Magazyn Literacki Werter kłania się i zaprasza

1
Jako redakcja Magazynu Werter witamy na forum literackim!

Kim jesteśmy? Czasopismem (miesięcznikiem), który w klasycznej, drukowanej formie ukazywać się będzie w Polsce od 1 października br. nakładem przynajmniej 4000 egz.!

Co chcemy robić? Publikować i promować literaturę - tę znaną, jak i mniej. Autorów rozpoznawalnych, po debiucie, jak i drukować współczesną, nowatorską literaturę debiutantów.

Co tu robimy? Chcemy być z Wami na bieżąco, gdyż Werter ma być gazetą dla ludzi. Ludzi łakomych książek. Jednocześnie polecamy nasz Konkurs literacki Wertera, który niebawem zaanonsujemy na tym forum.

Jak do nas dotrzeć? Wejdź na

profil Wertera na facebooku lub stronę internetową Wertera, by być z nami na bieżąco!

Pozdrawiamy forumowiczów Weryfikatorium,
redakcja Wertera
Nowy, niezależny Magazyn Literacki "Werter" rusza już 1 października 2015r.! Magazyn w formie klasycznej - papierowej - o nakładzie przynajmniej 4000 egzemplarzy poświęcony będzie wyłącznie literaturze. Więcej informacji na: werter.com.pl / https://www.facebook.com/magazynWerter

2
Ja wiem, że to dopiero początek i w ogóle, ale... czemu na stronie nie ma ani słowa na temat redakcji? Kto tam pracuje, albo cokolwiek takiego? Nie ma również danych firmy, a numer kontaktowy to seria dziewiątek?
Od jakichś dwóch tygodni na różnych forach publikujecie posty zapraszające, ale - nic o was za bardzo nie ma.
//generic funny punchline

3
Mnie zastanawiają jeszcze inne rzeczy, poza wymienionymi, prozaiczne: finansowanie. Bo w wielu przypadkach jego źródło daje do myślenia w kwestii przewidywanej długości życia pisma. Z własnej kieszeni, z kickstartera, z dotacji unijnych? Wiecie, jak trudny jest rynek tego typu czasopism? No i jaki macie sposób na to, by udało się zaistnieć i przetrwać na rynku właśnie Wam? :wink:

Zajrzałam na stronę, obejrzałam propozycje logo. Wszystkie niby profesjonalne, ale jednak... trącą poprzednią epoką.
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

4
Loga mocno poprzednia epoka, a co do finansowania, to ta zakładka:
http://werter.com.pl/dla-reklamodawcow/
może trochę podpowiedzieć.

Co prawda nie jestem jakimś specem od reklamy, czy coś, ale coś mi się widzi, że te ceny nieco wygórowane jak na startujące pismo. Sami chcecie pozyskać reklamodawców, czy raczej trzymacie kciuki, że się zgłoszą sami?

5
Jako redakcja Magazynu Werter witamy na forum literackim!
Czyli mam się teraz czuć na forum jak gość z zewnątrz? Dlaczego nie wiedziałem o jakichś przejęciach na szczycie?

Mnie nie kupiliście błędami i w poście, i na stronie. Nie nastawia to pozytywnie do czasopisma, które ma promować czytelnictwo.
Po wielu miesiącach ciężkiej pracy, niedługo przed metą, z dumą możemy stwierdzić, iż Magazyn Literacki Werter jest znany i lubiany, a będzie jeszcze bardziej. I to też jest jedna z jego funkcji prymarnych! Pierwszoplanową bowiem ideą towarzyszącą założeniu Magazynu Literackiego Werter była chęć dania Wam dobrej literatury, którą czytać będzie się raz przyjemnie, innym razem - bardziej refleksyjnie. Chcielibyśmy zarazem przypomnieć, że literaturę nie trzeba czytać tylko w pośpiechu, lecz warto czasem zatrzymać się z nią, zastanowić, pomyśleć. I temu, z piersią uniesioną, służyć ślubuje Werter.
A to wg mnie największy koszmarek ze strony.

Ale co ja się znam. Ja tam zwykły szaraczek.

6
Widzę w opisie i na stronie wiele entuzjazmu, nadziej i chęci do działania. Widać róznież, że zespół lub osoba dbająca o przedsięwzięcie od tej strony "widocznej", nie ma doświadczenia lub ma go mało, co owocuje lapsusami, ale - jak to się mówi - "nie od razu Rzym zbudowano" więc nie pozostaje nic innego, jak tylko życzyć by wystarczyło Wam zapału do pracy nad pismem i przetrwania w zderzeniu z brutalnym, niewdzięcznym i po prostu wrednym, rynkiem i abyście, z czasem, na nim zagościli na stałe.

Trzymam kciuki :)

8
Drogi ZviRze, piszesz, że promujemy się od dwóch tygodni. Nie wiem, skąd posiadasz takie informacje. Zaczęliśmy się promować w tym tygodniu dopiero ;)

Co się zaś tyczy wszelkich rzeczy związanych z naszą stroną internetową, to wszystko idzie w jak najlepszym kierunku. Cały czas się rozbudowujemy, dlatego też nie wszystko jest "zapięte na ostatni guzik". Przykładowo, zakładkę "O Nas" mamy w planach - nie ma jej jeszcze wyłącznie ze względów technicznych ;)

Druk Magazynu pokrywać będzie reklama (od razu uspokoję co bardziej wnikliwych - reklama i jej tematyka będzie na poziomie). Zależy nam, by Werter był gazetą bezpłatną (nieprzypominającą jednak żadnej innej!). Co do reszty - pozwólcie nam się tym przejmować ;) Z Wami za to chcemy być w kontakcie, szukać młodych talentów literackich, tworzyć nową platformę tekstową i... zagwarantować Wam przyjemność z czytania papierowego egzemplarza Wertera! Sami jesteśmy pasjonatami.

Pozdrowienia
Nowy, niezależny Magazyn Literacki "Werter" rusza już 1 października 2015r.! Magazyn w formie klasycznej - papierowej - o nakładzie przynajmniej 4000 egzemplarzy poświęcony będzie wyłącznie literaturze. Więcej informacji na: werter.com.pl / https://www.facebook.com/magazynWerter

9
Napisałem, że od dwóch tygodni, bo podobne wpisy jak ten znalazłem na innych forach właśnie sprzed dwóch tygodni, niecałych, co prawda, ale jednak :)

W jaki sposób będzie kolportowany magazyn? I gdzie go będzie można znaleźć/dostać?

10
Na tamten czas to nie była prawda - nie od dwóch tygodni (licząc od daty, w której powstał post), tylko od dosłownie 3, 4 dni, więc coś się tutaj kolega machnął w tym śledztwie (zapraszamy na priv z dowodami ;) )

Werter nie będzie dostępny we wszystkich miastach Polski od razu (w sumie nawet największe tytuły czasem nie są), ale tam, gdzie będzie, z pewnością będziecie wiedzieli, że jest - będzie bowiem wszędzie! :) "Owijam w bawełnę", smutna to prawda, ale zdradzić szczegółów jeszcze nie mogę... Dowiecie się w październiku!

Pozdrawiam serdecznie,
Red. nacz. Magazynu literackiego Werter

11
Magazyn Werter pisze:Na tamten czas to nie była prawda - nie od dwóch tygodni (licząc od daty, w której powstał post), tylko od dosłownie 3, 4 dni, więc coś się tutaj kolega machnął w tym śledztwie (zapraszamy na priv z dowodami ;) )
Może komisję jeszcze powołacie? :ulan:

...

Czekamy więc z utęsknieniem na pierwszy numer.

[ Dodano: Czw 05 Lis, 2015 ]
Czy pismo jeszcze istnieje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”