Latest post of the previous page:
Zakładając, ze Śląsk powinien być polski.Andrzej Pilipiuk pisze:wzasadzie to Konrad Mazowiecki jest bohaterem - uratował polskość śląska (na jakiś czas...) szczując krzyżaków wygnanych w Węgier na Jaćwież.

Latest post of the previous page:
Zakładając, ze Śląsk powinien być polski.Andrzej Pilipiuk pisze:wzasadzie to Konrad Mazowiecki jest bohaterem - uratował polskość śląska (na jakiś czas...) szczując krzyżaków wygnanych w Węgier na Jaćwież.
To nie jest prawda.Romek Pawlak pisze:To zabawne, że tego typu kwestie najczęściej poza działaczami RAŚ poruszają nie-Ślązacy
Ja mieszkam w Rybniku i zdarza mi się stać w naszych korkach, już zapewne legendarnych w okolicy. Kiedyś z nudów się rozglądałem i rzucały mi się te naklejki w oczy. Teraz w korku czytam książki w komórceRomek Pawlak pisze:Od trzech lat mieszkam na rdzennym Śląsku, pomiędzy Rybnikiem a Raciborzem
frontalny atak kono na czołgi faktycznie nie ma sensu.Winrich pisze: Co do zaś szarży kawaleryjskiej, to chodziło mi o tę wajdowską z Lotnej, wziętą żywcem z propagandówki Goebbelsa.
ten fim krecili chyba na 10-tą rocznicę...Przy okazji, Andrzeju, pamiętasz atak na Pałac Zimowy z filmu Eisensteina i jaką karierę jaką ta scena zrobiła jako świadectwo historyczne. A pamiętasz zapewne, kto Pałacu Zimowego bronił?
To jasne. Tylko mnie chodzi o efekt skali. Przede wszystkim ci ludzie, moi sąsiedzi, zajmują się dniem powszednim, nie urządzają manifestów, jakby czasem mogło to się wydawać. Inna sprawa, że RAŚ robi, moim zdaniem, złą robotę. Jak nas Andrzej nie wystrzyże z wątku, to będziemy mieli pięknego offtopaTony pisze:Tak czy siak w spisie powszechnym ponad 170 tysięcy osób podało "śląska" jako swoją narodowość (być może nie do końca rozumiejąc kwestię). Nie jest to moim zdaniem jakoś szczególnie dużo w skali Polski, ale jakaś ich ilość obnosi się ze swoją śląskością m.in. właśnie oklejając samochody takimi naklejkami.
Też uważam, że idea choć szczytna, to jednak źle się do tego zabrali. Za dużo pieniactwa, za mało informowania i uświadamiania.Romek Pawlak pisze:Inna sprawa, że RAŚ robi, moim zdaniem, złą robotę. Jak nas Andrzej nie wystrzyże z wątku, to będziemy mieli pięknego offtopa
Wypowiedzi takie jak:padaPada pisze:Też uważam, że idea choć szczytna, to jednak źle się do tego zabrali. Za dużo pieniactwa, za mało informowania i uświadamiania.Romek Pawlak pisze:Inna sprawa, że RAŚ robi, moim zdaniem, złą robotę. Jak nas Andrzej nie wystrzyże z wątku, to będziemy mieli pięknego offtopa
są bez sensu, są złą robotą. Sorry, ale naprawdę nie spotkałem Ślązaka, a codziennie żyję z nimi, w dodatku oni wiedzą, że ja jestem skądinąd, który by rozmawiając ze mną - a rozmawiamy, bardzo dużo, bo mnie interesuje ich punkt widzenia, zamierzam o Śląsku pisać - otóż oni kwestii lojalności tak nie stawiają.Jestem Ślązakiem, nie Polakiem. Moja ojczyzna to Górny Śląsk. Nic Polsce nie przyrzekałem, więc jej nie zdradziłem. Państwo zwane Rzeczpospolita Polska, którego jestem obywatelem, odmówiło mi i moim kolegom prawa do samookreślenia i dlatego nie czuje się zobowiązany do lojalności wobec tego państwa.
Ahaha, a ja miałem was poprosić o założenie własnego tematuAndrzej Pilipiuk pisze:spox - oftopujcie dalej - ja jestem tolerancyjny a z innych wątków Was wyleją
Wszystko jasne?http://szl.wikipedia.org/wiki/Krojcok pisze:Krojcok - uokryślyńy dlo czowjeka, kery je půł-hanysym a půł-gorolym. Uoznoczo to, iże jedyn ze uůnygo uojcůw ńy pochodźůł ze Ślůnska (bez tyn przikłod bůł ze fali imigracyje na Ślůnsk za PRL-u). Krojcoki ńyrzodko godajům fest dobrze po ślůnsku, znamjyńńy kej jygo familijo na tyj źymji mjyszko.