Witam

1
Nie piszę jeszcze nic. Mam gotowy jeden krótki tekst, ale określać się na tym etapie nie wypada.
Co czytam? Ostatnio nic ambitnego. Ogólnie kryminały, thrillery, fantastykę, fantasy czy niezobowiązującą literaturę przygodową. Rozkoszowałem się całą serią przygód marynistycznych Hornblower'a. Podobały mi się pierwsze tomy "Millenium" S. Larssona. Wychowałem się na filmach trylogii LOTR co naturalnie przełożyło się na ekscytację książkami. Kiedyś uwielbiałem Wiedźmina, dziś już nie tak bardzo. Bardzo za to przypadły mi do gustu opowiadania Lema, mimo że rzadko wciągają mnie na dłużej. Zawsze atrakcyjną wydawała się tematyka książek takich jak "Jądro Ciemności" czy "Lord Jim", ale konstruowanie fabuły i nieintrygujące dialogi codziennego życia, skutecznie mnie odpychały (z całym szacunkiem dla J. Conrada). Podobnie było ze "Zbrodnią i Karą", gdzie koncept niesamowicie mnie intrygował, natomiast styl Dostojewskiego skutecznie usypiał. Mimo wielu prób kończyło się na streszczeniach, co do dziś sobie wypominam. Nie zawiodłem się jednak na legendarnej "1984" G. Orwella, która wciągnęła mnie do reszty. Tak jak wielu, byłem pod ogromnym wrażeniem futurystycznej wizji, schematów działania systemu. Mniej zachwycały już fragmenty końcowej psychozy czy wywody O'Briena na ten temat ludzkiej psychiki.
Czym się interesuję? Zabrzmi błaho, ale uwielbiam dyskutować ze znajomymi o kinie. Z perspektywy czasu wydaje mi się, że to na medium jakim są filmy, głównie się wychowałem/wychowuję jako młody człowiek. Poza tym maluję, nie ukrywam, że z pewnymi aspiracjami. Ucieczka w świat kina czy literatury pomaga mi z tak zwanymi burnout'ami i nagminnym brakiem weny. Jestem raczej cynikiem co w sobie bardzo lubię. Im starszy tym lepiej hamuję pesymistyczne zapędy. Zawsze robiłem pełno byków i miałem problem z uporządkowaniem myśli. Objawia się to w dziwnie złożonych zdaniach i problemem jasnego przekazania meritum wypowiedzi. Poza tym nie umiem w przecinki. Mam nadzieje, że pisząc cokolwiek zmobilizuję się i poprawię do akceptowalnego poziomu.
Przecinki. A niech was diabli.

Witam

3
Jesteś w dobrym miejscu, z dobrym planem :)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

Witam

4
Czytasz, to wystarczy...
... Była to jedna z tych jasnych nocy, w których firmament gwiezdny jest tak rozległy i rozgałęziony, jakby rozpadł się, rozłamał i podzielił na labirynt odrębnych niebios, wystarczających do obdzielenia całego miesiąca nocy zimowych i do nakrycia swymi srebrnymi i malowanymi kloszami wszystkich ich nocnych zjawisk, przygód, awantur i karnawałów.

Bruno Schulz

Witam

5
Od lektury regulaminu zacząłem. Przyznam, że gdyby nie on, prawdopodobnie tego wątku by nie było.
(To znaczy byłby, ale później - zmotywowany wiadomością od administratora.)
Dla mnie wygodniej i komfortowo zaczyna się ukradkiem ;)
Aczkolwiek, obecny rozwój rzeczy nie jest już taki groźny jak się uprzednio wydawał.

Witam

6
Jeżeli chodzi o warsztat... Pisz, wrzucaj i ucz się na błędach innych osób.
Co do malowania, to trzymam kciuki. Według mnie malarstwo jest bardzo wdzięczną ze sztuk ;)
Zapraszamy w skromne progi. Rozgość się i ciesz życiem ;)
Z wyrazami szacunku,
Fallen

Witam

7
Kyre pisze: (śr 19 sty 2022, 16:32) Jestem raczej cynikiem co w sobie bardzo lubię. Im starszy tym lepiej hamuję pesymistyczne zapędy.
Cześć miło Cię powitać. Na początek życzę żeby zapału nie brakło.Analiza psychologiczna w jednym zdaniu:). To się liczy. Zauważam jednak pewną niekonsekwencję — piszesz, że lubisz
kryminały, thrillery, fantastykę, fantasy czy niezobowiązującą literaturę przygodową a analizujesz klasykę w stylu Conrada, czy Dostojewskiego.
Conrad to nie jest niezobowiązująca literatura przygodowa.
[/quote]
Najsmutniejszym aspektem dzisiejszego życia jest to, że nauka osiąga wiedzę szybciej niż społeczeństwo osiąga mądrość. http://cytatybaza.pl/autorzy/isaac-asimov.html?cid=41

Witam

8
Mary Ann May pisze: (śr 26 sty 2022, 07:42)piszesz, że lubisz kryminały, thrillery, fantastykę, fantasy czy niezobowiązującą literaturę przygodową a analizujesz klasykę w stylu Conrada, czy Dostojewskiego. Conrad to nie jest niezobowiązująca literatura przygodowa.
Oczywiście, że nie jest ;)
Najpierw pisałem o tym co czytam ostatnimi czasy a potem przechodzę do nowej myśli/dygresji. Dotyczy tych bardziej ambitnych tytułów, które niegdyś czytałem, które wywarły na mnie większe wrażenie, o których warto wspomnieć i którymi ciekawiej jest się określać. Powinienem to rozdzielić i zaakcentować, gdy napominam o Lemie.
Kyre pisze: (śr 19 sty 2022, 16:32)Zawsze [...] miałem problem z uporządkowaniem myśli. Objawia się to w dziwnie złożonych zdaniach i problemem jasnego przekazania meritum wypowiedzi.
Hahaha
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”