301

Latest post of the previous page:

Dane tłumaczki umieściłem pod tekstem, zmieniłem tam tylko jedną frazę ( za jej zgodą). Wiersze Degena są w Internecie, tyle, że po rosyjsku ( plus bardzo ciekawe pamiętniki). Ja je rozumiem, ale przetłumaczyć to co innego. A ten kawałek pochodzi z książki "Dwa oblicza zdrady" Shneyera.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

302
Navajero pisze:Dane tłumaczki umieściłem pod tekstem,
fakt.
i co ślepemu po oczach... :roll:

ja od paru dni półprzytomna chodzę.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

303
Trza się wyspać :P
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

304
gadaj zdrów!
na ciebie pogoda nie działa?
non stop chmury, deszcz, burze.

jak nie zaraza, to przemarsz wojsk.

dośc mam.

305
Pogoda na mnie działa jak ganiam po polach i lasach, jak siedzę pod dachem to nie ;) Szczerze mówiąc to lubię jak pada deszcz.
dr Samuel Johnson

306
hej nav, jak się masz?
druga fala cię ominęła?
połowe mojej szkoły zamknęli, ale - niestety - ten budynek, w którym nie pracuję.

307
Ominęła :) Teraz idzie trzecia, ale raczej nie naruszy wałów.
dr Samuel Johnson

308
własnie z koncertu wrócilam :mrgreen: kusilo, żeby zostać do końca, no, ale jutro do pracy na ósmą, więc półtora seta musiało wystarczyć.

btw - strasznie szybko johannes wpadł w autobiograficzny monolog - to wyznanie alkoholowe, do tego skierowane - było, nie było - do obcej kobiety jest jakby nieco zbyt obszerne i definitywnie za szybkie.

ale za to sierżant wyszedł ci jak malowanie.

:P

a co dalej, dowiemy się już jutro, na przestrzeni metro słodowiec - metro racławicka :D

309
ravva pisze:btw - strasznie szybko johannes wpadł w autobiograficzny monolog - to wyznanie alkoholowe, do tego skierowane - było, nie było - do obcej kobiety jest jakby nieco zbyt obszerne i definitywnie za szybkie.
Nie żebym chciał polemizować, ale kiedy rzecz dotyczy stosunków damsko - męskich, to bywa, że sprawy idą jeszcze szybciej niż to opisałem ;) Taki Wieniawa - Długoszowski pisze w swoich pamiętnikach jak uwiódł i ekhmm... skonsumował panienkę w bolszewickim więzieniu, za plecami jakiegoś barczystego Żyda, przy akompaniamencie salw karabinowych (bo za oknami rozstrzeliwano "wrogów ludu")...
ravva pisze: ale za to sierżant wyszedł ci jak malowanie.
Thx :)
ravva pisze:a co dalej, dowiemy się już jutro, na przestrzeni metro słodowiec - metro racławicka :D
:)
dr Samuel Johnson

310
Navajero pisze:Nie żebym chciał polemizować, ale kiedy rzecz dotyczy stosunków damsko - męskich, to bywa, że sprawy idą jeszcze szybciej niż to opisałem ;)
oczywiscie, genialnym spospbem na poderwanie dziewczyny jest wyznanie, ze ma się problem...
hm, no nie, wiesz, mozesz mieć rację.
niektóre kobiety mają potrzebe matkowania wszystkim wokoło, wtedy taki psychiczny ekshibicjonizm moze być przydatny.
nav pisze:Taki Wieniawa - Długoszowski pisze w swoich pamiętnikach jak uwiódł i ekhmm... skonsumował panienkę w bolszewickim więzieniu, za plecami jakiegoś barczystego Żyda, przy akompaniamencie salw karabinowych (bo za oknami rozstrzeliwano "wrogów ludu")...
tiaa, ludzie zachowują się irracjonalnie w takich warunkach.
założę się, ze gdyby nie szczególne okoliczności, zdrowo musiałby się koło niej nachodzić.

ten legion, to opowiadania sa.
jestem na etapie bimbru i czosnku.

tak się zastanawiam, co ty masz z tym super wrazliwym powonieniem u bohaterów - fetysz jakiś? :-P

312
Postaram się, ale nie obiecuję - mam tę książkę w domu, razem z paroma tysiącami innych ( tak, mam burdel w księgozbiorze). Jak znajdę, to napiszę :) Nie jestem pewien nawet czy to był sensu stricto pamiętnik, może jakieś opracowanie gdzie cytowano memuary Wieniawy?

Edit:

"Wieniawa. Szwoleżer na pegazie" Mariusza Urbanka.
dr Samuel Johnson

313
Navajero, pozwól że zadam ci pytanie jakie właśnie zadałem Andrzejowi :)

Nie wiem czy możesz o tym mówić, ale czy nakłady twoich dzieł rosną z książki na książkę? A jeśli tak, czy jest to duży skok? Na przykład o 100 albo 50 %?
Z góry dzięki za odpowiedź :)

314
Nie narzekam, precyzował nie będę, aby nie zapeszyć :)
dr Samuel Johnson

316
Pozwolę sobie zacytować samego siebie z jednego z wywiadów ;)

Których pisarzy najbardziej lubisz czytać?
Dukaj, Lem, Sapkowski, Grzędowicz, Sienkiewicz, Rutha, Boy, Dołęga-Mostowicz (głównie za "Karierę Nikodema Dyzmy"), Eco, Dashiell Hammet, Bułhakow, Strugaccy, Asimov, Dick, Romain Rolland (za "Colas Breugnon"), Mishima Yukio, Clavell, Waltari... mógłbym wymieniać długo. Jestem nałogowym "czytaczem", ja po prostu m u s z ę czytać, stąd czytam sporo.

Link
dr Samuel Johnson

Wróć do „Strefa Pisarzy”