Dobry!;)

1
Witam wszystkich przyszłych autorów bestselerów , które bez wątpienia oczarują mieszkańców naszego globu w ciągu najbliższego stulecia!;)

Kuba się nazywam - w pisarstwo bawię się już jakiś dłuższy czas.

W wieku 7 lat napisałem ciąg przygód "Prosiaczka Kwika" ;), gdy miałem 8 latek z mojej młodej ręki powstało całkiem pokaźne opowiadanko w uniwersum średniowiecznej europy ( żadnych krasnoludów , elfów, smoków;). Wiązało się to z moim chwilową fascynacją tamtych czasów;).

W przeciągu lat 9-12 zamarzyło mi się napisać książkę.

Mało tego że książke! Miał to być bestseler !;))

W przeciągu owych trzech lat napisalem (naciąganą, i z zachodnim humorem) historię dwójki przyjaciół, i kosmity " Blizoraksoncjusza" ;))

No i to było ostatnie moje pisarskie dzieło.

Po roku przerwy, zacząłem coraz poważniej podchodzić do "pisarstwa".

Woglę taką filozoficzną duszyczkę mam;)

Tak zacząłem obserwować otaczający nas świat, czytać artykuły na tematy wszelakie - czego efektem było - wspólnie z kuzyniakiem - wymyślenie fabuły na książke idealną.

Mieszanka filozofii ( ale czy 13/14 latek może wiedzieć co kolwiek o filozofii?;) - psychologii - z delikatną nutką S-fi.

No i w przeciągu latek 13-15 zaczęliśmy rozpisywać szkielet fabularny, konstruować wiele smaczków, wątków pobocznych. Projekt rósł razem z nami.:)

No ale potem mnie olśniło.

Kojarzycie Umberta Eco? Autor "Imię róży".

Twierdził, że jakby zechciał - napisał by bestseler. Uważał że odkrył "złoty środek".

Ludzię słuchając go, tylko pukali się w czółko.

A jednak udało mu się - rzeczywiście znalazł owy "złoty środek".

Postanowiłem więc analizować wszystkie światowe bestsellery - aby również go odkryć.

Obecnie piszę książke/powieść/dłuższe opowiadanie ( jak zwał, tak zwał) - które wedle moich pysznych/nieskromnych oczekiwań - nie ma prawa się nie sprzedać.

Na moje wynurzenia należy brać jednak sporą poprawkę.

Prawda jest taka, że jaki by to świetny pomysł na książke nie powstał - i jaka świetna by to ksiązka nie powstała - w Polsce na cały świat i tak jej nie rozprowadzą.

I tym optymistycznym akcentem, zakończę mój monolog;)

Przybyłem do was aby szukać natchnienia - ale i też aby mój pisarski warsztat jeszcze się poprawił.

Pozdrawiam ciepło!;)

Gligorax

2
No, nareszcie ktoś z werwą! Dawno nikt nie naskrobał tak pokaźnego podstu w tym dziale.

Witaj i rozgość się.
"Niechaj się pozór przeistoczy w powód.
Jedyny imperator: władca porcji lodów."

.....................................Wallace Stevens

3
Powiem tylko: Witaj!

Tak, to powinno wystarczyć.

Zasad Ci nie przytoczę, sam je poznasz.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

5
A, dobry, dobry... Na razie. ^^

Test zaraz Ci pewnie wyjedzie z powyłamywanymi żebrami, przy okazji rozwalając jakieś dwie ściany.

Ale nie zrażaj się. Najwyżej przywali Ci z bazooki. ^^

Tak więc bądź grzeczny i pisz, aż Ci się papier zapali, albo klawiatura zdechnie. Co tam paręnaście złotych, gdy pisze się bestseller warty setki złotych. ;)

Rozgość się!
Są setki zastosowań dla cielęcej skóry, ale najważniejsze to utrzymywać cielaka w całości.

6
No tu jest właśnie mój największy problem, bo brak mi samodyscypliny i ... czasu.

Sytuacja powinna się w najbliższych miesiącach ustabilizować ( na to bynajmiej liczę;)

Liczę 16 lat. Książka musi zostać wydana do 18'nastki. Krzyśkiem nie będę( notabene nie mogłem przełknąć przez całą jego książke. Zbyt bardzo raziło mnie plagiatowanie zarówno świata, jak i wogle konstrukcji fabuły. Irytowały mnie też pseudo-inteligentne zdania -chociażby już na str.1)

ale zawsze jakiś element promocji;)

7
Oj, Krzysiek staje się coraz częściej symbolem zUa i mHroku na naszym forum. Gdyby umiał po polskiemu i by sobie to poczytał. Oj, oj, oj...

8
witaj przyszły pisarzu! życzę dużo weny i wytrwałości:)
I must say I'm disappointed in your progress. I imagined you would be here sooner.

9
ładnie, ładnie. Dużo literek. Za każdą dostaniesz gram śrutu.

Po co? Jak to: po co? Nie żartuj, nie wiesz?

<przeładowuje śrutówkę>

Uśmiechnij się, leci pierwsza rata...

Czołem!
Are you man enough to hold the gun?

10
Witam serdecznie
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

12
Postanowiłem więc analizować wszystkie światowe bestsellery - aby również go odkryć.
O, witaj w klubie :) Też czasem mi się zdarza analizować, ale choć pewne wnioski i morały przychodzą mi potem do głowy, to nie koniecznie potrafię je wpleść we własną twórczość. A najdziwniejsze jest to, że najczęściej w ogóle NIE CHCę tego robić. Bo książka wydaje mi się później jakaś taka za bardzo wydumana, skonstruowana ze złotych zasad i nie wiadomo czego jeszcze, a nie z serca i własnych pomysłów.

Liczę 16 lat. Książka musi zostać wydana do 18'nastki.
- Ośmielę się stwierdzić, że to jakiś bezsens :? - powiedziała osoba, ktorej nawet do głowy nie przyszło, by wydawać książki przed uzyskaniem pełnoletności.

Moim zdaniem należy jak najdłużej szlifować swój warsztat a dopiero potem wydawać. Dlaczego? A no jak spojrzę teraz (lat 20 niespełna) na to, co napisałam, kiedy byłam w twoim wieku to czuję zgrozę :P Lepiej napisać, a potem z perspektywy czasu spojrzeć na swoje "dzieło" i je zweryfikować :wink:

Ale cóż... Prawda jest też taka, że jakby ciągle wszystyko odkładać i patrzeć na to z perspektywy czasu, to chyba nigdy czlowiek nie będzie w efekcie zadowolony :wink:

W każdym razie uważam, że wydawanie czegokolwiek przed 18-nastką to gruba przesada, chyba że tak jak na "Eragona", rzuci się na twoje wypociny sztab ludzi, którzy znają się na rzeczy i poprawią wszystko raz dwa :P

Co kto woli :wink:
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl

Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”