Ludzie dzielą się na dwie grupy. Po lewej ci, którzy mówią co myślą, po prawej ci, co nie. Tych co mówią można podzielić na mądrych i głupich. Mądrzy po lewej budują gmachy, dogmaty i statki kosmiczne. Głupi na prawo nie mają fundamentów, obycia, podstaw.
Głupi dzielą się na tych, którzy mówią głośno do siebie (w lewo) i tych, co mówią głośno do wszystkich (w prawo). Wśród tych co do wszystkich, rozróżnić można dwa podgatunki – prawo-zwrotni mówią to, co miło słuchać, lewo-zwrotni to, co kapie w ucho jak gorąca smoła. Gdy trafisz między smolistych, po lewej znajdziesz przyjemność w bólu, po prawej ogłuchniesz na jedno ucho.
Lewo. Prawo. Prawo. Lewo. Dalej sam trafisz.
Kartografia szuflady.
2Niepełna klasyfikacja
Na przykład są też mądrzy, którzy nie mówią tego, co myślą.
I jak to ktoś mądry kiedyś powiedział: "Wszelkie generalizacje sa niebezpieczne, nawet ta"
Poza tym ciekawy kawałek

I jak to ktoś mądry kiedyś powiedział: "Wszelkie generalizacje sa niebezpieczne, nawet ta"

Poza tym ciekawy kawałek

Kartografia szuflady.
4katamorion, Andy, dzięki.
Tytułem roboczym było "Jak do mnie trafić" albo "Kartografia mojej szuflady". Ostatecznie zmieniłem, bo pierwszy zdradzał puentę za wcześnie, a w drugim mój rozerotyzowany umysł doszukał się podtekstów (Nudge, nudge. Wink, wink. Say no more).
Do tego piłem właśnie.