Opowiadanie 40 kilo o wiedźmach

31

Latest post of the previous page:

Ten temat to złoto, przepraszam że odkopuje po dwóch latach, ale jest uroczy.
Ośmielę się, na podstawie własnego doświadczenia i zasadzie symetrii, dorzucić uwagi:
1. Jury i autorzy z dużym doświadczeniem, będą mieć tendencję do lobbowania, którego przejawem może być właśnie krytyka dopracowywania tekstu. Powody: łatwiej ocenić teksty nisko-przetworzone i nie stwarzaja poważnej konkurencji.
2. Z punktu widzenia uczestnika konkursu lub czytelników, dowiedzenie się o możliwości dopracowania tekstu powinno się odbyć jak najwcześniej i nie budzić kontrowersji, bo to dopiero początek ich kariery w pisaniu i ważny element przyzwyczajania się do krytyki,podejmowania decyzji, rozpoznawania i unikania błędów - generalnie rozwoju, który owocuje lepszymi tekstami. Jednym proces nawiązywania kontaktów przyjdzie łatwiej, innym trudniej - tu można narzucać pewne ramy w warunkach konkursu i wskazówki, ale całkowite wykluczanie? Co to szkoła państwowa, gdzie się równa sztachety do dołu?

Opowiadanie 40 kilo o wiedźmach

32
MargotNoir pisze: (wt 20 lip 2021, 21:46) Tu na forum mamy powiedzmy coś w rodzaju barwnego indykatora (fioletowi nie pomagają),
Wpadłem na ten temat przypadkiem i rzeczywiście również odnoszę wrażenie że coś w tym jest. Nie chcę żeby to zabrzmiało negatywnie. Jednak jeżeli wrzucam tekst do oceny, to chciałbym przede wszystkim dowiedzieć się co jest złe i jak to poprawić. Od fioletowych dowiaduję się tylko, że jest złe, kropka.
Zaraz mi ktoś zarzuci brak dystansu do krytyki, ale to nieprawda. Po prostu więcej wartości widzę w konstruktywnej opinii która poda również i dobre strony tekstu.
Jeśli ktoś ma mi tylko napisać, że coś jest złe to po co to robi? Przecież ja doskonale o tym wiem, po to tu przychodzę żeby się dowiedzieć JAK TO ZMIENIĆ NA LEPSZE
urka pisze: (ndz 02 lip 2023, 16:02) 1. Jury i autorzy z dużym doświadczeniem, będą mieć tendencję do lobbowania, którego przejawem może być właśnie krytyka dopracowywania tekstu. Powody: łatwiej ocenić teksty nisko-przetworzone i nie stwarzaja poważnej konkurencji.
Brzmi brutalnie, ale i prawdopodobnie niestety...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Centrum Wzajemnej Pomocy”