Aktegev pisze: A koniecznie potrzebujesz na tym etapie tytułu?
Muszę jakoś katalogi i pliki ponazywać. Poprzednio miałem np. "bariery" jako roboczy, co w sumie niczemu nie przeszkadza, ale jakoś tak nieporządek jest.
Tymczasem przeglądam listę bohaterów i chyba będę musiał zredukować zarówno ich liczbę, jak i wątki. Bardzo chciałem zachować pannę Barję Weselutkę Witulię, kobietę na schwał skrycie pragnącą być delikatną żońcią i mamusią, ale chociaż jako bohaterka mi pasuje, to nie pasuje do innych wątków poza tym, żeby zawsze się gdzieś tam pałętała obok.
Hmm...
Mniej bohaterów - lepiej? Ale z drugiej strony, potrzeba mi trochę postaci, by realistycznie mogli np. się naparzać z grupą wrogów... ale z drugiej strony...
Na razie mam Ika: główna bohaterka. Wik Ponarus: bohater. Berkamorsal: poboczna postać, knuje posuwając fabułę do przodu i dając wyjaśnienia, bardzo potrzebny. Uter Ustrahon: chłopiec istniejący po to, by Ika miała się w kim podkochiwać, potrzebny do stworzenia końcowego przekazu, poza tym - będzie się pałętał, wkurzał Wika, będzie usiłował zmężnieć i może jakieś elementy humoru dzięki temu da się wprowadzić. Grom Gosimir: główny zły.
To są postacie niezbędne.
Nimfa Tukuletka: nie jest niezbędna, ale posłużyłaby do dawania innego punktu widzenia, dzięki niej mógłbym dać dodatkowy "przekaz" oraz w jednym miejscu łatwo by pomogła w posunięciu akcji do przodu, plus jej obecność pozwalałby rozwiązać kilka zagadek
Plus miałem postaci poboczne Miłka, Rudzian, Głazek i właśnie Barja - po prostu jako członków ekipy, element tła. Wycinać? Zostawić, ale ograniczając ich do nazwisk i kilku cech, tylko po to, by miał kto zginąć albo spanikować, albo zwiać?