R.R.

1
Och, jaka słodka jesteś, mała Ruby Reyes!

Nawet teraz, kiedy krwią piszesz swoją historię na kłosach pszenicy, kiedy rozpaczliwie walczysz o życie, jesteś piękna. Tę mieniącą się czerwienią na złocie opowieść odczyta jutro, a może za kilka dni, twoja stara, zmęczona matka, prowadząc za rękę twojego ukochanego brata. Będą w asyście miejscowego stróża prawa, który pokręci ze smutkiem głową, odwróci wzrok w kierunku gór i wyszepcze "przykro mi". Twój brat upadnie na kolana i będzie szlochał w rozpaczy, bo właśnie legł w gruzach kawałek jego świata. Matka będzie długo patrzeć na szeryfa, przez jej policzki przypominającej suchą, spękaną słońcem ziemię przedrze się z trudem kilka łez. Ciszą wyrazi niechęć i bezradność wobec świata oraz boskich wyroków. A potem pomarszczoną, ale wciąż silną dłonią wytrze oczy, chwyci za rękę syna i wróci do wioski. Żałoba żałobą, a żyć trzeba.

Ale ty robisz wszystko by się tak nie stało, śliczna Ruby Reyes, więc biegniesz. Biegniesz jakby gonił cię sam Szatan, bo tak jest w istocie. Czarne kosmyki łopoczą w powietrzu, siedemnastoletnie serce rozpaczliwie pompuje krew, w uszach świst i huk jak pod wodospadem Havasu.
Jeszcze chociaż kilka kroków, byle dalej od niego, byle dalej od śmierci. Starasz się łapać powietrze nie przestając pędzić, utrzymać równowagę, mimo że nogi słabną, a świat wiruje w głowie. Szkoda, że na ciebie trafiło, mała Ruby Reyes. Zbyt niewinna i krucha jesteś na ten policzek przeznaczenia. Złamane kłosy ranią dotkliwie nagie stopy, ale złamane serce matki będzie boleć bardziej. Więc wciąż biegniesz, choć brak już sił.

A on podąża za tobą. Powoli, bo nie gwałtowność, a nieuchronność jest jego domeną. Krok za krokiem, pewnie, sztywno. Jest wysoki i szczupły, twarz ma spokojną i w diaboliczny sposób piękną. W dłoni pieszczotliwie i miękko trzyma nóż, który cię zranił, biedna Ruby Reyes.
Jest skrzypieniem szafy o zmroku i cieniem w rogu pokoju. Szelestem piasku, po którym pełznie grzechotnik i szumem wody dla tonących. Gasnącym ogniskiem na nieprzyjaznej prerii.
Jest końcem.

Dlaczego nie postąpiłaś jak należało? Dlaczego nie przywołałaś ściszonym głosem dogo argentino, a potem gwałtownie wpadając do domu nie zaryglowałaś drzwi? Oczywiście. Wszyscy ale nie ty, kochająca świat Ruby Reyes. Ty nie odwróciłaś głowy, tylko posłałaś jeden łamiący serca uśmiech i jedno błyskające iskrami spojrzenie w kierunku zaciśniętej kreski sinych ust. Dlaczego nie słuchałaś rad mądrej matki, która głaskała cię co wieczór po włosach, kiedy dopalała się świeca?

Próbujesz nadal biec, ale utrata krwi pozbawia cię sił. W końcu z jękiem - w którym jest ból całego świata - potykasz się. Może o kamień, a może po prostu o Los. I teraz z trudem przewracasz się na plecy, oddychasz chrapliwie, przyciskając piękną miedzianą dłoń do boku. Pomiędzy palcami przepływa karminowa smuga, barwiąc pogniecione kłosy pszenicy. Leżysz i czekasz, bo nic innego ci nie pozostało. Przypominasz sobie twarde, ale czułe dłonie matki. Poranki na werandzie starego domu. Brata ubrudzonego mąką. Cichego chłopca z sąsiedniej wioski, którego imienia nie znasz. Pierwszy pocałunek, o zmierzchu za łąką. Uśmiechasz się.

W końcu nadchodzi cicho, rzucając cień na twoje ciało i życie. Z niesmakiem patrzy na pokrwawione stopy i poszarpaną szarą sukienkę. Klęka wolno i głaszcze cię lewą ręką po włosach jednocześnie unosząc nóż. Gdzieś w oddali płacze krasnogonka.

Śpij lekko, Ruby Reyes.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

R.R.

2
Dobre.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

R.R.

3
Że zacytuję klasyka, mówiłem już ale powtarzam. Jest klimat. Jest moc. Biedna Ruby Reyes.
PS Nick Cave pytał czy może to włączyć do rebootu Murder Ballads
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

R.R.

4
Przeczytałem od razu jednym tchem, zgodze się z poprzednikami bo naprawdę dobre :)
Jak to mawia święta Ziuta - olej risercz, daj uczucia...

R.R.

6
Godhand pisze: Klęka wolno i głaszcze cię lewą ręką po włosach jednocześnie unosząc nóż.
Więc to zazdrość przemówi przeze mnie gdy powiem, że nie da się jednocześnie "głaskać po włosach" "unosząc nóż". Nie przejmuj się zatem :) Dobrze, że on potem odciął jej włosy trzymane w lewej ręce i założył bandaż gdzie rana, tamując krew. Bo wszyscy myślą, że on zabił, a on tylko kolekcjonuje włosy pięknych dziewcząt ;)
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

R.R.

7
Gooood.... Ładne. Klimatyczne. Tylko nie wiem dlaczego, przed oczami miałam Kylie Minogue ;)
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

R.R.

8
P.Yonk pisze: nie da się jednocześnie "głaskać po włosach" "unosząc nóż".
Da się. Jedną ręką głaszczesz, drugą robisz dziabu-dziabu. Albo, jeśli głaskanie to miał być taki eufemizm, jedną ręką łapiesz za włosy, drugą podcinasz gardło.
There is no God and we are his prophets.
The Road by Cormac McCarthy

R.R.

9
Dobre, God. Parę uwag poniżej. Wszystkie raczej degustibusy, niż oświecone osądy.
Godhand pisze: krwią piszesz swoją historię
historia sugeruje całokształt życia, więc może coś w stylu zakończenia/ostatnie słowa swojej historii?
Godhand pisze: Tę mieniącą się czerwienią na złocie opowieść odczyta jutro, a może za kilka dni, twoja stara, zmęczona matka, prowadząc za rękę twojego ukochanego brata.
szyk zdania mi tu trochę nie pasuje, zacząłbym od twoja matka
Godhand pisze: miejscowego stróża prawa
szeryf służy do budowania świata przedstawionego (w znaczeniu "rzecz dzieje się w Stanach"), więc może wprowadzić go od razu, potem dać stróża prawa
Godhand pisze: Matka będzie długo patrzeć na szeryfa, przez jej policzki przypominającej suchą, spękaną słońcem ziemię przedrze się z trudem kilka łez. Ciszą wyrazi niechęć i bezradność wobec świata oraz boskich wyroków. A potem pomarszczoną, ale wciąż silną dłonią wytrze oczy, chwyci za rękę syna i wróci do wioski. Żałoba żałobą, a żyć trzeba.
trochę gubi się tu podmiot - musiałem wrócić, by upewnić się o kogo chodzi
Godhand pisze: przedrze się z trudem
przedrze sugeruje z wewnątrz na zewnątrz, dość dziwne w kontekście łez i policzków
Godhand pisze: siedemnastoletnie serce
trochę zbyt matematycznie - dziewczęce?
Godhand pisze: o zmierzchu za łąką
za łąką - jakoś tak nie

A to z kolei mi się podobało
Godhand pisze: Jest skrzypieniem szafy o zmroku i cieniem w rogu pokoju. Szelestem piasku, po którym pełznie grzechotnik i szumem wody dla tonących. Gasnącym ogniskiem na nieprzyjaznej prerii.
A to nie
Godhand pisze: Jest końcem
Ogólnie. Klimatyczne - uniknąłeś tego, o czym ostatnio rozmawialiśmy, pewnej percepcji turysty, spojrzenia gapia. Dobry rytm, dynamika, porządnie zarysowana nieuchronność. Czyli, jak wspomniałem na początku, dobre.
Strona autorska.

R.R.

10
Kadah pisze:
P.Yonk pisze: nie da się jednocześnie "głaskać po włosach" "unosząc nóż".
Da się. Jedną ręką głaszczesz, drugą robisz dziabu-dziabu. Albo, jeśli głaskanie to miał być taki eufemizm, jedną ręką łapiesz za włosy, drugą podcinasz gardło.
No nie da się, jak to jest tylko lewa ręka. :P
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

R.R.

11
Ale to jest w domyśle, że on jest praworęczny :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

R.R.

12
Godhand pisze: Klęka wolno i głaszcze cię lewą ręką po włosach jednocześnie unosząc nóż.

R.R.

13
No i w domyśle jest, że unosi prawą, jako, że większość ludzi jest praworęczna. Czytelnik się domyśli, nie można wszystkiego rozpisywać literalnie, to nie instrukcja obsługi lodówki.
dr Samuel Johnson

R.R.

14
Navajero pisze: Czytelnik się domyśli,
Oczywiście, że tak. Ale może lepiej byłoby
Klęka wolno i głaszcze cię po włosach jednocześnie unosząc nóż.

R.R.

15
To już detale, trza by długo analizować. IMO jest ok.
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”