Liczba Gości na Forum

1
Coś jest niedobrze z liczbą odwiedzających gości. Mniej więcej tydzień – dziesięć dni przed awarią raptownie spadła, najczęściej do 0 – 5. W momencie jak zacząłem pisać tę wiadomość było „0”. Wczoraj zero też pojawiało się kilkakrotnie. Przedtem było to prawie zawsze kilkanaście – dwadzieścia kilka, z przewagą tej drugiej wielkości. Zero nie zdarzało się nigdy (na innych forach tej wielkości również się nie zdarza), nie przypominam sobie także, aby kiedykolwiek było w granicach pięciu. W tym okresie (od końca czerwca) na porównywalnych forach liczba gości wzrosła.
Wczoraj wpisałem do wyszukiwarki Google hasło „Forum Literackie”. Weryfikatorium pojawiło się na trzeciej stronie. Przedtem było na pierwszym lub drugim miejscu na stronie pierwszej.
Aktualnie je wpisując pojawia się na pierwszej stronie na piątej pozycji. Ale jeśli wpisuję to z drugiego laptopa, w którym nie jestem na stałe zalogowany na Wery, to jest dopiero na trzeciej stronie! Wynika z tego, że ma znaczenie, czy jest się zalogowanym bądź czy często się wchodzi z danego sprzętu na dana stronę czy nie! IP jest to samo. Z którego lapka sprawdzałem wczoraj, po prostu nie pamiętam, bo grzebałem w obu. A przecież ktoś „nowy” szukający forum o tej tematyce, nie jest zalogowany!
Wpisałem jeszcze hasło „Portal literacki”. Rezultaty są identyczne.

2
Co do liczby gości na forum to się nie wypowiem, ale druga rzecz, czyli wyświetlanie wyników, jest kwestią profilowania w wyszukiwarkach. Google wie, co i jak często wyszukujesz, a przez to ma pokazywać wyniki bardziej sprofilowane dla danego użytkownika.
Oczywiście nie wszystkim się to podoba, bo mechanizm działa dzięki temu, że gromadzi dane o wyszukiwaniach. Ja mam wyłączone i rzeczywiście Wery jest na trzeciej, co wynika z innych metod pozycjonowania.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”