Annapurna

31

Latest post of the previous page:

Dobrze napisane, chociaż sam opis góry troszkę trąci banałem.

Może przemawia przeze mnie autyzm, skoro zamiast odczuwać emocje szukam logiki, ale zastanawia mnie jedna kwestia: jakiej narodowości jest bohaterka? Dlaczego wspomina akurat Polkę? Chyba wyłącznie z powodu wspólnych korzeni, bo w Himalajach oprócz wspomnianej pani zginęło mnóstwo ludzi. Sporo zostało na tytułowej górze, więc po co wyciągać z przeszłości osobę, która zginęła gdzie indziej nawet, jeśli w podobny sposób? Pod ręką jest mnóstwo innych zwłok. Nikt poza rodaczką nie miałby powodu, by wspominać akurat tę panią.

Przyjmijmy zatem, że bohaterka jest Polką. W takim razie skąd fascynacja tą konkretną górą? Byłaby zrozumiała u kogoś, kto bywał u jej stóp, wychował się niedaleko. Polska dziewczynka marząca o nie tak znowu znanym szczycie? Rozumiem u dziecka czy laika marzenia o zdobywaniu gór w ogóle, ewentualnie o zdobyciu Everestu - to jest coś, co mogłoby przyjść do głowy dziecku. Rozumiem fascynację jednym konkretnym szczytem u himalaisty, który zna góry, zna ich charaktery, wie, jakie stawiają konkretnie wyzwania i który szczyt stawia takie, które najbardziej odpowiadają jego emocjonalność. Skąd osobisty stosunek do jednej konkretnej góry u dziecka, które Himalajów w życiu na oczy nie widziało? To mi się nie klei.

Oczywiście możliwych wyjaśnień jest wiele - bo to ulubiona góra mamy/taty, bp wujek tam zginął, bo kuzynka zdobyła, bo była na plakacie nad łóżkiem albo na okładce ulubionej książki... ale to nie czytelnik jest od łatania dziur w spójności i sensowności historii. Wystarczyłoby słowo wyjaśnienia, przemycone jakoś zgrabnie i nie byłoby tego całego wrażenia, że coś jest mocno nie tak.

Annapurna

33
Ciekawe. Bardzo klimatyczne. I faktycznie, udana metafora. :)
„Words create sentences; sentences create paragraphs; sometimes paragraphs quicken and begin to breathe.” – Stephen King
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”