Ze wzgórza widziałem wszystko.
Król miał w ręku broń. Król miał kapelusik z piórkiem. Król miał duszę z dymu prochu bezdymnego. Nawet rydwan króla miał celownik.
Lwa dojrzałem gdy wypuszczali go z klatki. Pół było już na zewnątrz, pół jeszcze za kratami.
Obie połowy były lwem, ale w większości lew był klatką. W końcu wyszedł cały, majestat w smrodzie legowiska z własnych odchodów.
Dojrzałem, że król zastygł w posągowo wystudiowanej pozie. Oko bronią patrzyło w mezalianz lwa i klatki. Dusza zagrzmiała.
Lew żył jeszcze. W każdej chwili swojej agoni żył grą naprężonych muskułów i rozdziawionej paszczy.
- Podziel się mięsem, człowieku.
- Naści nóż w gardło, zwierzu.
Ostatecznie, lew pokłonił się przed królem, przekonany żelazną wagą jego argumentów.
Kamienna twarz króla drgnęła. Król pokazał światu kły. Mignęły flesze aparatów. Z nieba papa Hemingway błogosławił wszystkim.
Aszurbanipal polujący na lwy.
2Doskonale. Gratki.Iwar pisze:Lwa dojrzałem gdy wypuszczali go z klatki. Pół było już na zewnątrz, pół jeszcze za kratami.
Miniak 7/10 (nie ma 10/10)
Polubiłem tutaj rymy są świetne. Iwar, zaparkuj czasami w poezji. Bez szydery.
3Fajne, ironiczne, niegłupie.
Tylko "Król miał duszę z dymu prochu bezdymnego" zgrzyta.
Tylko "Król miał duszę z dymu prochu bezdymnego" zgrzyta.
Mówcie mi Pegasus 
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak
4Pierwsze doskonałe, drugie ładne.
Całość bardzo dobra, bez dwóch zdań, ale jednak bez Iwarowej magii, którą tak kocham.
G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
5Świetnie, świetnie. Worek ze znakomitymi zdaniami, zda się, bez dna. Błyski filozofii, ironii, refleksji.
Nie wpisuję się pod każdym utworem, ale każdy czytam.
Pomału nick przeradza się w stempel jakości. Przyjemnie patrzeć.
Tylko takie tam... literówki. Że "agonia" i "mezalians". Spieszyło się po pochwały? :-P
Nie wpisuję się pod każdym utworem, ale każdy czytam.
Pomału nick przeradza się w stempel jakości. Przyjemnie patrzeć.
Tylko takie tam... literówki. Że "agonia" i "mezalians". Spieszyło się po pochwały? :-P
7brat_ruina, dzięki.
Ale dostrzegam poezji urok. Słabą miniaturę ciężko wybronić, o wierszu można powiedzieć, że czytelnik jest gupi i nie zna się
Romek Pawlak, dzięki. Umocniłeś mnie wątpliwościach do tego zdania. Trzeba będzie je zmienić.
Godhand, dzięki. Właśnie też mi się zdawało, że czegoś tu brakuje. Nie wiem sam czego, ale wiem o czym mówisz.
Leszek Pipka, dzięki.
Ale się uczę, już nawet przecinki czasem wstawię tam gdzie trzeba.
Czuowiek Roku, dzięki. Chciałem odpowiedzieć bardziej błyskotliwie, ale zbytnio rozmemłałaś mnie tym komplementem.
Acha i jeszcze jeśli komuś nie chciało się szukać skąd to ukradłem, to załączam linka.
Ech, no nie wiem. Nie znam się na poezji od strony pisania, dopiero jako takie miniatury nauczyłem się pisać.
Ale dostrzegam poezji urok. Słabą miniaturę ciężko wybronić, o wierszu można powiedzieć, że czytelnik jest gupi i nie zna się

Romek Pawlak, dzięki. Umocniłeś mnie wątpliwościach do tego zdania. Trzeba będzie je zmienić.
Godhand, dzięki. Właśnie też mi się zdawało, że czegoś tu brakuje. Nie wiem sam czego, ale wiem o czym mówisz.
Leszek Pipka, dzięki.
Eee, nie, ja tu wszystko z duszą na ramieniu wrzucam. Po prostu nie umiem poprawnie pisać po polsku

Ale się uczę, już nawet przecinki czasem wstawię tam gdzie trzeba.
Czuowiek Roku, dzięki. Chciałem odpowiedzieć bardziej błyskotliwie, ale zbytnio rozmemłałaś mnie tym komplementem.
Acha i jeszcze jeśli komuś nie chciało się szukać skąd to ukradłem, to załączam linka.
8Do odważnych świat należy:) ale z tym nie ma pośpiechu. Poezja powinna pisać się sama, Ty tylko trzymaj pióro. Niekoniecznie rymem, bo wbrew pozorom to jest trudne i łatwo się wyłożyć. Tutaj miałem bardziej czucie słowa jak rymowanie. A słowo czujesz:)Iwar pisze:Ech, no nie wiem. Nie znam się na poezji od strony pisania
dałbym Ci 8 ale nie chcę żebyś spuchnął;)
9Skoro był w klatce, to pewnie był transportowany, a jak transportowany to zapewne nieprzytomny. Jakby nie było - legowiska raczej tam nie miał.
Może jednak ołowianą wagą? Bo zakładam, że chodzi o pocisk?
Czuję się trochę głupio, ale czym w końcu jest ta dusza? Bo:
Czyli nie jest to broń. Czy za bardzo doszukuję się metafory, a dusza jest po prostu duszą?
No i jaki jest sens strzelania do zwierza, którego dopiero co się wypuściło? Bo przecież, każdy widział jak wychodzi z klatki, ba:
Może brakuje mi kontekstu, albo jestem dzisiaj wybitnie niedomyślny (nic nowego, moja kochana twierdzi, że jestem taki zawsze).
Napisane ładnie i przyjemnie, kontrastując z tematem.
10Wiesz, ja sobie tak policzyłem, że jak 10/10 nie ma, to 7/10 jest w sumie 8/10, a to prawie 10/10 więc i tak byłem bardzo zadowolony

Protimus, dzięki.
Co do Twoich uwag. Nie zarzucam Ci niedomyślności, może tylko to, że za dużo szukasz w utworku twardej logiki