Powrót demonów przeszłości 1

1
No to tak. Rok temu, pierwszego stycznia, zacząłem pisać moje opus magnum SF, moją kobyłę, coś, co miałem zaplanowane od lat. Myślałem, że w dwa lata ogarnę całość, ale na to jest niewielka szansa. Dlatego na razie skupiłem się na domknięciu fabuły pierwszej połowy.

I oto jest. Po roku i 5 miesiącach praz oraz niezliczonych paskudnych przestojach. Szukam betatesterów.

Tytuł: "Powrót demonów przeszłości - cz.1 Ku gwiazdom"
Objętość: 680k znaków (prolog + 17 rozdziałów)
Gatunki: soft science-fiction, spaceopera, trochę cyberpunk, trochę postapo
Wyróżniki: daleka przyszłość, ludzie, kosmici, obce cywilizacje, różne dziwne nazwy i pomysły, szczypta humoru, wielka galaktyczna wojna i inwazja na Ziemię
Target: 18+ lat
Wulgaryzmy: dużo
Golizna: brak
Inspiracje: do wyłapania
Ile przeczytać, żeby wystawić ocenę: całość
Krótki opis: dwie pary głównych bohaterów, jedna w wątku w kosmosie, druga na Ziemi. Każda postać ma unikalne zdolności, charakter i motywacje. Każda ma własne podejście do wojny. Każda ma inny cel, ale te cele z czasem staną się zaskakująco spójne. Jest akcja, jest nuta refleksji, może nawet szczypta obyczaju - no i są pewne wydarzenia, które przewijają się w moim debiucie książkowym :)

Kto chętny?
Dark side of the Force

Odwiedź mój fanpejdżObadaj moje książkiNa Esensji też jestem

2
Poproszę. Jakieś specjalne życzenia co do odpowiedzi? Czy ogólne wrażenia mają być?
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

3
- Ogólne wrażenia
- Odbiór postaci
- Co jest niezrozumiałe/zagmatwane/nieoczywiste
- Czy gdzieś są nielogiczności/babole/mielizny fabularne/nadmiar akcji/niespójność w charakterach postaci
Możesz wszystkiego nie załapać, bo to finał cyklu - co prawda pisany pod osoby go nieznające, ale niektóre rzeczy mogą się wydawać niejasne/wzięte z czapy. W takich sytuacjach też daj znać :)
Dark side of the Force

Odwiedź mój fanpejdżObadaj moje książkiNa Esensji też jestem

8
uniwers pisze: @Czarna Emma, dzisiaj będzie :)
@Mortutti, ale to wiesz, że najpierw będziesz musiał kupić pozostałe? Właściwie jedną możesz kupić już teraz :twisted:
@Wszyscy: dzisiaj wyjdzie aktualizacja, bo siadłem do uwag od szopena.
Sam kocham space fiction i miło mi będzie przeczytać coś z Polszy :D Jestem przychylny zaryzykować inwestycję :twisted:
Sometimes in life when you get what you want, you end up missing what you left behind” ~ J.D. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Centrum Wzajemnej Pomocy”