17
Och, genetyka molekularna? Fizyka kwantowa?

Zacne profesje, zaprawdę powiadam Ci! ^^

Chociaż nie cierpię tych klimatów. ;D

Pewnie przydadzą się w pisaniu!

Witamy.

18
Witam.

Kultura musi być.

Wódka na stół.

Kieliszki w dłoń.

żartowałem.

Tu się nie pije.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

19
"w żaden sposób nie zestawiam Ciebie z tą postacią - chodziło mi jedynie o pochodzenie z Lublina" - kobieciarzem i tak raczej nie jestem ;)

Testudos fizyka to np. to, co mówi, że gdyby całe Twoje ciało zamieniło się w energię Ziemia przestałaby istnieć. Albo np. to, że możliwe jest, że w momencie podejmowania przez Ciebie decyzji tworzą się dwa Wszechświaty - jeden w którym powiedziałeś "tak", drugi, w którym powiedziałeś "nie". Jest tego dużo duzo więcej, wg mnie to ciekawe.

Weber wódki dawno nie piłem :)

20
Adam.Mito pisze: możliwe jest, że w momencie podejmowania przez Ciebie decyzji tworzą się dwa Wszechświaty - jeden w którym powiedziałeś "tak", drugi, w którym powiedziałeś "nie".

Metafizyka :wink:
"Nie wiem, co to poezja,

jest w niej coś z laski Mojżesza:

strumień dobędzie ze skały,

umie zabijać i wskrzeszać."

W.B.

21
byc może, aczkolwiek ma sporo zwolenników wśród fizyków, jest troche publikacji na ten temat, także nie jest to czysta filozofia

22
Z pewnością, ponieważ początki metafizyki odnosiły się głównie do zjawisk przyrodniczych i fizycznych tego świata. Dopiero później metafizyka zaczęła kształtować się jako dyscyplina przekraczająca rzeczy fizyczne i materialne i badać byt jako zjawisko bardziej duchowe.
"Nie wiem, co to poezja,

W.B.

23
możliwe jest, że w momencie podejmowania przez Ciebie decyzji tworzą się dwa Wszechświaty - jeden w którym powiedziałeś "tak", drugi, w którym powiedziałeś "nie".

Metafizyka

eeee nie bałdzo, nie zupełnie, nie.

Metafizyka <rozsiada się wygodnie w szezlongu, pozwalając rękom opadac>. Metafizyka(nazwa znaczy "to co poza fizyką") odnosi się do tego, co nie fizyczne(kto by na to wpadł?) a do tego co duchowe. Problemy metafizyczne to problemy np. czy Bóg istnieje? jaka jest istota bytu? czym jest byt sam w sobie? i inne tego typu(dla mnie to zabawa w byty, niebyty i odbyty, nie lubię tego). Natomiast problem ze światami możliwymi(ciekawe, bo podobne sprawy rozpatruje się na logice) przy podejmowaniu decyzji jest problemem fizycznym(w obrębie fizyki kwantowej ale zawsze). Fajny eksperyment myślowy z kotem w pudełku pokazuje, że to wszystko z metafizyką ma mało wspólnego<jeśli ktoś o nim nie słyszał, mogę go przybliżyc, wystarczy napisac na pw>.

Dosyc offtopu <bije sama siebie po ręce>, zła Arri, bardzo zła.

Musiałam wyjaśnic tą kwestię :)
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

24
Ja też nie będę robić offtopu, tylko sprostuję swoją wcześniejszą wypowiedź w której źle się wyraziłam. Nie chodziło mi o to, że metafizyka traktowała o zjawiskach fizycznych czy przyrodniczych, tylko że na ich bazie (ponieważ najpierw mówiono o nich) zaczęto zastanawiać się co jest po tej "drugiej stronie fizyczności".
"Nie wiem, co to poezja,

W.B.

28
Jakby mi o właśnie tego kota chodziło. Tak, o tego. :P
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

29
Zaiste, ciekawa rozmowa.

Witaj i rozgość się na forum.
"Niechaj się pozór przeistoczy w powód.
Jedyny imperator: władca porcji lodów."

.....................................Wallace Stevens
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”