Pytania do Adama "Navajero" Przechrzty

620
Wiem, że masz zwyczaj promować nowe książki fragmentami w Nowej Fantastyce. Mam o to kilka pytań:
1. Czy dogadujesz się jakoś z Cetnarowskim odnośnie sprzężenia numeru pisma z datą wydania powieści (bo chyba nie zawsze wychodzi)? Wydaje mi się to diabelnie karkołomnym przedsięwzięciem.
2. Czy dostrzegasz jakąś różnicę w przychodach z pierwszego kwartału (albo półrocza) w przypadku tytułów tak promowanych i nie? Mówiąc prościej: czy masz wrażenie, że to robi realną robotę, czy jest raczej fajnym smaczkiem?
3. Widzisz jakieś inne media, niekoniecznie papierowe, w których widziałbyś sens podobnego zabiegu? Jest dużo pism elektronicznych, ale mam wrażenie, że ich zasięgi jest diabelnie wąski. Co o tym sądzisz.

Teraz uświadomiłem sobie, że nie jestem pewien, czy zdarzyło Ci się wydać książkę bez takiej "zapowiedzi". ;) Ale wiem, że zdarzyło się, że była spora różnica czasowa (raz chyba nawet parę lat) między opowiadaniem i powieścią.

621
TadekM pisze:
> Wiem, że masz zwyczaj promować nowe książki fragmentami w Nowej Fantastyce.

Niezupełnie, dotyczy to tylko nowych powieści/ cyklów. Kolejnych części już tak nie zapowiadam.

> 1. Czy dogadujesz się jakoś z Cetnarowskim odnośnie sprzężenia numeru pisma z datą
> wydania powieści (bo chyba nie zawsze wychodzi)? Wydaje mi się to diabelnie karkołomnym
> przedsięwzięciem.

Tylko z grubsza. Jeśli wyślę mu tekst kilka miesięcy przed premierą ( taki pilot zawiera przeważnie 1 - 2 pierwsze rozdziały, przy czym staram się tak je pisać, żeby były samodzielną opowieścią), wiadomo, że tekst ukaże się zanim wyjdzie książka.

> 2. Czy dostrzegasz jakąś różnicę w przychodach z pierwszego kwartału (albo półrocza)
> w przypadku tytułów tak promowanych i nie? Mówiąc prościej: czy masz wrażenie, że
> to robi realną robotę, czy jest raczej fajnym smaczkiem?

Nigdy tego nie badałem, zresztą ze względu na specyfikę rynku i te wszystkie zwroty ksiażek do wydawnictwa ( sztuczka dzięki której przy zwróceniu cześci książek z puli, można przedłużyć termin płatności o kolejne 3 miesiące) byłoby to nierealne. Zresztą to nie jest zabieg marketingowy, choć nie wykluczam, że działa pozytywnie. Po prostu chcę, żeby ludzie wiedzieli co kupują, a trudno stać w empkiu godzinę i przeglądać ksiażkę. A tak pojawia się pilot i każdy zainteresowany wie, czy mu ten tekst odpowiada, czy nie.

> 3. Widzisz jakieś inne media, niekoniecznie papierowe, w których widziałbyś sens
> podobnego zabiegu? Jest dużo pism elektronicznych, ale mam wrażenie, że ich zasięgi
> jest diabelnie wąski. Co o tym sądzisz.

Na razie media elektroniczne to margines, w dodatku niekoniecznie prestiżowy margines...

> Teraz uświadomiłem sobie, że nie jestem pewien, czy zdarzyło Ci się wydać książkę
> bez takiej "zapowiedzi". ;) Ale wiem, że zdarzyło się, że była spora różnica czasowa
> (raz chyba nawet parę lat) między opowiadaniem i powieścią.

Tak, chyba tak wyszło przy "Wilczym Legionie".

625
Navajero pisze: "Namiestnik" skończony, stan bez przypisów 691582 znaków ze spacjami. Teraz czas na relaks, odbieranie tantiem i hołdów od fanów płci obojga :)
Świetne wieści, gratulacje :)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Wróć do „Strefa Pisarzy”