hej

1
Natalia (na drugie Anna po bierzmowaniu, choć teraz podoba mi się inne xD)

Pierwsze "opowiadania" napisałam w początkowych latach podstawówki. Teraz nie wiem, czy śmiać się, czy płakać ;) (Mój pies i jego przyjaciele, psy sąsiadów)

Później w liceum zaczęłam coś pisać, ale w stylu K. Maya. Najpierw opiszę kraj, później tam pojadę. Przerwałam, bo stwierdziłam, że najlepiej zrobić odwrotnie niż May, ale czekam na odpowiedni moment.

Teraz coś próbuję, ale z dłuugimi przerwami.

2
Witaj!

Pisząc "w stylu K. Maya" miałaś na myśli jego sposób tworzenia, czy jako że pisałaś o dzikim zachodzie? ;]
A black secret in the shadows of ancient times
Forgotten knowledge the rocks now teach me
About the Trollking's war against a poisonous pig
The stone whispers, but it tells no lie.

3
Mearqur pisze:Pisząc "w stylu K. Maya" miałaś na myśli jego sposób tworzenia, czy jako że pisałaś o dzikim zachodzie? ;]
oj, durny ty! w więzieniu siedziała ;)

Byle nie dialogi w stylu Maya:
- Uff - powiedział Winnetou
- Uff, uff - odpowiedzieli Indianie

A chciałam tylko dodać :
Witaj, Natalianna i że ładny nick.

edit-ancepa- Poprawiłam.
Ostatnio zmieniony ndz 13 sty 2013, 01:27 przez Natasza, łącznie zmieniany 2 razy.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

4
:D

Napisałam o co mi chodziło z Mayem :P Najpierw napisał o Indianach, a później wybrał się do Ameryki ;)

Chciałam napisać o Finlandii, a wybrać się za kilka lat (ale wybieram się jak przysłowiowa sójka)

Co do dialogów to były fajne w niemieckiej parodii "But Manitou" :D Były tak dobre, że można przepisać cały scenariusz (i scenki w napisach końcowych) dla przykładu.

Co to za ranga "Kmiotek" :?: :lol:

5
Natasza pisze:oj, durny ty! w więzieniu siedziała ;)

Byle nie dialogi w stylu Maya:
- Uff - powiedział Winnetou
- Uff, uff - odpowiedzieli Indianie
Argh.. No specjalnie to Maya nie znam, na Wiki sprawdziłem na szybkiego. Chociaż teraz jak widzę, to może się bardziej zainteresuję jego dziełami.
Natalianna1986 pisze:Napisałam o co mi chodziło z Mayem :P Najpierw napisał o Indianach, a później wybrał się do Ameryki ;)

Chciałam napisać o Finlandii, a wybrać się za kilka lat (ale wybieram się jak przysłowiowa sójka)

Co to za ranga "Kmiotek"
Fakt, zdarza mi się zamotać. Ale ok, widzę już o co chodziło :D

A co do tego wyjazdu, to Ci mogę podpowiedzieć, że jeżeli masz jakieś namiary i kogoś tam na miejscu, to jedź przy najbliższej okazji. Kilka razy miałem takie sytuacje i zawsze dobrze później wspominam. Warto działać, żeby życie było ciekawsze!!! :D

A Kmiotek zniknie po 10 poście..
A black secret in the shadows of ancient times
Forgotten knowledge the rocks now teach me
About the Trollking's war against a poisonous pig
The stone whispers, but it tells no lie.

6
i Natalianna zostanie zarodkiem
W uniwersum Maya - greenhornem.
podpisano Stara Grzmiąca Pięść
:D

[ Dodano: Nie 13 Sty, 2013 ]
dodam o dialogach - w wątku powitalnym nawet ciekawych sensów nabierze:
pewnie niewiele dialogów Maya przeszłoby weryfikację na WM pozytywnie. I logika tekstów, nie mówiąc o scenach walki (u Grimzona musiałby błągać o wybaczenie)
A gość miał kasy jak lodu i żył z pisania ku oburzeniu pięć razy lepszych (czyli średnich) pisarzy literatury wysokiej. ;)

[ Dodano: Nie 13 Sty, 2013 ]
Powierzchnia wody błyszczała silnie od promieni słońca padających na nią, był to tak silny blask, że nie można było na niego długo patrzeć, zbyt oślepiał. Bawole Czoło spojrzał nieco w bok i w tej sekundzie padł na ziemię.
– Uff! – zawołał półgłosem. (Kocham ten Mayowy zwrot - przy. N.)
Piorunowy Grot, jako doświadczony myśliwy natychmiast pojął całą sytuację. W mgnieniu
oka również padł na ziemię jak długi.
– Co się dzieje? – spytał szeptem.
– Indianin – odparł Bawole Czoło.
– Gdzie?
– Tam, pod wielkim cyprysem.
Oczy wszystkich skierowały się w tym kierunku. Rzeczywiście było widać jakiegoś Indianina stojącego spokojnie, ale nie był już sam, towarzyszył mu jeszcze jeden, widocznie nie zauważyli jeszcze Misteków.
– Podciągnijcie ciało wiszącej w górę, aby zakryły ją liście – odezwał się Bawole Czoło. –
Nie chcę, aby ją spostrzegli.
– Może spuścimy ją na ziemię? – spytał jeden z Misteków.
– Nie, musielibyście wejść na drzewo, a to na pewno by zauważyli.
Podciągnęli Józefę w górę, w tej samej chwili pod cyprysem zjawił się trzeci Indianin.
– Zdaje się, że jest ich więcej – powiedział Piorunowy Grot. – Tylko nie mogę rozpoznać, do jakiego szczepu należą. To może stanowić dla nas pewne niebezpieczeństwo, muszę podejść do nich bliżej.
– Sam jeden? – spytał Bawole Czoło. – Dwóch więcej zdziała, idę z moim bratem. On podejdzie ich z prawej strony stawu, ja z lewej. Spotkamy się z nimi.
*

Karol May, Tajemnice Klasztoru; Małopolska Oficyna Wydawnicza Korona, str. 6 -7

tu i tak się streszczali. Z reguły u Maya w takich sytuacjach to dialogi są sążniste, bowiem uzgadniają bohaterowie światopogląd i systemy wartości, świadcząc sobie wzajemnie uprzejmości i dobre rady, tudzież bywa wspominają biografię babki wodza zaprzyjaźnionego szczepu i przebieg edukacji własnej w dziecięctwie. Rady dotyczą gównie etyki i religii.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

9
Witaj, Natalianna1986! :)
Hmmm... Czy Twój nick jakoś się odmienia? A jeśli tak, to która część?
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

11
Ok. 2.5 miesiąca po wybuchu :)

Nie mam weny ani na opowiadanie (zaczęłam coś, mam jedną stronę Worda <nie ZKF, tym razem zmyślone> i koniec :/) i na inne tematy -.-
--

Przed rocznikiem :)

12
Natasza pisze:– Zdaje się, że jest ich więcej – powiedział Piorunowy Grot. – Tylko nie mogę rozpoznać, do jakiego szczepu należą. To może stanowić dla nas pewne niebezpieczeństwo, muszę podejść do nich bliżej.

Tyle wygrać
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

13
Natalianna1986 pisze:Nie mam weny ani na opowiadanie (zaczęłam coś, mam jedną stronę Worda <nie ZKF, tym razem zmyślone> i koniec :/ ) i na inne tematy -.-
Opowiadanie związane z Finlandią czy coś kompletnie innego?
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

14
Inny temat, połączenie współczesności z epoką kamienia, neolitu (coś z pierwszymi epokami)

Jeśli w ogóle coś wyjdzie ;) i kolejny raz nie usłyszę "tytuł dobry, ale książka dla dzieci 7-letnich <polonistka w LO> -.-)

Muszę dokładnie przeglądnąć forum, przecież nie będę ciągle pisać w tym temacie...)
''Suuria lupauksia
Tyhjällä paperilla...
Pimeässä huoneessa
Maalaan pilvilinnoja..."
Ajatuksia - Vieraileva Tahti
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”