Miałem kiedyś melancholię. Siedziała, złośliwa suka, na ramieniu i pluła do każdego talerza. Śniadanie, obiad, kolacja, zawsze to samo.
Ziemniaki w ślinie, kanapki w plwocinie, gluty w kawie.
Zwykłem po południu odpocząć przy książce, lub filmie. Zasłaniała litery i obraz łysym jak u szczura ogonem.
Czasem słuchałem muzyki, a wtedy wyła. Nie jak dzielne wilki, z księżycowym błogosławieństwem, ale jak syreny karetek ostatnich.
Nie odpocząwszy tak, kładłem się spać. Wtedy przeskakiwała mi z ramienia na pierś i świeciła w oczy ślepiami.
Ja, zamiast spać, gapiłem się w nią. Ona, zamiast spać dać, we mnie. Budziłem się, mimo wszystko.
Szedłem z nią za rękę do pracy. Szarpała się, ciągnąc w te wszystkie miejsca, gdzie iść nie mogłem. W pracy siedziała pod biurkiem, gryząc kostki. Tą u nogi prawej, kiedy pisałem, tą u nogi lewej, kiedy myślałem o czym pisać.
Gdy wracałem z pracy, wgryzała się głęboko w piętę prawą i wlokłem ją tak, całą drogę utykając.
Aż pewnego dnia usiadłem, żeby napisać coś do Ciebie. Ogon szczurzy zaplątał się w długopis. Pisząc, przybijałem ją każdą kropką do papieru. Aż w końcu, ukrzyżowaną na kilku paragrafach, pochowałem melancholię w białej kopercie. Przyjmij, proszę, zwłoki złośliwej suki.
Z poważaniem,
Iwar
Jak Iwar z tęsknicą walczył. [wulgaryzmy]
2Nie odpocząwszy tak, kładłem się spać
To "tak" w samym środku jakoś mi zaburza rytm.
To "tak" w samym środku jakoś mi zaburza rytm.
Strach herbu Cztery Patyki, książę na Miedzy, Ugorze etc. do usług
3Sprawnie napisane i zamknięte.
Brawo.
Skojarzenie:
Brawo.
Skojarzenie:
4Przyjemnie się czytało. Dowcipne i z pomysłem.
Przecinek po „myślałem”.
Zbędny przecinek.Zwykłem po południu odpocząć przy książce, lub filmie.
Ogon szczura, szczupły taki raczej, da radę zasłonić litery, ale ekran monitora czy telewizora, to już nie bardzo.Zasłaniała litery i obraz łysym jak u szczura ogonem.
Trzy razy „spać”. Coś bym z tym zrobił.Nie odpocząwszy tak, kładłem się spać. Wtedy przeskakiwała mi z ramienia na pierś i świeciła w oczy ślepiami.
Ja, zamiast spać, gapiłem się w nią. Ona, zamiast spać dać, we mnie.
Trzy razy „pracy”. jw.Szedłem z nią za rękę do pracy. Szarpała się, ciągnąc w te wszystkie miejsca, gdzie iść nie mogłem. W pracy siedziała pod biurkiem, gryząc kostki. Tą u nogi prawej, kiedy pisałem, tą u nogi lewej, kiedy myślałem o czym pisać.
Gdy wracałem z pracy, wgryzała się głęboko w piętę prawą i wlokłem ją tak, całą drogę utykając.
Przecinek po „myślałem”.
W liście zamieszczałeś jakieś paragrafy? Dziwne. I brzmi groźnie. Może zamiast nich „frazy”, „zdania” lub „akapity”?Aż w końcu, ukrzyżowaną na kilku paragrafach, pochowałem melancholię w białej kopercie.
5Mnie się te paragrafy podobają.. Pasuję do zwłok złośliwej suki:)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
6Mam pytanie . Czy jeśli chodzi o psa to czy zwrot -
"Szedłem z nią za ręke do pracy." Jest właściwy bo wydaje mi się że jest to mała nieścisłość .
"Szedłem z nią za ręke do pracy." Jest właściwy bo wydaje mi się że jest to mała nieścisłość .
Ja Jak bardzo smutny i marny musi być świat-w końcu tworzymy całkiem do niego nie podobne imitacje i zapisujemy je dla przyszłych pokoleń.
Artysta też człowiek - tylko bardziej porąbany.
Artysta też człowiek - tylko bardziej porąbany.
7Niby znana prawda (że spisując uczucia można się ich pozbyć), ale nieźle podana. Choć wydaje mi się, że ta ulga po spisaniu jest chwilowa, niestety :wink: Ale to może zależy od rodzaju melancholii. Tutaj widzę, że sprawy związkowe, sercowe. Cóż, podejrzewam, że taki list może być skutecznym przybiciem gwoździa do trumny.
An artist can't tell you what the hell they're up to. They don't know. They can maybe guess. What they're actually doing when they're producing a piece of art is figuring out what they're up to. And that's when you know they're actually artists. They're moving beyond themselves.
Jordan Peterson
Jordan Peterson
8Dzięki wszystkim za komentarze i uwagi. To był jeden z tych tekstów, który sam się napisał, więc fajnie, że przypadł do gustu.
ithilhin, już mi drugi raz to robisz! Człowiek myśli, że coś oryginalniejszego wymyślił a tu nieeeee, zawsze już coś było
Gorgiasz, Sarahaulit, chyba rzeczywiście lepszego można coś dać niż paragrafy - chodziło mi o akapity. W moim przypadku to kalka z angielskiego, niestety, dużo takich mam. W sumie to do rozpoczęcia przygody z wery więcej pisałem po angielsku niż po polsku, stąd te kwiatki.
K.T.Rakoczy, bo to, panie, zła suka była.
självmordbombare, a wiesz, pisząc to nawet nie myślałem o sprawach stricte sercowych. Zwrot "Ciebie" traktowałem raczej jako "do przyjaciela" etc. Ale wiadomo, autor umarł, więc Twoja interpretacja jest jak najbardziej na miejscu.
ithilhin, już mi drugi raz to robisz! Człowiek myśli, że coś oryginalniejszego wymyślił a tu nieeeee, zawsze już coś było

Gorgiasz, Sarahaulit, chyba rzeczywiście lepszego można coś dać niż paragrafy - chodziło mi o akapity. W moim przypadku to kalka z angielskiego, niestety, dużo takich mam. W sumie to do rozpoczęcia przygody z wery więcej pisałem po angielsku niż po polsku, stąd te kwiatki.
K.T.Rakoczy, bo to, panie, zła suka była.
självmordbombare, a wiesz, pisząc to nawet nie myślałem o sprawach stricte sercowych. Zwrot "Ciebie" traktowałem raczej jako "do przyjaciela" etc. Ale wiadomo, autor umarł, więc Twoja interpretacja jest jak najbardziej na miejscu.
9Kwestia nie w tym, żeby nie wpisywać się w nawiązania, ale w tym żeby uczynić to zgranie i oryginalnie. A Tobie się udaje.

10To ja nie jestem jedyną ofiarą takiej "suki":-)?
Bardzo dobrze napisane, jest sens i klimat, co więcej, można interpretować po swojemu.
Brawo.
Bardzo dobrze napisane, jest sens i klimat, co więcej, można interpretować po swojemu.
Brawo.