Witam

1
Ciekawe forum i tematy. Ja też piszę różne teksty. Któregoś razu tak się rozpędziłam, że napisałam powieść. Pźniej ją długo dopieszczałam a teraz szukam wydawcy. Znalazłam tu wiele przydatnych informacji, Czytam wszystkie wątki - niektóre bardzo interesujące, pozdawiam wszystkich Literatów :)

[ Dodano: Nie 17 Lut, 2013 ]
Muszę dodać, że jestem chyba nietypowym autorem powieści ( aktualnie piszę drugą), bo nigdy nie wiem co będzie dalej. Pojęcia nie mam jak się opisywana przeze mnie historia zakończy. Siadam przed klawiaturą i ... po prostu piszę. Po zakończeniu okazuje się, że wszystkie wątki mają ze soba logiczne połączenie, a treść jest dla czytelnika klarowna i (o dziwo) ciekawa. Sprawdziłam na kontrolnej grupie.

[ Dodano: Nie 17 Lut, 2013 ]
Pojęcia nie mam jak to, w moim przypadku, funkcjonuje. :)
MIARĄ TWOJEGO ROZWOJU JEST TO, CO PRZYNOSI CI ZADOWOLENIE

Re: Witam

2
Witam :)
Patrycja Rudzik pisze: Muszę dodać, że jestem chyba nietypowym autorem powieści ( aktualnie piszę drugą), bo nigdy nie wiem co będzie dalej. Pojęcia nie mam jak się opisywana przeze mnie historia zakończy. Siadam przed klawiaturą i ... po prostu piszę.
Wiesz, że często mam podobnie? Wprawdzie niczego jeszcze nie wydałam, a moja "grupa kontrolna" ogranicza się do kilku osób, ale ja także nie robię żadnego konkretnego planu. Tyle, że kiedy pisze wstęp, często przychodzą mi do głowy o wiele późniejsze sceny. Też tak masz? Czy u ciebie proces wymyślania treści idzie nierozerwalnie w parze z jej zapisaniem?
Graj tym, co masz. Próbuj i walcz.

3
Witaj Nefryt :)
Tak, piszę wszystko po kolei. Nie przaskakuję do dalszych rozdziałów, nie robię żadnych luk. Jeśli nagle zatrzymuję się i nie wiem co dalej pisać, to znak, że muszę odpocząć, dzień, może dłużej. Potem otwierają się kolejne drzwi i historia toczy się dalej. Napisałam powieść - 250 stron i na 247 stronie pojęcia nie miałam jaki będzie koniec. Ale okazuje się, że nie ja jedna tak mam.

"Wielu znanych scenarzystów i pisarzy przyznaje, że spędza dużo czasu nad wymyślaniem struktury dramaturgicznej swojego dzieła przed rozpoczęciem właściwego pisania.
Ja też tak robiłem. Ale przestałem. Teraz pisanie sprawia mi dużo więcej frajdy i efekty wydają mi się lepsze."
Piotr Wereśniak - autor powieści, scenarzysta, reżyser

Re: Witam

5
Witaj
Patrycja Rudzik pisze: Muszę dodać, że jestem chyba nietypowym autorem powieści ( aktualnie piszę drugą), bo nigdy nie wiem co będzie dalej. Pojęcia nie mam jak się opisywana przeze mnie historia zakończy. Siadam przed klawiaturą i ... po prostu piszę.
Ja mam podobnie, chociaż raz zacząłem pisać bo widziałem końcówkę. Chciałem zakończyć w pewien konkretny sposób opowiadanie (niestety powieści nie piszę, bo nie mam raczej do tego cierpliwości, choć teraz zajmuję się trochę dłuższym opowiadaniem) dzięki czemu powstała konkretna historia.

Natomiast jeżeli chodzi o to jak piszę, to w takim razie siadam i również piszę co mi przyjdzie do mojej głowy. Część pomysłów zostaje, a część nie.

Jakiego gatunku masz powieść?
Siła zamknięta jest w Tobie.
Otwórz swoją głowę.

6
Desfaq pisze:Jakiego gatunku masz powieść?

7
Witam ciepło...

Patrycja Rudzik pisze: Wiem, że to forum "fantasy"
Nie! To nie jest ff (forum fantasy)
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

8
Nie! To nie jest ff (forum fantasy)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”