Księżyc zaćmiony, a umysł jasny [drabble]

16

Latest post of the previous page:

MargotNoir pisze: kwantowo delokalizuje mu się głowa
dokładnie to się działo ;)
W kaligrafii czasem stosuje się sztuczkę łączenia dwóch liter w jeden znak, mimo to cały wyraz nie traci na czytelności, jeśli nie skupisz się zbyt mocno na nim, to nawet nie zauważysz dziwnego znaku. Podobnie miałem z tym zdaniem. Ciekawi mnie jak inni je odebrali :hm:
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

17
Czyli chcesz powiedzieć, że część chłopca patrzyła w jeden punkt cały czas, a część spoglądała to na narratora, to na księżyc.
Jeśli o taki efekt chodziło, to IMHO jest makabryczny i średnio pasuje do klimatu historii, ale może po prostu miał być w niej jakiś czarny, groteskowy humor, którego nie dostrzegłam.

18
MargotNoir, Nie, nie - makabryczny efekt kwantowy głowy chłopca, to żart. Śmiałem się razem z Tobą. :mrgreen:

Natomiast zabieg z usunięciem 'to' traktuję jak sztuczkę kaligraficzną. :hm: Pozwolisz, że skonsultuję to jeszcze z innymi "lekarzami"? :)

MargotNoir diagnozę potwierdziło kilku niezależnych lekarzy. Przyjmuję, sztuczek takich nie będę stosował w przyszłości. Dziękuję.
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

20
Bardzo oryginalny pomysł z literkami na początku. Okazuje się, że jednak można wymyślić coś nowego i nieszablonowego. Brawo!
A tak na marginesie: spotkałem się ze spostrzeżeniami, że Księżyc układał się nie tak jak powinien. Fotki też były. Na jakimś forum tematycznym nawet długa dyskusja .

21
Dziękuję.
Gorgiasz pisze:[...] że Księżyc układał się nie tak jak powinien [...]
nie tak jak powinien? :mrgreen: A to łobuz. To ciekawe - zawsze znajdzie się ktoś, kto twierdzi, że wie lepiej jak rzeczywistość powinna się "zachowywać", tylko jakoś rzeczywistość nie chce go słuchać. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”