Ulubiony sweter [drabble] P

16

Latest post of the previous page:

W pisaniu nie ma drogi na skróty, jak ktoś chce na przełaj, to się cofa :) Znaczy albo ktoś od razu pisze na poziomie druku ( bywa) i wtedy sam może doskonalić warsztat, niejako w toku pisania, albo musi zaczynać od krótkich wprawek trenując to, z czym ma problemy. Zresztą nawet ludzie, którzy wydali kilka ksiażek, często ćwiczą na wprawkach. Znaczy ci inteligentniejsi :P
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

18
brat_ruina, kurde, ach, przyłapał mnie!
Nie mam pojęcia, bo teraz jestem zajęta przeróbkami i kontynuacją mojego dawnego pomysłu na tasiemca i to jest mój plan na te wakacje. :)
„Words create sentences; sentences create paragraphs; sometimes paragraphs quicken and begin to breathe.” – Stephen King

21
brat_ruina pisze: Nie zasłaniaj się tasiemcami. Tylko sto słów. Jak możesz, to jakiś absurd o zębach poproszę :mrgreen:
Ależ ja nie lubię krótkich form i się w nich dobrze nie czuję. To tutaj powstało tylko z okazji forumowego konkursiwa. ;)
„Words create sentences; sentences create paragraphs; sometimes paragraphs quicken and begin to breathe.” – Stephen King

22
Jestem wielkim "fanem", wręcz orędownikiem powszechnego stosowania, wielkopolskiego wyrazu "nadusić" :) uwielbiam je :) widząc je tutaj od razu uśmiechnąłem się radośnie od ucha do ucha i to mimo, że sens wszystkich 100 słów jest zgoła inny. Bravo Kareen (!) szkoda, że nie napisałaś : "naduszał dynks" ( tłumaczenie : dynks - nieokreślone "coś", przycisk )
Fraszki to wszytko, cokolwiek myślemy; Fraszki to wszytko, cokolwiek czyniemy". Jan Kochanowski

23
Tomaso69 pisze: Jestem wielkim "fanem", wręcz orędownikiem powszechnego stosowania, wielkopolskiego wyrazu "nadusić" :) uwielbiam je :) widząc je tutaj od razu uśmiechnąłem się radośnie od ucha do ucha i to mimo, że sens wszystkich 100 słów jest zgoła inny. Bravo Kareen (!) szkoda, że nie napisałaś : "naduszał dynks" ( tłumaczenie : dynks - nieokreślone "coś", przycisk )
i człowiek się dowiaduje, że wciska nieświadomie do tekstów regionalizmy, do tego regionalizmy nie ze swojego regionu :roll: :lol: Ja z Pomorza, a tu już i o naduszaniu, i o ubieraniu. :D

24
Drabble to bardzo trudny gatunek, bo limit słów wymaga wielkiej dyscypliny od autora. Przyjęło się, że drabble powinno charakteryzować się zaskakującą puentą poprzedzoną nieoczekiwanym zwrotem akcji, jednak spotkałam się z całą masą drabełków, które tego kryterium nie spełniają i po prostu są scenkami obyczajowymi - bardzo ładnymi, swoją drogą. Ten utworek również określiłabym jako ładny.

Pomysł - dość oczywisty. Nic innowacyjnego. Właściwie można się było spodziewać takiego obrotu sprawy. Jednak w ogóle nie ujmuje to tekstowi wartości. Podoba mi się tytuł i to, do czego wykorzystałaś rekwizyt swetra. Również postać bohaterki jest przyjemna - wydaje się, że to zwykła dziewczyna i fajnie jest sobie uświadomić na końcu, że ma się do czynienia z psychopatką. Nie skupiałam się na błędach, zresztą moi przedmówcy świetnie wszystko wymienili.
Sarah pisze: Fajny pomysł i cieszy mnie, że to drabbel.
Również się cieszę, że to krótka forma, bo w przeciwnym wypadku tekst byłby przegadany i straciłby na wartości. A tak - schludnie, zwięźle, konkretnie. Może nie dzieło wybitne, ale fajne i na pewno nie zapisze się w pamięci czytelnika jako kompletna beznadzieja.

Pozdrawiam!
Madeleine
Made, czyli: Madeleine, Magdalena Lipniak albo po prostu Madzia.

Chwałą jednych jest, że piszą dobrze, a innych, że się do tego nie zabierają.
Jean de La Bruyère

28
Made, dziękuję za poświęcony czas i opinię, ostatnio umknął mi Twój komentarz, za co przepraszam! :)Romecki, też dziękuję :D I chyba po nic, ot, mały eksperyment kogoś, kto normalnie siedzi w długich formach. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”