dzień dobry

1
W nowym miejscu i gronie wypada się przywitać: dzień dobry wszystkim!

Ponoć należy się też przedstawić – „wszak nieładnie rozmawiać z kimś, kogo nie znamy”, mówi któryś-tam paragraf któregoś regulaminu, a z paragrafami trudno dyskutować (i argumentować na przykład, że przecież można „ładnie” porozmawiać w podróży z nieznajomym współpasażerem; i że tutaj, w internetach, czego by nie pisać, i tak nie będziemy mieć pewności, czy się aby naprawdę poznaliśmy ; ). Zatem, z szacunku dla gospodarzy miejsca i respektu wobec paragrafów:
„Rajla”, bo wymyśliłam to imię w dawnych czasach, gdy chciałam zostać pisarzem (i dopiero dziś internet powiedział mi, że jest takie miasto w Indiach, dodając informację, że będzie tam jutro 39˚C, okropność!). Miałam wtedy mnóstwo fantastycznych pomysłów, ale nie umiałam jeszcze pisać. Teraz, jak widać, umiem, ale pomysłów raczej już nie miewam. Mam za to ogromnie interesujące studia za sobą, niezwiązaną z nimi przyzwoitą pracę i pasję, która jest z tego wszystkiego najważniejsza (nie, nie ma nic wspólnego z pisaniem). Krótko mówiąc, nadal nie wiem, kim chcę zostać, jak będę duża, ale pisarstwo dawno nie mieści się już w pierwszej trójce. Jestem tutaj z powodu czytania – czytać uwielbiam, a że ostatnio brakuje mi czasu, żeby dać się pochłaniać powieściom, w poszukiwaniu form krótszych i ciekawych trafiłam m.in. tutaj. A ponieważ bywa, że mam ochotę dorzucić „dwa grosze” do dyskusji – rejestruję się, witam, będę czytać nadal i może zdarzy mi się jakiś sensowny komentarz (gdybym popadała w „nie znam się, więc się wypowiem” – proszę bić po łapach!).

Długość powitania ma prawo wydać się nadmierna, ale uspakajam: ryzyko, że w przewidywalnym terminie pojawi się na tym forum mój tekst dłuższy od powyższego jest minimalne (ale jest ; ).

3
ancepa pisze:
Dla odmiany przyda się ktoś, kto czyta. :D
Uhm, bo tu sami geniusze literatury :P
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

5
Już się wstydzę :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

6
Cześć! Regulamin regulaminem, a wypada wypada, ale mam nadzieję, że kierowało Tobą też i to, że po prostu chciałaś się przedstawić. :) Rajla - ładne imię, muszę przyznać... Jakby skrzyżowanie raju z Laylą. Miłego czytania!
"Naucz się, że można coś innego roznosić niż kiłę. Można roznieść światło, tak?"
Robert Brylewski

7
Dzięki za przywitanie!
Dowcipów na temat kolorów nicków nie muszę rozumieć, prawda? ;)
Jim Skalniak, ładny pomysł na etymologię imienia, choć mając te 4 czy 5 lat raczej nie myślałam w ten sposób ;)

Re: dzień dobry

8
Kłaniam się do ziemi

Rajla pisze:... i respektu wobec paragrafów:
Szacun.

Rajla pisze:... nadal nie wiem, kim chcę zostać, jak będę duża
Pozazdrościć.

Rajla pisze:... a że ostatnio brakuje mi czasu
...wydałem jęk zawodu, tym bardziej żałosny, że nie uwierzyłem w to "ostatnio".

Rajla pisze:... w poszukiwaniu form krótszych i ciekawych
Cholera, nie łapię się :)

Rajla pisze:... Długość powitania ma prawo wydać się nadmierna
Ani trochę.

Rajla pisze:... ryzyko, że w przewidywalnym terminie pojawi się na tym forum mój tekst dłuższy od powyższego jest minimalne
Szkoda.

Rajla pisze:... (ale jest)
Czekam niecierpliwie.

9
Cześć, ja też jestem tutaj nowa. :) Kiedy piszę jakiś tekst, mam coś takiego, że na jednym zdaniem złożonym potrafię zastanawiać się przez godzinę - obmyślam je i zmieniam tak długo, aż uznam, że na chwilę obecną nie mogę go bardziej dopieścić. Myślę, że powinnam pisać bardziej spontanicznie i dopiero gdy napiszę dłuższy fragment tekstu, wracać do niego i go poprawiać. Na tym forum z pewnością jest wiele osób, które są bardzo krytyczne względem swojej twórczości, ale to dobrze - możemy się uczyć od siebie nawzajem. Swoją drogą, Rajla to ciekawe imię - jestem pewna, że ktoś, kto kiedyś miał wiele pomysłów na pisanie, dzisiaj również może rozbudzić w sobie kreatywność. :) Pozdrawiam.

Re: dzień dobry

10
szczepantrzeszc pisze:
Rajla pisze:... nadal nie wiem, kim chcę zostać, jak będę duża
Pozazdrościć.
tylko poniekąd jest czego;) bo powinnam już nie tylko wiedzieć, ale nawet być
szczepantrzeszc pisze:
Rajla pisze:... a że ostatnio brakuje mi czasu
...wydałem jęk zawodu, tym bardziej żałosny, że nie uwierzyłem w to "ostatnio".
Cholera, napisałam "ostatnio"? Potwornie nadużywam tego słowa. Bardzo słusznie nie uwierzyłeś.
szczepantrzeszc pisze:
Rajla pisze:... w poszukiwaniu form krótszych i ciekawych
Cholera, nie łapię się :)
Tworzysz wyłącznie opasłe tomiszcza? ;)
szczepantrzeszc pisze:
Rajla pisze:... (ale jest)
Czekam niecierpliwie.
naprawdę? miło mi! i życzę dużo cierpliwości...
eris234 pisze:Cześć, ja też jestem tutaj nowa. :) Kiedy piszę jakiś tekst, mam coś takiego, że na jednym zdaniem złożonym potrafię zastanawiać się przez godzinę - obmyślam je i zmieniam tak długo, aż uznam, że na chwilę obecną nie mogę go bardziej dopieścić.

Cześć, eris! Nie jestem pewna, czy powinnaś zmieniać to podejście, jeśli chcesz naprawdę dobrze pisać... To chyba kwestia warsztatu, "taktyki", priorytetów i proporcji ("posługiwanie się językiem" a "opowiadanie historii" ; )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”