Witam

1
Witam wszystkich Forumowiczów.
Po przejrzeniu iluś tam forum związanych z książkami, wybrałem Weryfikatorium, ponieważ znalazłem tu, w dziale zweryfikowane, szereg cennych uwag dotyczących warsztatu "pisarskiego".
Jestem Maciejem dobijającym do sześćdziesiątki i od dziecka jestem pożeraczem książek, podobnie jak byli nimi moi rodzice.
Moim ulubionym pisarzem jest W.E.B. Griffin, były sierżant Marines, korespondent wojenny w czasie wojny na Pacyfiku. Przeczytałem wszystkie jego książki (ponad 40), w wersji polskiej i angielskiej, dostępne w Polsce.
Kocham też mistrza thrillera medycznego Robina Cooka, mistrzynię romansu połączonego z kryminałem Norę Roberts, Alistair'a MacLeana, Ludluma i paru innych. W młodości zaczytywałem się Sienkiewiczem, a nawet Pauksztą.
Poza książkami uwielbiam dobrą muzykę - i tę klasyczną i tę rozrywkową, zwłaszcza włoską z lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych, gdy konkretne piosenki były pisane pod konkretnych, wielkich wykonawców.
Oprócz kotów, dużych i małych, uwielbiam konie, wśród których spędziłem wiele lat.

W mojej książce, która liczy już ponad 1000 stron, a jeszcze nie jest skończona, jest masa dobrej muzyki, wspaniałych koni, wyśmienitej kuchni, wiele dobrego humoru, niesamowitych przygód, miłości, kindersztuby, tragedii i nadziei. Trochę smacznego, nie wulgarnego seksu i fantastycznych relacji rodzice - dzieci. Pełno w niej dialogów i akcji. Brak w niej wulgaryzmów (zaledwie kilka, całkowicie usprawiedliwionych przekleństw). Brak w niej też opisów ciągnących się przez kilka stron. Mam nadzieję przedstawić wkrótce kilka fragmentów mojej powieści pod ocenę Szanownych Forumowiczów

Trochę mi doskwiera konieczność napisania minimum trzech postów, zanim będę mógł zaprezentować swoją "produkcję", ponieważ nie czuję się na tyle kompetentny, żeby oceniać twórczość innych. Jeżeli jakaś książki mi nie odpowiada, po prostu ją odkładam, ale nie znęcam się nad nią.
Ale cóż, Dura lex, sed lex , zasady są zasadami i trzeba się nim podporządkować.

Pozdrawiam ,
Maciej.
Gdy ma się szczęście w miłości, nie ma się szczęścia w kartach.
Gdy ma się szczęście w kartach, ma się pieniądze na miłość.

2
Witaj

Z takim zacięciem do pisania łatwo przyjdzie ci wypełnić powinności nowicjusza (dobrze że mnie to nie czekało).
A potem już z górki (albo dopiero pod, któż to wie).
Uśmiechając się do deszczu mniej się moknie

3
Witaj Muszkieter! Nie ukrywam, że twój nick jest mi w jakiś sposób znajomy. 1000 stron to sporo. Pożeracz brzmi krwiożerczo,żżż;)
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda

Re: Witam

4
Witaj na forum :) trafiłeś akurat na 10lecie Weryfikatorium i czas dużych zmian. Mam nadzieję, że znajdziesz tu to, czego szukasz i będziesz nas często odwiedzał :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”