Czerwone tła

17
MargotNoir pisze: Niezrozumienie intencji zdarza mi się tu chyba nagminnie. Chyba, bo wnioskuję to tylko z odpowiedzi autorów.
Bo czasem jedyną intencją jest chęć podzielenia się obrazem, jaki powstał w głowie. Impresjonistyczną wizją.
MargotNoir pisze: Czy mogę zatem zapytać, w jakim sensie ten tekst należałoby otworzyć, by uczynić go zrozumiałym? Co mnie omija?
Emocje.
Tylko lub aż.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Czerwone tła

19
brat_ruina pisze: na czerwonym tle, na identycznym pyszni się biały orzeł. Znak przystraja pierś mężczyzny, stojącego na dziobie.

Rudowłosi brodacze obserwują Słowianina. Nie spuszcza w pokorze głowy, odwzajemnia spojrzenia. Każdemu z osobna.
Tak to odebrałam, jako pseudopatriotyzm i zwycięstwo Słowianina :D

Czerwone tła

20
Juliahof pisze:
brat_ruina pisze: na czerwonym tle, na identycznym pyszni się biały orzeł. Znak przystraja pierś mężczyzny, stojącego na dziobie.

Rudowłosi brodacze obserwują Słowianina. Nie spuszcza w pokorze głowy, odwzajemnia spojrzenia. Każdemu z osobna.
Tak to odebrałam, jako pseudopatriotyzm i zwycięstwo Słowianina :D
Pseudopatriotyzm? Myślałem, że już nic mnie tu nie zaskoczy.
Możesz rozwinąć tę myśl?

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Czerwone tła

21
Godhand pisze: Pseudopatriotyzm? Myślałem, że już nic mnie tu nie zaskoczy.
Możesz rozwinąć tę myśl?
Mogę :D
Wg mojego, staroświeckiego, odczucia, noszenie wielkiego białego orła na czerwonym tle w postaci koszulki, jest nadużyciem, a nawet profanacją. Następny etap to będzie dumny biały orzeł na gaciach. A wszystkie takie wdzianka nieodmiennie noszą (lub będą nosić) napakowani, rozrośnięci panowie o grubych karkach, z dużymi, piwnymi, patriotycznymi brzuchami.

Czerwone tła

22
Tam coś było o koszulce na piwnym brzuchu? A herby na ubraniu noszono od setek lat, demonstrując w ten sposób ( między innymi) przynależność do danej nacji, i dumę z tego.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Czerwone tła

23
Navajero pisze: A herby na ubraniu noszono od setek lat, demonstrując w ten sposób ( między innymi) przynależność do danej nacji, i dumę z tego.
Herby na ubraniu (a właściwie na stroju paradnym lub wojennym) mogła nosić wyłącznie szlachta, nigdy pospólstwo; teraz nosi je na co dzień pospólstwo, także podczas kibolskiej rozróby.

Czerwone tła

24
A może wrócimy do tekstu i tego co tam faktycznie jest, a nie co Ty sobie dośpiewałaś?
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Czerwone tła

25
Navajero pisze: A może wrócimy do tekstu i tego co tam faktycznie jest, a nie co Ty sobie dośpiewałaś?
Zazwyczaj wszyscy piszemy tutaj o tym, jakie skojarzenia i wrażenia wzbudził w nas tekst; nie widzę powodu, aby tłumaczyć się z moich bardziej, niż już to zrobiłam :)

Czerwone tła

26
No, wyobrazić sobie kibola z piwnym brzuchem na dziobie drakkara, to niezła sztuczka. Nie mam więcej pytań :P
dr Samuel Johnson

Czerwone tła

27
Navajero pisze: No, wyobrazić sobie kibola z piwnym brzuchem na dziobie drakkara, to niezła sztuczka. Nie mam więcej pytań
Kwestia wyobraźni:-)) A może to dlatego, że jeden słoik z konfiturą mirabelkową mi się nie zamknął, czort wie :(

Czerwone tła

28
Juliahof pisze:
Navajero pisze: No, wyobrazić sobie kibola z piwnym brzuchem na dziobie drakkara, to niezła sztuczka. Nie mam więcej pytań
Kwestia wyobraźni:-)) A może to dlatego, że jeden słoik z konfiturą mirabelkową mi się nie zamknął, czort wie :(
Musiał być chyba więcej niż jeden...
Pomijam, że ocena patriota/pseudopatriota wydawana na podstawie koszulki to gruba abstrakcja.
Pomijam też, że zgubiłaś subtelną różnicę pomiędzy bohaterem tekstu (który kojarzy Ci się z pseudopatriotą) a wymową tekstu - "to jest ciężkie, pseudopatriotyczne".
Ale nie mogę pominąć faktu, że chociaż każdemu wolno mieć swoje skojarzenia odnośnie tekstu, to fajnie byłoby gdyby mialy z nim jakikolwiek związek. Wybranie jednego elementu z pominięciem wszystkich innych, i oparcie na nim swoich wrażeń to... istny odlot po mirabelkach.

Autora przepraszam za offtop.

G.

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Czerwone tła

29
Godhand pisze: Ale nie mogę pominąć faktu, że chociaż każdemu wolno mieć swoje skojarzenia odnośnie tekstu, to fajnie byłoby gdyby mialy z nim jakikolwiek związek. Wybranie jednego elementu z pominięciem wszystkich innych, i oparcie na nim swoich wrażeń to... istny odlot po mirabelkach.
A jaki związek z tekstem miała wizja zarazy/plagi wędrującej po Gdańsku z ustami obtartymi na cegłach? Też raczej niewielki, a oburzenia nie było.
Myślę, że i Ciebie, i Navajero zirytowało po prostu słowo "pseudopatriotyzm".

Czerwone tła

30
Jeśli o mnie chodzi, to nie tyle zirytowało, co wywołało dysonans poznawczy, jako niczym ( poza Twoją wizją po mirabelkach) nieuzasadnione. Może podpisuj swoje opinie jak Witkacy obrazy? No wiesz: kompot, hera, mirabelki... :)
dr Samuel Johnson

Czerwone tła

31
Oczywiście, że mnie zdenerwowało. Inaczej w ogóle nie zabierałbym głosu. Oskarżenie tekstu o pseudopatriotyzm, to zarzut mocny. Więc kiedy argumentacja stojąca za tym zarzutem okazuje się (moim zdaniem) wyssana z palca, lub mirabelkowej fantazji, to trudno się nie oburzyć.

G.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”