91

Latest post of the previous page:

Pora na podsumowanie V edycji maratonu.

Było ciężko. Nawet bardzo. Jeszcze nigdy żaden tekst nie zajął mi tyle czasu. Ale jest! Opowiadanie na konkurs im. Janusza A. Zajdla - skończone (ma w tej chwili 34550 znaków) :) Zupełnie inna sprawa, to efekt końcowy. Sama nie wiem czy się do czegoś nadaje. Kilka uprzejmych osób obiecało rzucić okiem na tekst i skomentować. Mam nadzieję, że reakcje będą w miarę pozytywne.

I żeby nie było, że się obijam...
... ogłaszam od razu...
... VI edycję maratonu! :)

Termin: 22.05 - 23.06

Cele:

Do napisania mam opowiadania na:

1. Horyzonty wyobraźni (30.06)
2. Konkurs "Wybitny Twórca" (01.08)
3. Konkurs "Poznań fantastyczny" (15.09)
4. Konkurs "Otwartym tekstem" (15.11)

No i moja powieść koniecznie chce być dalej pisana.

W takim razie do roboty! :)
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

93
Dzień trzynasty

Prace nad innymi tekstami zostały wstrzymane na rzecz korekty napisanych już opowiadań.

A oto rezultaty:

- Opowiadanie fantastyczne (jedno z pierwszych, jakie napisałam) ukaże się w letnim wydaniu kwartalnika literacko-artystycznego sZAfa. Kilka dni temu dostałam maila z potwierdzeniem.

- Opowiadanie, które nie zyskało sobie sympatii w konkursie literackim "Teorie spisków" ukazało się jako darmowy e-book.
http://www.rw2010.pl/go.live.php/PL-H6/ ... o%20prawdy

- Opowiadanie na konkurs im. Janusza A. Zajdla jest zapięte na ostatni guzik (chyba ;) )

- Opowiadanie na Horyzonty Wyobrazni ma w tej chwili 11 tys. znaków

Teraz tłumaczę tekst z języka niemieckiego na "Konkurs na najlepszy przekład 2013"
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

95
Dziękuję, olla! :)

Podsumowanie VI edycji.

Ten miesiąc przeleciał jak w mordę strzelił i nagle okazuje się, że mamy już lato. Udało mi się trochę napisać, chociaż ze wstydem przyznaję, że nie wszystkie cele zostały zrealizowane. Niektóre jeszcze maja czas, inne zaś... no cóż.

- Z „Horyzontów wyobraźni” muszę zrezygnować- . Nie dam rady do końca czerwca. Tekst ma dopiero 16400 znaków i bardzo ciężko mi się go pisze. Być może pomysł nie jest do końca przemyślany...
- Tekst tłumaczony z niemieckiego na „Konkurs na najlepszy przekład opowiadania” jest gotowy (ma 12550 znaków) Było trudniej niż na początku sądziłam, ale jestem dumna z rezultatu :)
- W międzyczasie dałam się skusić na bitwę (do 30.06) Gatunek – horror (!) Nie wiem, co sobie wtedy myślałam... No nic. Tekst ma w tej chwili 3570 znaków i brakuje mu dwóch ostatnich scen.
- „Wybitny Twórca” - nieruszony.
- „Poznań Fantastyczny” - na dzień dzisiejszy ma 1490 znaków.
- „Otwartym tekstem” - pomysł jest, ale wciąż nieruszony.
- Pracowałam też trochę nad moją powieścią. Ma w tej chwili 82120 znaków.

Ponieważ pisania wciąż mam bardzo dużo, ogłaszam VII Edycję Maratonu.
Cele: patrz edycja VI ;)

96
Magic pisze:- Z „Horyzontów wyobraźni” muszę zrezygnować- . Nie dam rady do końca czerwca. Tekst ma dopiero 16400 znaków i bardzo ciężko mi się go pisze. Być może pomysł nie jest do końca przemyślany...
nie siej defetyzmu mi tu! masz 16,4 znaków i piszesz, że nie dasz rady :o ja mam 13,5 i nie poddaję się jeszcze, ba jestem przekonany o moim ostatecznym zwycięstwie!

siaday i pisch

97
Smoke pisze:siaday i pisch
Chętnie! A weźmiesz na tydzień do siebie moje dzieci i męża? ;)
Smoke pisze:ja mam 13,5 i nie poddaję się
Trzymam kciuki za twój sukces :)

98
Magic pisze:Chętnie! A weźmiesz na tydzień do siebie moje dzieci i męża? ;)
Piękne :)

Trzymam kciuki, Magic!
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

99
Magic pisze:Chętnie! A weźmiesz na tydzień do siebie moje dzieci i męża?
jeśli masz córki w wieku okołomaturalnym i męża mechanika- blacharza to tak :) jeśli nie- to nie :D

100
Smoke pisze:
Magic pisze:Chętnie! A weźmiesz na tydzień do siebie moje dzieci i męża?
jeśli masz córki w wieku okołomaturalnym i męża mechanika- blacharza to tak :) jeśli nie- to nie :D
Smoke, nic z tego nie będzie. Mam w domu dwóch chłopców w wieku przedszkolnym i doradcę do spraw sportu i rekreacji :)

Dzień czwarty

Praca posuwa się do przodu.
- Tekst na bitwę gotowy. Wiem, że jest kiepski, ale nie jestem w stanie do końca miesiąca wymyślić niczego innego. Musi zostać tak, jak jest. No i przy okazji pisania przekonałam się, że nie potrafię stworzyć horroru. Może powinnam wrócić do starego, dobrego Mastertona, by przekonać się, jak to robi mistrz...
- Przekład z niemieckiego wysłany. Jeszcze tego samego dnia otrzymałam informację, że tekst dotarł, jest zgodny z regulaminem i zostanie przekazany do oceny. Wyników można się spodziewać we wrześniu.
- Wczoraj wieczorem zaczęłam pisać opowiadanie na konkurs „Wybitny Twórca”. Tekst ma w tej chwili 1000 znaków.

101
Dzień szósty

„Wybitny Twórca” powiększył się o 6020 znaków.

102
Dzień siódmy

„Wybitny Twórca” - plus 4500 znaków. :)

103
Dzień dwudziesty drugi

„Wybitny Twórca” na półmetku. Ma w tej chwili 20200 znaków. Chyba muszę przyśpieszyć, bo czas jakoś tak dziwnie gna do przodu ;)

104
Magic pisze:Chyba muszę przyśpieszyć, bo czas jakoś tak dziwnie gna do przodu ;)
Ostatnio pisałaś średnio 5000 dziennie. W tym tempie skończysz "Twórcę" w ciągu 4 dni. To całkiem szybko!
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

105
Postanowiłam, że nie będę się rozdrabniać na trzydziestodniowe maratony, tylko pociągnę jeden, a dobry :)
I dlatego też:

Dzień trzydziesty trzeci

Zdążyłam! Tekst na konkurs „Wybitny Twórca” jest gotowy. Ma 36850 znaków. Teraz zostało mi pięć dni na korektę. Poszukuję kogoś, kto byłby skłonny w przeciągu 48 godzin przeczytać i skomentować. Zaraz zgłoszę się do CWP.

Bitwę wygrałam (po raz pierwszy) ale jakoś tak wielkiej radości z tego nie mam. Ciekawe dlaczego...

Następnym opowiadaniem na liście jest MIASTO DWA ZERO :)

106
Super! Odkąd zdecydowałam się pociągnąć maraton bez rozdrabniania, minęło 80 dni i jak do tej pory nie zdążyłam uzupełnić wpisu. Prawie trzy miesiące bez żadnego słowa i nawet jedna osoba nie zareagowała :( Czyżby nikogo nie interesował mój los?
No trudno się mówi. Ważne, że pisanie posuwa się do przodu.

Dzień sto trzynasty.

W międzyczasie powstało ok. 90 tys. znaków, rozłożonych na kilka różnych projektów.

W tej chwili na tapecie: thriller psychologiczny; aktualny liczba znaków: 7455 + niedokończony konspekt :)

Wróć do „Maraton pisarski”