Latest post of the previous page:
Więc cała ta szopka jest dlatego, że do przywitania się użyłem jednego krótkiego słowa?A jesli to wszystko co chciałem wam na wstępie powiedzieć? Czy nie potraficie tego respektować? Mam za to was przeprosić?
Moderatorzy: Poetyfikatorzy, Weryfikatorzy, Moderatorzy
Majorette pisze:Ja bym przeprosiła, ale to ja bo jestem słodka, dobra i miła ( dobra, nie śmiejcie się... za głośno :>).
Nauczyciel z LO od Podstaw przedsiębiorczości fajnie mówił o wolności. Jego zdaniem bowiem, człowiek wolny to taki, który robi wszystko na co ma ochotę. Czyli spodoba mi się Twój zegarek to sobie go wezmę, bo mam na to ochotę i jestem w końcu wolny. Wniosek taki, że nie ma wolności bez ograniczania jej w przypadku osób trzecich.A całkowita wolność to iluzja. I to dość niebezpieczna.
To mętna metafora. Zakłada, że wolność jest czymś analogicznym do przestrzeni i ma przestrzenne granice. Tymczasem nawet całkowita wolność oznacza tylko tyle, że możesz wybierać i ponosić konsekwencje swoich wyborów. Bycie wolnym nie równa się gwarancji, iż każdy skutek będzie miły, przyjemny czy neutralny dla działającego. Stąd też, tam gdzie mamy do czynienia ze zjawiskami naturalnymi, tam sama natura przewiduje "kary" za pewne wybory. Człowiek tworząc sztuczne środowisko (np. forum internetowe), zastępuje ją obyczajami, prawami, zasadami, regulaminami.Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.
Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”