Moja książka - warto

1
Witam. Piszę książkę wojenno - realistyczną. Udostępnię wam streszczenie kilku rozdziałów.

Witam. Piszę książkę o rodzeństwie. Najpierw przedstawię krótkie streszczenie.
Rok 2011. Białoruś
Głównymi bohaterami jest 15-letnia Kinga, i jej 11-letni brat Jasiek. Szybko stracili rodziców, pracują na dworze prezydenta za darmo - tylko z przymusu. Krajem rządzi skorumpowana elita która jest popierana przez Anglię, USA a także ONZ. Rząd płaci dużo pieniędzy aby byli nietykalni. Problemem jest Cesarstwo Polskie z ,,Układem Warszawskim". Dzieci często dostają lanie nawet za dobrze wykonaną pracę. USA żąda dużo pieniędzy za przyjaźń i za ochronę Białorusi. Pod wpływem fałszywej przyjaźni USA, namawia na wyprawę zbrojną na Polskę. Wcześniej jednak prezydent USA, powiedział kiedy będzie druga doba wojny, rodzeństwo zostanie rozstrzelane jako łup. Jednak pracujące dzieci słyszały wszystkie narady, i postanawiają uciekać z kraju. Rodzeństwo informuje swoją wierną przyjaciółkę panią Irenkę - schorowaną żebraczkę, o ucieczce. Także informują pana Jerzego - mecenasa, człowieka bogatego, ale o dobrym sercu dla biednych.
Dzieci następnego popołudnia uciekają z miasta - stolicy państwa, które jest ogrodzone murem kolczastym. Znajomy pana Jerzego, wypuszcza dzieci, które idą się pożegnać z swoim domem rodzinnym. Wieczorem pod dom dzieci, podjeżdża pan Jerzy któremu dzieci dają pamiątki rodzinne. Wieczorem, o północy dzieci, rodzeństwo, ucieka, mając bardzo starą mapę Kinga, wybiera drogę przez las. Rano, kiedy miała się zaczynać praca dzieci, nikt się nie zjawia. Prezydent Białorusi i USA, dostają furii. Zmobilizowana zostaje cała armia. Wybucha II Wojna Światowa

Warto pisać, bo mam już kilka rozdziałów napisanych.
Jeżeli macie jakieś zastrzeżenia to piszcie.
Czytałem na forum że można osoby publiczne mogą występować w książce, to mogę Bieruta, Gomułkę, Żymierskiego przestawić jako bohaterów negatywnych ?

2
Wiesz nie chce cię martwić ale to co napisałeś jako streszczenie to jest jakiś bełkot i co to ma do bycie czymś realistyczny.

Raz że jeżeli mamy 2011 rok i nie było II WŚ to już mamy alternatywną historię i ciężko cokolwiek wywnioskować o sytuacji politycznej europu z tego co piszesz. A najważniejsze dlaczego Prezydenta USA i Białorusi mają w jakikolwiek sposób interesować czy można czy też nie rozstrzelać jakieś dwie sieroty.

Jeżeli ma to mieć coś wspólnego z realistycznym oddaniem alternatywnej historii to najpierw postaraj się aby miało ona ręce i nogi.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

Re: Moja książka - warto

3
jakub1181z pisze:Witam. Piszę książkę wojenno - realistyczną. Udostępnię wam streszczenie kilku rozdziałów.

Witam. Piszę książkę o rodzeństwie. Najpierw przedstawię krótkie streszczenie.
Rok 2011. Białoruś
Głównymi bohaterami jest 15-letnia Kinga, i jej 11-letni brat Jasiek. Szybko stracili rodziców, pracują na dworze prezydenta za darmo - tylko z przymusu. Krajem rządzi skorumpowana elita która jest popierana przez Anglię, USA a także ONZ. Rząd płaci dużo pieniędzy aby byli nietykalni. Problemem jest Cesarstwo Polskie z ,,Układem Warszawskim". Dzieci często dostają lanie nawet za dobrze wykonaną pracę. USA żąda dużo pieniędzy za przyjaźń i za ochronę Białorusi. Pod wpływem fałszywej przyjaźni USA, namawia na wyprawę zbrojną na Polskę. Wcześniej jednak prezydent USA, powiedział kiedy będzie druga doba wojny, rodzeństwo zostanie rozstrzelane jako łup. Jednak pracujące dzieci słyszały wszystkie narady, i postanawiają uciekać z kraju. Rodzeństwo informuje swoją wierną przyjaciółkę panią Irenkę - schorowaną żebraczkę, o ucieczce. Także informują pana Jerzego - mecenasa, człowieka bogatego, ale o dobrym sercu dla biednych.
Dzieci następnego popołudnia uciekają z miasta - stolicy państwa, które jest ogrodzone murem kolczastym. Znajomy pana Jerzego, wypuszcza dzieci, które idą się pożegnać z swoim domem rodzinnym. Wieczorem pod dom dzieci, podjeżdża pan Jerzy któremu dzieci dają pamiątki rodzinne. Wieczorem, o północy dzieci, rodzeństwo, ucieka, mając bardzo starą mapę Kinga, wybiera drogę przez las. Rano, kiedy miała się zaczynać praca dzieci, nikt się nie zjawia. Prezydent Białorusi i USA, dostają furii. Zmobilizowana zostaje cała armia. Wybucha II Wojna Światowa

Warto pisać, bo mam już kilka rozdziałów napisanych.
Jeżeli macie jakieś zastrzeżenia to piszcie.
Czytałem na forum że można osoby publiczne mogą występować w książce, to mogę Bieruta, Gomułkę, Żymierskiego przestawić jako bohaterów negatywnych ?
Z powodu tych dzieciaków? Poważnie?

4
Jeżeli wszystko co napisałeś wygląda tak jak streszczenie, to radzę najpierw ogarnąć polską składnię i interpunkcję (zwłaszcza!), a potem dopiero dawać cokolwiek do oceny innym. Sam pomysł też szczerze mówiąc dziwny, jak już wspomniano alternatywa to nie realizm. Poza tym niewiele z tego zrozumiałam, tyle że ktoś ucieka, w sumie nie wiadomo do końca dokąd i przed czym. Przydałoby się w tym kontekście popracować nad prostszym formułowaniem myśli. Każdy redaktor odrzuci taki konspekt, masz to jak w banku.
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

5
Historia będzie o tym że dzieciaki będą miały tajne informacje, które działają na nie korzyść USA i ONZ i dlatego uciekają do Polski aby przekazać te informacje, ale władza będzie ich chciała złapać, lecz za mocno zaryzykują i rozpoczyna się wojna - którą także opiszę, a dzieciaki będą miały tyle strachu,

[ Dodano: Nie 24 Lut, 2013 ]
będą mieli teczki danych

6
jakub1181z pisze:Historia będzie o tym że dzieciaki będą miały tajne informacje, które działają na nie korzyść USA i ONZ i dlatego uciekają do Polski aby przekazać te informacje, ale władza będzie ich chciała złapać, lecz za mocno zaryzykują i rozpoczyna się wojna - którą także opiszę, a dzieciaki będą miały tyle strachu,

[ Dodano: Nie 24 Lut, 2013 ]
będą mieli teczki danych
A weź przeczytaj to zdanie, które napisałeś. Jeżeli tak piszesz swoją książkę to niestety ale czeka cię powrót do podstaw.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

7
Jeżeli to streszczenie to próbka twojego pisania to wyszedł niezły bełkot. I co mamy na podstawie tego stwierdzić? Że powrzucałeś wątki bez ładu i składu, pisanie poprawną polszczyzną jest dla ciebie wyzwaniem i oczekujesz magicznych porad?
Poczytaj sobie wątki na forum dotyczące pisania, poczekaj swoje 30 dni i wrzuć kawałek do oceny, to wtedy pogadamy.
Czarna Gwardia
Potęga słowa - II tekst

8
Hej,

Bardzo przepraszam za tego typu domysły, ale umysł mi świadkiem że ma to znamiona prowokacji ;)

Autorze, to jeszcze nie Twój czas na książkę, a na edukację literacką jak najbardziej - żeby 'troszkę' jeszcze wyszlifować warsztat.

Pozdrawiam,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Centrum Wzajemnej Pomocy”