Dzienniczek dołapy

1
Cały czas rozmyślam nad celem.
1. Mam w głowie pomysł na nowe szybkie "wampirze blah, blah, blah" dla fanek krwiopijców. Napiszę, wrzucę im do poczytania i właściwie to niestety jakbym wyrzuciła. Ale lubię ich komentarze, oczekiwania co dalej, pytania dlaczego tak a nie inaczej...

2. Mam w głowie kilka całkiem niezłych scen do powieści wiecznie się piszącej. Może te 30 dni pozwoli mi ją zakończyć? Scena w lesie, zamek, rozmowa z Klenisem, zbieranie ziół, Alura, statek... Z pewnością bym skończyła. Potem odłożę na miesiąc, dwa, wydrukuję i poprawię ostatecznie. Będzie gotowe w maju.

Muszę do jutra zdecydować, co wybrać.

[ Dodano: Czw 01 Gru, 2011 ]
Wczorajsze wieczorne wiadomości: tato, lat 72, przewrócił się, uderzył w coś głową, leży w szpitalu. Mama znalazła go nieprzytomnego, sama nadaje się na oddział reanimacyjny, ze zdenerwowania ledwo oddycha.
Nie spałam pół nocy, jestem...

I to by było na tyle w sprawie czasu na zabawy w pisanie.

[ Dodano: Pią 02 Gru, 2011 ]
Wczorajsze szpitalne wiadomości:
Byłam u taty. Nie poznał mnie.

[ Dodano: Pią 02 Gru, 2011 ]
Nic z tego. Próbowałam. Akapit bzdur i gramatycznych łamańców. Idę poczytać. Może poszukam czegoś o narracji pierwszoosobowej?
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

2
Trzymaj się. To w odniesieniu do przedostatniej wiadomości. A co do ostatniej - bzdury i gramatyczne łamańce czasem się przydają. Można je wykorzystać później w niekonwencjonalny sposób.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

3
Poprawiłam jedno opowiadanie. Dopisałam około trzech stron. Nie jest to powieść, ale zawsze coś. :)

ps. Tato mnie poznał.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

5
Trzymam się. Jest już lepiej, ale trochę mało czasu.

Z książki o Witku i Anetce powstało 26143 znaków.

Potrzeba mi krwi. Dużo krwi. Wrzasków, nocnych wyć, pogoni i dzikiego seksu. I krwi.

6
Potrzeba mi krwi. Dużo krwi. Wrzasków, nocnych wyć, pogoni i dzikiego seksu. I krwi.
A tydzień się dopiero zaczął... Powodzenia.

7
Wczoraj zapętliłam fabułę. Za dwa tygodnie zacznę ją rozpętlać. Napisałam cos trochę ponad 3 tys. znaków, a jak spojrzę na dzisiejszy plan zajęć, to nie napiszę nic, ale może obmyślę jedną scenę?

8
Odstawiłam tatkę do domu. Jestem zmęczona jak pies.

9
Pisanie to ostatnia rzecz na jaką mam czas i siły, ale lepiąc 87 (albo 187, sama nie wiem, to takie żmudne, ze zawsze stracę rachubę) pieroga wymyśliłam jeden zgrabny myk, który pozwoli mi na umieszczenie bohatera na czas nieokreślony w niebezpiecznym dla niego miejscu i pozwolę jego przyjaciołom go odszukać.

10
Wczorajszy dzień cały w trasie, dzisiejszy będzie taki sam, a późnym wieczorem po całym dniu pracy to mój mózg wymyśla tylko jedno: "Idź kobieto spać!".
Pisanie leży i kwiczy.

11
Pisanina ma niewiele ponad 43 000. A ile miało być na koniec miesiąca? 240 000? Więc jest jedna piąta.
Stwierdzam z całą pewnością - żeby wypełnić plan 7000 znaków dziennie muszę coś rzucić. Albo pracę, albo życie.

12
Na koniec miesiąca 65 479. Jedna trzecia planowanej krwistej orgii. Biorąc pod uwagę okoliczności - i tak nieźle. :)

Wnioski - życie zaskakuje i czasami lepiej nie planować na zapas. Albo brać zapas na plany. :)
Zablokowany

Wróć do „Maraton pisarski”