I na deser:
Wieczna Canossa. To tak bym spełniona mogła utulić się w łóżku:
wwwJeszcze wczoraj w Canossie słoneczny żar odbijał się w nagich biustach, od których większa jest wyłącznie cesarska pycha.
To mi się podoba
Dzisiaj leje się
jednak dlaczego jednak - do czego tu nawiązanie? złote wino papieskiej łaski. Kiści dorodnych piersi chowa
chowają? się pod sukniami
sukniami - czy nie za szeroko ujęte? może w staniku?, by, podobnie jak ambicja ziemskiego władcy, nie urągały chwale Pana.
to zdanie troche niejasne - mylące
wwwDla mnie, kolejny triumf ołtarza
???oznaczał ponowne zamknięcie sklepu. Nic w tym dziwnego, perfumy zawsze drażniły nozdrza najwyższego
to dlaczego używa się kadzideł? nie podobne założenie do perfum? rozsiewać przyjemny zapach?. Nie winię go za to, węch to najbardziej polityczny ze zmysłów, a historię kraju, do którego trafiłem opisać może wyłącznie zapach. Mirra sączy jad Gwelfów, byle tylko kadzidło pozostało przy stolicy piotrowej. Szept róży obiecuje lawendzie cielesne rozkosze Gibelinów. Słodki cedr, jak kochanka w szaleństwie orgazmu, wgryza się w ciało jaśminu, upuszcza sztylet
można jaśniej? - bo własnie zgubiłam sens wypowiedzi..., rozbrojona rozkoszą. Wszystko, co kiedykolwiek zdarzyło się pod tym niebem, to za co ludzie gotowi byli zabijać, nie różni się szczególnie od zawartości kilku flakoników przypadkiem rozlanych w damskiej sypialni.
wwwMatylda to rozumiała. Dlatego tej nocy, przyszła do mnie ukryta pod ciężkim płaszczem
A gdyby był lekki nie przyszła by?. Zdjąłem go z niej, tak jak zdejmuje się kościelną klątwę. Natychmiast przycisnąłem czarny materiał do twarzy. Jeżący
???się aromat kobiety wypełnił moje myśli. Ona stała przede mną, odziana jedynie w zapach własnej cielesności. Wiedziała, kiedy jest najbardziej rozebrana. Dłonie porzuciły kawał szmaty
w tak pięknym opisie takie grubiaństwo ! na rzecz piersi, którym już ciążyły lata. Przywarliśmy do siebie. Wszelkie słowa zabił pocałunek. Mogłem chłonąć zapach jej skóry.
I żeby było jasne = tekst naprawde mi się podobał. Rozpraszały niedociągnięcia = takie jak wykazałam we fragmencie - ale i tak mi się tekst podobał.

Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz