damianie.
Na kolejne raczej nie ma co liczyć, bo ta prelekcja to typowy "jednorazowy strzał".
Generalnie miałem jechać na Smokon z zupełnie innym tematem, ale postawiono mnie przed faktem dokonanym. Można powiedzieć, że o temacie własnej prelekcji dowiedziałem się jako ostatni
Tyle dobrze, że z wyprzedzeniem wystarczającym aby to ogarnąć.
Pozdrawiam
Na kolejne raczej nie ma co liczyć, bo ta prelekcja to typowy "jednorazowy strzał".
Generalnie miałem jechać na Smokon z zupełnie innym tematem, ale postawiono mnie przed faktem dokonanym. Można powiedzieć, że o temacie własnej prelekcji dowiedziałem się jako ostatni

Pozdrawiam
14Moje zdanie trochę znasz, chyba. Dla mnie dobry występ, rzeczowo i jasno. Podobało mi się i od razu obejrzałem za jednym zamachem. Stres raczej podziałał motywująco.
Teraz skup się na pisaniu
Teraz skup się na pisaniu

Pisarz miłości.
15Jakiś wielkich zmian nie zrobiono. Kosmetyka raczej.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?