Dzień dobry weryfikatorom i weryforumowiczom

1
Czarna Róża to wstępny tytuł powieści, którą chcę opublikować (najpierw jako e-book). W związku z tym założyłam blog. W sumie nie nastawiam się na zbyt wiele konstruktywnych komentarzy na nim (może poza kilkoma osobami, które na pewno zajrzą i dorzucą kilka cennych uwag) dlatego chciałabym zaprosić do odwiedzin weryforumowiczów.
Ponieważ teksty można dodawać dopiero po miesiącu od rejestracji zapytam: Czy ktoś miałby czas / ochotę wcześniej zajrzeć na blog? Fragment dodam najprawdopodobniej w poniedziałek (albo wtorek).
Osoby które miałyby czas/ chęć zajrzeć i konstruktywnie skomentować prosiłabym o PW, żebym mogła przesłać link do fragmentu.

Krótko o projekcie:
Całość widziałabym w 3 częściach. Pierwsza, której podstawą będzie rozwój relacji między głównymi postaciami, Riccardem i Alessandrem, mogłaby rozgrywać się we Włoszech gdzieś między XVI-XVIII wiekiem. Mogłaby, gdyby nie dwie drobnostki.
Po pierwsze pojawią się elementy niepasujące do czasu lub miejsca. Świat będzie wzorowany na Europie z wspomnianego okresu, choć zdarzą się motywy z poprzednich epok czy innych kultur. Piszę to od razu, żeby ktoś później nie czuł się zdziwiony, że wyglądało na powieść historyczną(obyczajową), ale coś się nie zgadza.
Po drugi, skoro realia i tak już wezmą w łeb, opowieść przeniosę do fikcyjnego świata i pojawią się istoty fantastyczne,
Jakie? Kto ciekaw kiedyś się dowie.

Pozdrawiam i miłego dnia życzę

Karina "karo"

2
Dzień dobry. A coś o sobie? Bo ja na przykład ciekawa jestem, skąd pomysł na blog i dlaczego czarna róża? Symbol mi się osobiście kojarzy z grą, którą kiedyś prowadziłam, ale to na pewno nie ma nic wspólnego ;)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

3
O sobie... mam orzeczoną dysgrafie, już dość dawno i kurde z wiekiem nie przechodzi.

W związku z tym jak ktoś zauważy błędy w tekście byłabym wdzięczna za wskazanie palcem – to chętnie poprawię – a nie tylko hasło w stylu: fatalnie piszesz, dużo byków itd.
Byłabym też wdzięczna za wskazanie dobrej bety, ewentualnie zgłoszenie się osobiście na taką, która miałaby czas i chęć na korektę dłuższego tekstu.

A wiesz zabawne, że wspominasz o grze. Kojarzysz może system fabularny Wampir Maskarada (zmieniony jakiś czas temu na Requiem. O ile wiem była też gra komputerowa) Można było zagrać klanem, który sygnował się różą. A że prowadzący stwierdził ze może nam dać jakieś dodatkowe punkty za ciekawą historię postaci...to dostał a ja dostałam całkiem sporo tychże punktów.
Fakt, faktem, że zamierzam częściowo wykorzystać historie tamtej postaci ...

Tytuł akurat wtedy bawiłam się trochę symboliką kwiatu i barwy.
Jednym z elementów fantastycznych, który pojawi się stosunkowo wcześnie będzie właśnie ta roślinka. Z drugiej strony wcale się przy tytule nie upieram, bo może jeszcze wymyślę coś innego albo ktoś mi podpowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”