Hej, dodam od siebie parę rzeczy.
Przeczytaj do końca pierwszą i drugą uwagę razem, zanim skomentujesz
Sambor pisze: Wstawiłem też krótkie, przyziemne dialogi. Jak przejść z tym na jakąś lżejszą, książkową formę? Co tam wstawić? Czego się trzymać? Co zmienić? Jak zrobić z tego interesujący rozdział w książce?
Ogólnie mówiąc, koledzy dobrze Ci radzą, że jeżeli chcesz zrobić z tego beletrystykę, musisz popatrzeć na swoją historię perspektywy akcji. Jeżeli chcesz trafić w gusta przeciętnego czytelnika, musisz "ukomercyjnić" zawartość.
Ale...
Sambor pisze: Mój główny bohater jest teraz mechanikiem na statku rybackim na północnych wodach Australii.
To może być fascynujące. Jest masa książek, które opisują detale jakiejś profesji, czy bieg życia "zwyczajnego gościa" i trafiła w gusta grupy ludzi, którzy się tym parają. Może nie są to bestsellery, ale tak na prawdę większość książek sprzedaje się słabo, a fantastyka to często mielenie ciągle tego samego. Członek managementu szybciej sięgnie po opis walki* o życie na środku morza, niż zabawy chłopca ze smokami.
(Dyrektor salesów z mojej byłej firmy wałkował w mieszkaniu służbowym książkę z węzłami marynarskimi)
Moim zdaniem, jeżeli bardzo pragniesz opisać swoją historię i uważasz, że kogoś zainteresuje, to powinieneś kontynuować. Próba "komercjalizacji" może spłaszczyć historię i zrobić z tego byle jaką książkę.
Ten asterix (*) wstawiłem, aby zaznaczyć, że te przeżycia powinny być w miarę zbudowane na podstawie prawdziwej historii, najlepiej takiej, z której można wynieść jakąś naukę, np: człowiek nie poddaje się).
Sambor pisze: Jest tam ośmiu członków załogi, w tym dwie kobiety, które w pracy nie ustępują mężczyznom. Dla tych kobiet nie widzę tam romantycznej roli
Genialne - proza życia
Wracając do meritum, pomysły na rozwinięcie książki; twoje pytanie i prośba o brainstorming:
- skoncentrować się na prawdziwych historiach - może poszukać w gazetach doniesień o wypadkach na morzu, albo innych niesamowitych, ale prawdziwych historiach. Wstawka "na faktach" dużo daje;
- bunt
- cyklon, sztorm
- brak paliwa
- człowiek za burtą, dryfujący rozbitek
- narodziny dziecka podczas nieobecności (ale nie 10 miesięcy po odpłynięciu, żeby nie robić z żony szmaty)
- żona żąda rozwodu podczas nieobecności
- kłopoty z komunikacją satelitarną
- ratowanie rozbitków
- rekiny
- góra lodowa u wybrzeży Australii (!

)
- seria nieszczęść (czyli wszystko poszło nie tak)
Mam nadzieję, że pomogłem.