16

Latest post of the previous page:

Tak strach cos mowic. Grono weryfikatorow i moderatorow, opracowalo w miare sprawiedliwy sposob oceniania, nie problem dac ocene 2 lub 5, trzeba napisac kilka slow, pokazac bledy. Jak powiedzial Gott, nie odpowiada wam? Nie trzymamy was tu sila. Ty i Lesniczy wprowadzacie zamet od pierwszego dnia kiedy tu jestescie. Proponuje zmiane tonu, bo poki co wladze sprawujemy tu my, nie wy. Nie strasze Ciebie ani kolegi, ale jesli bedziecie podwazac nasze kompetencje, zapewne posypia sie ostrzezenia, Sostusjcie sie, albo odejdzcie.

Dodane po 52 sekundach:

Dostosujcie*
Bliscy sąsiedzi rzadko bywają przyjaciółmi.

Tylko ci, którzy nauczyli się potęgi szczerego i bezinteresownego wkładu w życie innych, doświadczają największej radości życia - prawdziwego poczucia spełnienia.

17
JW. Poza tym klikanie ocen to nie jest zadne ocenianie. Dasz malpie myszke i tez ci kliknie. Trzeba miec jeszcze cos do powiedzenia na dany temat.

A zreszta to jest Weryfikatorium, gdzie sie teksty "weryfikuje" a nie tylko i wylacznie ocenia w skali szkolnej.

A po polonistyce nikt nie jest, czego nie uwazam za minus, patrzac na poziom nauczania w szkolach.

18
O rany, ktoś tu jest przeczulony. Nie chcę wprowadzać żadnego zamętu, tylko sugeruję możliwość zmian i składam własne propozycje. Czy coś w tym złego? Ani przez chwilę nie negowałem obecnego stanu oceniania, tylko napisałem, że wygodniej będzie klikać te oceny, zamiast je pisać każdorazowo. Gdyby coś mi się nie podobało, tobym se głowy nie zawracał tym forum. Skoro już zawitałem, widocznie pasuje mi tutejszy porządek, a po prostu składam propozycję pewnych zmian.

Czy zresztą chęć pomocy i proponowanie zmian to podważanie czyichś komptenecji? Najpierw była tylko dyskusja na temat 1 utworu, teraz rozmowa o zmianach? Czy to coś złego? Co my takiego robimy, że mielibyśmy stąd wylecieć?

Dodane po 6 minutach:

Manta: polonistyka to nie fabryka przyszłych nauczycieli do szkół, jest tam bowiem pełno wspaniałych ludzi i wiele specjalizacji. To, że są marni czasem nauczyciele, nie świaczy, iż poloniści nie mają pojęcia o literaturze. Na ogół na specjalizacji nauczycielskiej kończą ci, którzy nie dostali się na filmoznawstwo, edytorstwo i inne specjalizacje.

Poza tym powtarzam po raz trzeci bodaj, iż nie sugeruję zmiany oceniania na klikanie ocen, lecz na zmianę intrefejsu - żeby było jaśniej. Zamiast pisać te oceny, można by je klikać, a poniżej wstawić ocenę pisemną. Jeśli chcecie uniknąć bezmyślnego klikania przez ludzi, mógłby być obowiązek oceny pisemnej, w przeciwnym razie oceny nie byłyby akceptowane przez system. Teraz jaśniej? :)

19
Ardenno,czy to nie Twoje słowaw jednym z tematów?
Zastanawiam się od jakiegoś czasu, kim są weryfikatorzy i jakie posiadają kompetencje. W żadnym wypadku nie neguję efektów ich pracy, nie podważam słuszności sądów,
Uważam po prostu, iż wiele więcej znaczyłoby dla autora zasugerowanie pewnych zmian, ewentualnie pochwalenie, wzmianka o dobrych stronach czy złych opowiadania - a nie druzgotanie go przez wytykanie kolejnych błędów i nieznajomości zasad rządzących językiem. Tych zasad, tak czy siak, nauczyć się będzie musiał, jeśli będzie chciał pisać na poważnie.

Propozycje nie są złe,lecz jeśli wchodzisz gdzieś to wytrzyj buty i uszanuj panujący tam porządek.Schemat oceniania nie jest przypadkowy czy z kosmosu wzięty.Został tak wymyślony, by ocenić tekst pod każdym względem.Przez długi czas się to przyjmowało,ale przychodzisz ty i tobie podobni i mówicie: "Stop".I przez co?Nie potrafię was zrozumieć.Nie podoba się wam,że pokazujemy błędy w tekście?Przestaniemy to robić,ale co dalej?Później zechcecie żeby was już tylko głaskać po główkach i mówić:"Tak,wielkim pisarzem jesteś".

Ardenno:

-post pierwszy:
sugerowałbym zmianę sposobu oceniania.
-post drugi:
nie sugeruję zmiany oceniania
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

20
Dokładnie, zastanowcie sie nad tym co piszeczie, bo jesden post drugiemu przeczy. Nie nastawiamy sie zle do nowych, ale do tej pory osoby dochadzace do nas nie mialy zadnych problemow. Oceniamy ostro, ale sprawiedliwie. Nagle wpada was dwoch i robicie zamet, jakies klotnie. Tego nigdy nie bylo na tym forum. wiec zakonczmy ten temat.

Tylko ci, którzy nauczyli się potęgi szczerego i bezinteresownego wkładu w życie innych, doświadczają największej radości życia - prawdziwego poczucia spełnienia.

21
Nie ma to jak cytowanie wyrwanych fragmentów i wmawianie człowiekowi, że jest głupi. Pozwolisz, że przekleję te same fragmenty w pełnym kontekście.

sugerowałbym zmianę sposobu oceniania. (...) zamiast pisać to w postach, można by klikać te oceny".

nie sugeruję zmiany oceniania na (WYłąCZNE - dopisane, bo wydawało mi się to oczywiste z kontekstu całej wypowiedzi) klikanie ocen, lecz na zmianę intrefejsu - żeby było jaśniej. Zamiast pisać te oceny, można by je klikać, a poniżej wstawić ocenę pisemną.

Czy nadal widzisz jakąś różnicę, bo ja nie? Chodzi mi o formę, szybszą i przyjazną.

Co do pozostałych zarzutów, zasugerowałem jedynie zmianę proporcji między wypisywaniem błędów a treścią merytoryczną. Ty to oczywiście wyolbrzymiasz i oskarżasz mnie, iż burzę wielki ład forum.

Hansu: pisałeś wcześniej, iż to normalne, że tu się dyskutuje. Tak więc podjąłem skromną polemikę. Teraz dostaję cięgi i sypiesz na mnie oskarżenia, iż nigdy tu się nie kłócono, a my zrobiliśmy zamęt, choć w innym temacie kazałeś mi nie przepraszać za nic, a przyzwyczaić się, iż na tym forum się dyskutuje. Ja odpisałem, iż przepraszam z góry, bo na ogół miesza się ludzi z bagnem na innych forach, gdy ktoś wpada nowy i sugeruje zmiany, ja zaś wyraziłem pochlebne zdanie, że tu tak nie jest. Teraz okazuje się inaczej i Ty sam stwierdzasz, że wprowadzamy zamęt i najwidoczniej nie mamy prawa podejmować polemiki, choć przecież to niby normalne, że tu się dyskutuje, według Ciebie. Okazuje się, że nie... No chyba że tylko starzy bywalcy mają prawo głosu...

Przytaknijcie mi, że tak jest, to jako nowy zamknę się z miejsca, a Wy będzie mogli poklepywać się po ramieniach, ile Wam wlezie...

22
Ale czy ja mówię,że jesteś głupi?Skąd taka myśl?

Czy dla ciebie to nie jest żadna zmiana?Dla mnie jest.Po pierwsze nie uwzględniałaby ocen "połowicznych"czyli +,-,= itp.Wpisanie ich w ten interfejs byłoby bezsensu,a odjęłoby wiele.Po drugie jesteś pewien,że byłoby to szybsze?Powiedzmy,że musiałbyś każdą ocenę wystawiać z osobna,czekając aż się załaduje strona,co wtedy z szybkością?

Chcesz zmiany proporcji?To czemu mówisz tylko o tym,że "wytykanie" błędów jest złe?Zaproponuj jak miałoby to wyglądać,bo póki co zajmujesz się zwykłą negacją.

Tak ja to tylko wyolbrzymiam-wiesz to taki kompleks.

Przytaknijcie mi, że tak jest, to jako nowy zamknę się z miejsca, a Wy będzie mogli poklepywać się po ramieniach, ile Wam wlezie...
Chyba mówi się ramionach,ale nie mogę przecież mówić Ci,że popełniłeś błąd. :wink:

23
W postach nie dbam tak bardzo o poprawnosc wyslawiania sie, wiec nie czepiaj się, proszę, bo sam nie stawiasz w ogóle spacji po przecinkach i czytanie Twoich postów jest udręką, gdy co chwila masz pozlewane po 2 wyrazy!

Oceny połowiczne? 1.0, 1.5, 2.0 ? Nie da się?

I nie mówię, że wytykanie błędów jest złe, do cholery jasnej!!! Mówię o proporcjach!! Mówię o literówkach i interpunkcji, która nie wydaje mi się tak istotna jak treść utworu! Wytykanie błędów to też rozbiór logiczny opowiadania, psychologia w utworze, fabuła, chronologia zdarzeń, opisy, a nie poziom tekstu. Chodzi mi o głębsze zajrzenie w tekst, na zejście z płaszyczyzny z tekstu, ot i tyle. Nie na całkowite, ale na pogłębienie analizy i nieprzywiązywanie tak dużej wagi do zwykłych błędów.

Co do szybkości, otwierania stron - nie wiem, jak to ma wyglądać, nie ja jestem informatykiem. Składam propozycję, a jeśli webmaster stwierdzi, iż się nie da - w porządku.

24
Dziwne,ja nie widzę żeby się coś zlewało.Chyba,że deszcz za oknem.

Dobra,źle się wyraziłem.Ale podałem przykład o co mi chodzi.Chodziło dokładnie o 2-,3= itp.Lepiej dostać 2- niż 1,5.Tak myślę.

Widzę,że i tak nie dojdziemy do zrozumienia.Po prostu nadajemy na innych falach.

25
No i wlasnie przechodzimy do sedna. Nie da sie niestety, wiec pogadaliscie sobie i na tym stanie.

PS: Ocena 2.5, to 2+ czy 3-?

26
zlewało.Chyba,że
czytelne jak cholera :)

No widać, zupełnie inna częstotliwość, bo dla mnie 11-punktowa skala ocen (od 1 do 6) byłaby nader wystarczająca i nie robiłoby mi, czy 2,5 to dawne 2+ czy 3- :) Ale skoro tak wolicie, ja już nic nie mówię :)

27
/\ Czy ktos tu sie nie denerwuje?

Posluchaj, owszem masz prawo glosu. Ale jestes nowy, jesli zagrzejesz tu miejsce bedziesz mogl proponowac zmiany. Nie mozemy dostosowywac sie do kazdej osoby, ktora dopiero co dolaczyla do naszego grona. Wiec zamiast sie tu wyklucac z nami, zajmij sie pisaniem opowiadania na bitwe, bo chyba nie chcesz ze mna przegrac co? ;> Ponadto, piszesz, ze nie dbasz o bledy w zwyklych postach - blad. Mozna nie dbac o polskie znaki, ale bledow powinienes sie wystrzegac, to moja rada.

28
Piszę, Hansu, piszę, tylko nie wiem, czy do tego czasu mnie stąd nie wyrzucą ;)

Co do błędów w postach... Dbam o poprawność, zawsze dbam, lecz nie czytam postów po napisaniu 5 czy 10 razy, jak to bywa z opowiadaniami ;) Tak więc zdarzają się byki, czasem nie do pomyślenia i dla mnie :) "Ramieniach" były tego przykładem, ale to wynik nerwów. A postów nie mogę edytować, więc...

I przepraszam, że ważyłem się sugerować zmiany. Byłem zawsze przekonany, że im więcej pomysłów, tym lepiej dla społeczeństwa. Chciałem pomóc, cóż, może się powstrzymam nastepnym razem :)

29
Drogi Ardenno,

nie martw się, nie jesteśmy aż tacy wredni/paskudni(niepotrzebne skreślić), aby wywalać cię po jednej "dyskusji":)

Poza tym, jeśli ktoś już musi wiedzieć, dorywczo pracuje w wydawnictwie przy redakcji/korektach tekstów, więc chyba jednak coś na ten temat wiem.

Oczywiście, że można sugerować zmiany - przecież tylko w ten sposób można cokolwiek rozwinąć. Jednak istnieje do tego specjalny dział, więc nie należy zaśmiecać/tworzyć innych tematów na - moim zdaniem - niepotrzebne kłótnie.

Co do oceny punktowej za pomocą ankiety. Jest to bardzo problematyczne, szczególnie jeśli trafi się na jakąś chorą osóbkę, która zechce postawić swojemu tekstowi dziesięć 6. Paradoksalnie może być też odwrotna sytuacjam gdy jakiś dureń wstawi innej osobie dziesięć 1. System oceniania w postach jest więc dla mnie - przynajmniej na razie - dużo bardziej sprawiedliwy i efektowny. Przede wszystkim dlatego, że autor tekstu może dowiedzieć się, co robi źle i dlaczego jego tekst nie podoba się czytelnikom. Oceniać i komentować może każdy użytkownik weryfikatorium, weryfikatorzy robią to po prostu zawsze i w określony sposób. Poza tym - oprócz konkursów - nikt tu ze sobą nie rywalizuje, po co więc wyciągać średnią z oceny tekstów. My chcemy tylko pomóc sobie, czyli pomóc początkującym pisarzom.

Serdecznie pozdrawiam wszystkie "strony" tej dyskusji.
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

30
No i czy nie można było tak od razu wyjaśnić? :) Punktowy system oceniania wydawał mi się po prostu dość powszechny w Internecie, często na przykład stosowany w galeriach zdjęciowych. Dostępna jest czasem "lista ocen" wystawionych przez użytkownika, dzięki której widać, czy ktoś robi przekręty, czy nie. Myślę, że można by było w ten czy inny sposób rozwiązać problem nabijania punktów, ale nie warto chyba roztrząsać dalej tematu. Co do sensu rywalizacji, to dobra uwaga, we mnie po prostu odzywa się dusza wojownika i chęć porównania się z innymi ;)

Co do zgłaszania uwag w odpowiednim dziale - to czy nie właśnie tu? Byłem przekonany, że Leśniczy założył temat we właściwym miejscu.

Swoją drogę, dziękuję za uprzejmą odpowiedź :)

31
Whoa.

Co to za kłótnie dziwne?

Jestem Weryfikatorem. Tak mówią owe przekrwione [od czytania z ekranu po ciemku] gały nad moim awatarem.

Niemniej nie używam żadnego systemu liczbowego do oceniania, bo nie lubię/nie chcę. Zastanawiałem się, kiedy to ktoś zauważy i zwróci uwagę. Nikt się nie odezwał.

Wiecie dlaczego?

Te cyferki to sposób napisania "moim zdaniem coś tam było dobre, a coś tam było kiepskie". Ja wolę pisać po swojemu, tym bardziej, że tak cholernie rzadko weryfikuję. Reszta to pracusie, i muszą sobie ułatwiać, i cieszcie się, bo inaczej dłużej byście czekali.

Tyle.

[Po chwili Nine czyta datę ostatniego postu i orientuje się, że stoi na mównicy a na sali nikogo, światła zgaszone... Poprawia kołnierz, szczerzy zęby]

Poza tym uważam, że trzeba zburzyć Kartaginę.

[Schodzi z mównicy]
Pozdrawiam
Nine

Dziewięć Języków - blog fantastyczny
Portfolio online
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”