Witam wszystkich!

1
Nie chcę się chwalić ani swoją płcią ani też wiekiem bo od dłuższego czasu bywam w internecie i wiem jak ogromny ma to wpływ na późniejsze postrzeganie prac danego autora. Przyjmijmy zatem, że jestem człowiekiem - chyba, że podanie imienia i wieku jest wymagane, wtedy prawdopodobnie się objawię.

Piszę od kiedy nauczyłem się czytać, dopóki nie posiadłem umiejętności stawiania literek układałem wszelakie opowieści i poezje w głowie, potem, mniej więcej od pierwszej klasy podstawówki piszę i nic nie zapowiada żeby miało się to zmienić - to nieodłączna część mojego życia, bez tego nie wiedziałbym kim jestem. Zajmuję się głównie poezją, moi mistrzowie to Barańczak, Baczyński, Nowak, Staff i wielu wielu innych, ostatnio jednak coraz bardziej rozwija się u mnie proza (od przypowieściowego zawsze jakoś uprawiana). Z prozy lubię czytać wszystko, co jest dobrze napisane, niestety coraz częściej na półkach w księgarni pojawiają się utwory wydane własnym nakładem, pozbawione co najmniej przyzwoitego stylu.

Ulubione książki - Mistrz i Małgorzata Bułhakowa, W księżycową jasną noc Whartona, Dom na rzeką Moskwą Trifonowa, obecnie (przekonując się powoli do literatury fantastycznej) jestem na ostatniej istniejącej na razie części Pieśni Lodu i Ognia Martina.

Zajmuję się też amatorsko tłumaczeniami, głównie z języka rosyjskiego i angielskiego, choć marzy mi się Baudelaire na żywo. W życiu forum chcę uczestniczyć nie tylko poprzez pisanie tekstów, ale również poprzez komentowanie tych już zamieszczonych.

Jeśli dobrze rozumiem, pierwszy tekst mogę opublikować po 30 dniach od rejestracji, a następne dodawać najczęściej co dwa tygodnie?

Pozdrawiam!
Co noc przychodził do mnie przed laty twój Popiel
pomieszany z Sindbadem pół-król pół-padyszach

3
Powitać :)

Otóż to, choć przyznaję, gdybyś był w stanie pisać na forum, udzielać się w miarę aktywnie i przy tym nie zdradzić z płcią, byłbyś swojego rodzaju ewenementem i wzbudziłbyś niemałe zainteresowanie.

W kwestii poezji jestem ciekaw Twoich poczynań, a raczej opinii Sepryota na jej temat.

Witaj i rozgość się.
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com

4
Nie zdradziłem. To, że piszę w męskiej formie jest przejawem tego, iż piszę jako człowiek (człowiek - on). A czy jestem mężczyzną czy kobietą - nie wiadomo :roll: Od teraz mogę z kolei pisać jako osoba jeśli tak będzie lepiej. A co do strzałeczki z kółeczkiem obok nicku - też bym się tym nie sugerowała.

Czyli naprawdę dopiero po trzydziestu dniach? A komentować można wcześniej? W zasadzie powinnam się sama odesłać :arrow: REGULAMIN

5
Witaj. Komentowac możesz ile dusza zapragnie :D A nawet w niektórych konkursach wziać udział.
Zapraszam :D
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

6
Cześć,
o czym piszesz? Czy płynna, zmienna tożsamość płciowa jest widoczna w Twoich tekstach?

Witaj!

Re: Witam wszystkich!

7
kresowiak pisze:Nie chcę się chwalić ani swoją płcią ani też wiekiem bo od dłuższego czasu bywam w internecie i wiem jak ogromny ma to wpływ na późniejsze postrzeganie prac danego autora.
Może wśród gimnazjalistów, liczących na gorącą randkę, tu ocenia się tekst, a nie autora. Idąc tropem Twojego rozumowania, bonusy przy ocenianiu miałyby wszystkie panienki, które zamieściłyby w stosownym temacie zdjęcie w bikini... I witaj :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

9
Może wśród gimnazjalistów, liczących na gorącą randkę, tu ocenia się tekst, a nie autora. Idąc tropem Twojego rozumowania, bonusy przy ocenianiu miałyby wszystkie panienki, które zamieściłyby w stosownym temacie zdjęcie w bikini... I witaj :)
Chodzi o to, że niejednokrotnie spotkałam się z różnymi opiniami na temat jednego tekstu w zależności od płci pod jaką występowałam na danym forum. Na jednym (gdzie występowałam jako mężczyzna) rozpatrzone zostały jego dobre i złe strony, na sucho, przyjaźnie, normalnie. Na drugim, gdzie występowałam jako dziewczynka, nasłuchałam się tylko tego jak bardzo tekst jest kobiecy, wrażliwy i subtelny.

A to jest bardzo krzywdzące dla kobiet, bo mam wrażenie że ludzie często wychodzą z założenia:
piszący mężczyzna - artysta, pisarz, człowiek inteligentny i wnikliwy, obserwator
pisząca kobieta - pisząc daje ujście swoim emocjom, to dla niej tylko hobby

I oczywiście przekonanie, że kobieta i mężczyzna nie mogą pisać tak samo i w ten sam sposób i o tych samych rzeczach bo przecież płeć odciska na nas niezmazywalne piętno widoczne we wszystkim co robimy w życiu.

Wiem, że dla Was może się to wydawać absurdem jednak taką zależność widzę od bardzo dawna (choć i dla mnie takie podejście jest absurdalne). Jak dla mnie płeć ma znaczenie tylko w bezpośredniej relacji kobieta-mężczyzna i nie powinna mieć wpływu na postrzeganie naszej twórczości.

Po pierwsze jestem człowiekiem i jako człowiek chcę być oceniany.

Ale jeśli mówicie, że tu tak nie jest - nie będę już ciągnąć tematu. Na razie czekam na moment kiedy będzie można wrzucić coś swojego :wink:

11
To ja w ramach równouprawnienia poproszę jeszcze temat z męskimi gołymi klatami :lol:
kresowiak pisze:niejednokrotnie spotkałam się z różnymi opiniami na temat jednego tekstu w zależności od płci pod jaką występowałam na danym forum. Na jednym (gdzie występowałam jako mężczyzna) rozpatrzone zostały jego dobre i złe strony, na sucho, przyjaźnie, normalnie. Na drugim, gdzie występowałam jako dziewczynka, nasłuchałam się tylko tego jak bardzo tekst jest kobiecy, wrażliwy i subtelny.
O rany... nawet nie wiem, jak to skomentować :lol:
Z tego by przecież wynikało, że jako kobita już na dzień dobry będę miała z pisaniną pod górkę o_O Może jednak ten męski pseudonim nie był takim złym pomysłem... :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”