[Powitanie w języku, którego nie znam]

1
Dzień dobry!

Odruchowo zajrzałem do tego działu i okazało się, że przywitanie jest jak najbardziej w dobrym tonie.
Co nie dziwi, pamiętając o podstawowych normach społecznych. Pozytywnie natomiast zaskakuje fakt, szczerych i licznych odpowiedzi na te wiadomości ;)

Przechodząc jednak do rzeczy. Lat 31, pisarsko kompletny amator, mąż, ojciec, właściciel trzech kotów i domu pod lasem. Fan fantastyki wszelakiej, ale też pochłaniacz literatury i ogólnie kultury w jak najszerszym rozumieniu tego słowa. Rekonstruktor średniowiecza.

Za mną kilka zrywów związanych ze słowem pisanym, pomiędzy którymi były długie przerwy. Jednak priorytety są teraz jasne i azymut wyznaczony tak, aby zabrać się za przelewanie swoich pomysłów na papier naprawdę porządnie. W związku z tym, od kilku miesięcy nieprzerwanie piszę opowiadania, szlifuję warsztat, dokształcam się, próbuję, rozwijam i... nabieram trochę śmiałości. Zarówno jeżeli chodzi o ludzi weryfikujących moje wypociny, jak i grupy pisarskie.

Na Weryfikatorium zaglądałem nieśmiało i anonimowo od czasu do czasu. Pierwszy raz trafiłem tutaj przez post(y) Pana Andrzeja Pilipiuka o tym, jak zacząć w ogóle pisać („Zanim postawisz pytanie”).
Kiedy zobaczyłem ostatnio konkurs "Za Stodołą" i postanowiłem wziąć w nim udział, przypomniało mi się o tej wiadomości i forum, na którym w końcu nigdy się nie zarejestrowałem.
Zacząłem czytać to, co jest dostępne dla niezarejestrowanego użytkownika i... wsiąkłem.
Jestem dzieckiem starego typu forów, a nie grup facebookowych, dlatego ogrom informacji, klimacik (te ikonki po prawej, które do mnie mrygają jak w 2004), kompetentni użytkownicy razem z autorami, których nam z okładek moich książek, sprawiły, że walnąłem się w czoło.

No i założyłem konto oczywiście, jak ból głowy już przeszedł.

Liczę, że obserwując i czytając innych, będę mógł się sporo nauczyć. Mam nadzieję znaleźć pomoc, gdy wpadnę w ciemny zaułek zwątpienia, braku umiejętności, czy pomysłów. Chcę przyswoić jak najwięcej z dostępnej na forum wiedzy.

Cel na najbliższe miesiące to piętnaście skończonych opowiadań (licznik obecnie wskazuje osiem i pół). Zaliczenie tylu konkursów ile się da (Nie wygranie. Zaliczenie, bo patrz punkt pierwszy). Wysłanie jak największej ilości opowiadań do pism branżowych (czyli głównie NF). W oczywistych celach ;)

A dalej? Spokojnie, jeden krok naraz, przecież droga jest naprawdę długa. Niemniej liczę na ciekawą podróż :) Już jestem gotowy :)

Pozdrawiam

6
Mortutti pisze: Dobry Wieczór!

Fantastyka, średniowiecze- brzmi jak stare dobre fantasy z mieczem i toporem.
Jakieś ulubione książki, które możesz polecić? :D
No to może zaskoczę Cię, jeżeli powiem, że żadnego stricte fantasy jeszcze nie napisałem :)
Też wydawało mi się, że to przyjdzie do mnie najszybciej, a jednak wcale tak nie jest. Może kiedyś :)
Kręcę się w koło fantastyki i jak miałem trzynaście lat czytałem Conana (i pyk pierwsza pozycja :D ) - ale chyba na razie nie umiem w miecze i topory ;)

Książki? Ulubione? Toż to najgorsze pytanie na start. Od czego zacząć...co w ogóle wymienić?
Jest ich naprawdę zbyt dużo (oh! ah!) i nie wiem jak miałbym się zabrać do takiej listy.
Co powiesz na te które ostatnio zrobiły na mnie wrażenie?

Biografia Steva Jobsa - polecam, niesamowicie inspirująca. Albo po prostu lubię biografie :)
Norman Davies "Orzeł Biały, Czerwona Gwiazda" - (No ciekawe dlaczego akurat teraz ;) ) Po kilku latach, w końcu przeczytałem pierwszą książkę tego Pana. Jak się okazało pierwszą w jego dorobku. Bardzo dobra pozycja żeby pogłebić wiedzę i spojrzeć inaczej na naszą historię, niż tylko przez pryzmat tego, co serwuje nam szkolna ławka.
A z fantastyki? "Męczę" Abercrombiego. Została mi tylko ostatnia, najnowsza książka - bezpośrednia kontynuacja trylogii Pierwsze Prawo.
Przymierzam się do Pana Sandersona - polecacie?

Added in 6 minutes 47 seconds:
xbc pisze: Witamy Cię,
Zapowiada się, że będziesz jednym z najbardziej produktywnych pisarzy tutaj :<3<3:
Oj przy małym dziecku może być o to ciężko :) No i startując w 2020 :D Liczę, że będę choć trochę bardziej produktywny, dzięki aktywności tutaj. To wystarczy :)
Feder9 pisze: Witaj i kiere, rekonstruktor, czyli rycerz, czekam na spartana z starożytności, ostatnie opowiadanie cofa mnie do Herodota
Wojów, szwedów, szlachciców, nawet XX-wiecznych żołenierzy w rekonstrukcji znam. Spartana niestety jeszcze nie :( Nie to datowanie, ale jak kiedyś na takowego trafię, dam znać :)
Romecki pisze: Cześć,
zatem działaj i powodzenia :)
Dziękuję :)

8
Godhand pisze: Ładne powitanie. I językowo i treściowo.
Rozgość się. Fajnie że wpadłeś.

G.
Dzięki i ... dzięki :) Też się cieszę :)

Choć znalazłem już literówkę i brak ze dwóch przecinków.
Czy to późna godzina, czy edycja postów jest zablokowana?
Widziałem tylko, że można dopisać do swojego, jeżeli jest ostatni - żeby nie dublować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”