Cześć!

1
Jestem tu nowy, podoba mi się to forum. Zastanawiałem się, czy podawać region, który zamieszkuje i inne szczegóły, ale wszystko tu jawne i widzę, że jawność wszystkiemu sprzyja, to proszę bardzo: 23 lata, urodzony w Poznaniu, studiuje w Warszawie, uprawiał amatorskie pisarstwo w latach szkolnych, ale w liceum zaprzestał, teraz chce nieco pchnąć do przodu tą szlachetną umiejętność.

Wydaje mi się, że pisać powinni ci, którzy znają życie. Ja jako 12-letni szkrab zatrzymałem się kiedyś na wierszach do zdjęć taty-fotografa z zamiłowania. Uchodziły w rodzinie za świetne. Takie tam o drzewach, jeziorach, kaczkach, ptakach. Sentymentalne, ale nie wstydzę się ich. Jak wspomniałęm, chciałbym to pchnąć do przodu, ale raczej nie w dziedzinie poezji, wskoczyć na wyższy poziom. Myślę, że samo życie da materiał do przemyśleń, już mam jakieś szkice.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Jozef Franc

2
Witam serdecznie
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

3
Witaj.

Rozgość się.

Nie wiem czy pisać powinni tylko ci znający życie. Czy w ogóle ktoś z nas je zna? Wątpię.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

4
Mam pytanie: czy opowiadanie to jedyna i z góry narzucona forma na tym forum? Nie znalazłem wątku poruszającego temat formy.

Weber, rzeczywiście, dość nieszczęśliwie sformułowałem tezę: Pisać powinni ci, którzy znają życie. Ty dodałeś do tego jeszcze "tylko". Ja to odnosiłem przede wszystkim do mojego wieku i braku dojrzałości, gdy zaczynałem pisać. Nie twierdzę, że teraz dojrzałem. To się okaże. Wiem, że wtedy nie bardzo miałem o czym pisać i pisałem bez przekonania, głównie na jakąś okazję.

Nikt nikomu nie zabroni pisać. Poza tym, co to znaczy "znać życie"?

Chodziło mi także o to, że autor książki, która nas pochłania, pochłania nas swoją osobowością i odkrywa przed nami nowy wymiar życia, swiata, rzeczywistości itp.
Jozef Franc

5
Czy coś napisałem nie tak? Przecież przedstawiłem się grzecznie :wink: , a nikt nie odpowiedział na moje pytanie...

Rozumiem, że jako sapiens powinienem domyślić się, że forma opowiadania ma na tym forum szeroki zakres.

:D
Jozef Franc

6
Ma zakres tak szeroki jak spektrum leków jakimi będziemy Cię faszerować prowadząc nasze doświadczenia.
Huginn ok Muninn flięga hverian dag

i??rmungrund yfir;

óomk ek of Huginn, at hann aptr ne komit,

þó si??mk meirr um Muninn.

-------------------------------------------------------

Witajcie w Kraju Umarłych!

Tutaj śmiech zniewoli Wasze lęki!

A marzenia i sny...

Spełni Wielki Papier!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”