16

Latest post of the previous page:

O jakich początkach mówisz? Początkach nauki pisania i czytania?

ravva - bo mi się wydaje, że Wery dryfuje. Znosi nas od jakiegoś czasu na mieliznę.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

17
i dokopanie uczacym się ma to zmienić?

ech, kij z tym, mam co robić dziś wieczorem.
dobranoc.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

18
Uczącym się czego? Ortografii? Składni?

Forum Literackie Weryfikatorium! - sprawdź swoje umiejętności przyszły pisarzu! - to jest naczelne hasło tego forum. Nie: sprawdź jak napisać "niedaleko" (to przykład). Albo jeszcze lepiej: inni sprawdzą za Ciebie, przyszły pisarzu!
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

19
dorapa pisze:Uczącym się czego? Ortografii? Składni?
Może wystarczy dodać do regulaminu punkt: teksty z rażącymi błędami ortograficznymi będą odsyłane do autora do poprawy (kasowane). Autor ma prawo wrzucić poprawiony tekst po 7 (?) dniach.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

20
Tak, uczącym się nawet ortografii, bo hasło ma w sobie magiczne "przyszły" - nie "pisarzu, który wysłał już propozycję do wydawnictw" czy "pisarzu, który opublikował co najmniej jedną książkę" - chociaż można by zmienić na "być może przyszły pisarzu" - musu przecież nie ma. :)

21
Gulo_Albus pisze:Ile to jest nadnomralna ilość? Pytam się tak na wszelki wypadek
To coś takiego, że po pierwszym akapicie masz dość, wymiotujesz błędami i dalej Ci się nie chce.

A może oceny? Proponowałem już jakiś czas temu. Wiem, że nie przeszło, ale czemu by nie wrócić do tej dyskusji? Zaoszczędziłoby to dużo trudu Weryfikatorom.

Ewentualnie coś na zasadzie ankiety z możliwością wielokrotnego zaznaczenia i przykładowe opcje:
- warsztat do poprawy,
- ortografia,
- interpunkcja,
- gramatyka,
- więcej czytaj,
- itd.?

Plus - napisać coś od siebie, czy się podobało czy ie, co można poprawić itd.

Autorowi potem wywala komentarz, plus te zaznaczone opcje. Autor wie, co do poprawy, Czarny może jedynie kilkoma kliknięciami ocenić tekst.

Współczuję Weryfikatorom przykrego obowiązku czytania niektórych tekstów i poprawiania ich.
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com

22
Nie kombinowałbym z ankietami, bo nic nie dadzą autorowi - komentarz, w którym powie się co konkretnie jest niepoprawne jest po prostu lepszym źródłem wiedzy.
Czasem forma, którą autor uważał całe życie za poprawną okazuje się regionalizmem, którego nikt nie zna, albo po prostu formą błędną.
Nie mówiąc o tym, że zasady przedstawione "na chłopski rozum" są znacznie bardziej przyswajalne niż to, co możemy wyczytać po słownikach poprawnościowych itp.

23
Bartosh16 pisze:Ewentualnie coś na zasadzie ankiety z możliwością wielokrotnego zaznaczenia i przykładowe opcje:
- warsztat do poprawy,
- ortografia,
- interpunkcja,
- gramatyka,
- więcej czytaj,
- itd.?

Plus - napisać coś od siebie
Nie chodziło mi o wyłączność, tylko o dowolność.

Ankieta + komentarz/ankieta/komentarz.

Ty, jako Weryfikator, nie chciałbyś mieć takiej możliwości, by po pierwszym tragicznym akapicie kliknąć dwa razy i mieć tekst z głowy?
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com

24
Nie, wiem z doświadczenia, że teksty, które najchętniej spaliłbym po pierwszym akapicie (a później poszukał autora i połamał mu klawiaturę) zadziwiająco często mają perełkę w jakiejś postaci pod koniec albo w środku. Albo końcówka ogólnie jest dobra (autor rozpędza się jak tabor PKP i na końcu jest ładnie, ale trzeba wysiadać).

E: Pamiętam to jak dziś. Wrzucam swój pierwszy tekst na forum, godziny i dni napięcia a później bach - eksplozja! Zostałem zmieszany z błotem, że aż chlupało. Ale przynajmniej wiedziałem, że mają rację i to, co wskazali jako niepoprawne było niepoprawne, albo po prostu tragicznie słabe. Gdyby to była ankieta i połowa uwag, to wyniósłbym dużo mniej. Niezbyt interesowałaby mnie ankieta.

25
To forum schodzi na psy!
Dlaczego coraz mniej tekstów jest weryfikowanych?
Dlaczego ludzie wymiękają i nie zaglądają do tuwrzucia - jednego z najważniejszych działów?
Dlaczego niemal nie ma aktywnych weryfikatorów?

Zmęczenie? Zniechęcenie? Ale powiedzcie, ile można poprawiać szkolnych wypracowań, w których autorom nie chciało się zajrzeć do słownika. Walnęli na kolanie w tramwaju lub na lekcji informatyki tekst i każą go weryfikować! A ja się pytam - za jakie grzechy mam to poprawiać?

Ja nie chcę żadnych ankiet, żadnych nowych superaśnych metod, bo stare się sprawdzały! Ja chcę, żeby to było forum LITERACKIE a nie słit koffane, gdzie się poklepuje po łebkach nieuków!

Chcę, żeby Wery było TYM forum, w którym się zakochałam! Nieco może brutalnym, ale pomocnym, prawdziwym! Forum, na którym mówiono o ważnych sprawach! Forum, na którym ludzie nie ględzili, a dyskutowali!

27
Ja chcę, żeby to było forum LITERACKIE a nie słit koffane, gdzie się poklepuje po łebkach nieuków!
To ich nie poklepuj, wal im w łeb maczugą. Nie ma w dekalogu weryfikatora "weryfikator jest miły", a czego prawo nie zabrania...

A jeśli chodzi o szkolne wypracowania - to po prostu "zmęczenie materiału". Większość pierwszych tekstów wygląda podobnie pod wieloma względami, bo są odtwórcze (dodam smoka, będzie epicko), bo ludzie po prostu boją się rzucić na głęboką wodę i tworzyć od podstaw (i zły władca, który chce podbić świat, o taaak, zły władca). Ale mimo wszystko każdy ma swój specyficzny styl. Czasem bardzo kaleki czy ubogi, ale własny. I w niektórych zdaniach to widać - przebłysk czegoś nowego, może iskra talentu.
Ale żeby dokopać się do perełki trzeba przekopać się przez niekoniecznie przyjemne rzeczy. No i nie zawsze perełka jest. Ale miło jest zobaczyć, że osoba, której pierwszy tekst był odpychający pisze coraz lepiej.

29
dorapa pisze:Zmęczenie? Zniechęcenie? Ale powiedzcie, ile można poprawiać szkolnych wypracowań, w których autorom nie chciało się zajrzeć do słownika. Walnęli na kolanie w tramwaju lub na lekcji informatyki tekst i każą go weryfikować! A ja się pytam - za jakie grzechy mam to poprawiać?
racja.
od jakiegoś czasu zaczynam rozumieć lakoniczność pewnego pana w ocenianiu teksów.

no, ale nie jestem weryfikatorem, biorę, co mi się spodoba, jeśli mi się spodoba, i mi się chce.

z drugiej strony, zobacz, dorapa, sa texty jak 'kadet', które na pierwszy rzut oka wydają się totalną rzeźnią, ale jest w nich coś, czego warto bronić, bo magia jak w tym opowiadaniu nie zdarza się często, a autor ma talent, tylko musi popracowac nad techniką.
to się da wyrobić, jesli mu ktoś pokaze, jak.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

30
Jako, że przychylam się do zdania dorapy proponuje jednak trochę inne wyjście z tej sytuacji. To co ja zauważyłem odnośnie wielu nowych tekstów to powtarzalność błędów podstawowych wychwytywanych w wielu innych weryfikacjach. Proponuję stworzyć wewnętrzny dekalog działu tu wrzuć. Nazywałby się
"Zanim wstawisz, sprawdź ... " i przykładowo

1. Ortografia link do SJP
2. Interpunkcja odpowiedni link
3. Zapis dialogów odpowiedni link wyjaśniający reguły
4. ....

W przypadku poważanego naruszenia któregoś z punktów tekst w blokadę i do wyrzucenia.
Tekst byłby oceniany przez weryfikatora i jego uznanie decydowałoby o przesłaniu tekstu do poprawy.

Jak rozumiem nie chodzi tutaj o podniosłość dzieła, a właśnie o takie podstawy, aby można było skupić się na fabule, stylu itd.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

31
Chcę, żeby Wery było TYM forum, w którym się zakochałam! Nieco może brutalnym, ale pomocnym, prawdziwym! Forum, na którym mówiono o ważnych sprawach! Forum, na którym ludzie nie ględzili, a dyskutowali!
Ja chcę żeby na internetowych czatach można było porozmawiać z normalnymi ludźmi na poziomie jak kiedyś, a nie żeby spamowali swoimi ofertami matrymonialnymi. To po prostu znak "postępu". Teraz każdy dzieciak ma dostęp do internetu i potrafi się w nim odnaleźć, więc trzeba się spodziewać pisarzy z bożej łaski :)
Wiem, że czytanie niektórych wypocin nie jest fajne, ale nie można też się zamykać we własnym elitarnym gronie i tych zagubionych wytykać pogardliwie palcami.
"Laugh and the world laughs with you, weep and you weep alone." Ella Wheeler Wilcox

Wróć do „Sprawy organizacyjne”