19
autor: Łasic
Pisarz
Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Tekst J: 4
Uzasadnienie: Pomysł interesujący, sprawnie zrealizowany, ale po prostu sprawnie i poprawnie, brak fajerwerków.
Tekst S: 5
Uzasadnienie: Całkem oryginalny jak dla mnie, choć bardzo rzadko sięgam po lektury tego gatunku. Jednak, jeśli już sięgam, to oczekuję właśnie czegoś takiego.
Kategoria 3. Błędy
Tekst J: 5
Uzasadnienie: Nic nie rzuciło się w oczy.
Uzasadnienie: Też niczego nie zauważyłam
Kategoria 4. Warsztat
Tekst J: 4
Uzasadnienie: Poprawny, ale tylko poprawny. Tekst o takiej tematyce powinien mi zrobić z mózgu galaretę, a nie zrobił. Dobrze napisany, ale jakby z dystansem. Dystans narratora do opisanych zdarzeń byłby bardziej na miejscu w przypadku narracji pierwszoosobowej. Zabrakło dynamiki.
Uzasadnienie: Bardzo dobre tempo, bardzo dobry rytm.
Kategoria 5. Subiektywne wrażenia
Tekst J: 3
Uzasadnienie: Niestety, nic mnie nie poruszyło. Od lektury oczekuję wrażeń, emocji. Zwłaszcza, kiedy tematyka dotyczy wojny. Czy chodzi o prawdziwe wydarzenia, czy zmyślone, to musi być dramat. Emocjonalna sieczka. Tekst po prostu gładko się czytało, nie było mi szkoda odejśćod komputera, żeby zrobić sobie kawę.
Uzasadnienie: Tak jak wcześniej - dynamika. Łatwo rozpoznawalne, wyraziste postacie. To nie jest mój ulubiony gatunek, zdecydowanie, a jednak połknęłam haczyk.
Ekstra punkt! dla:
Za:
Suma.
Tekst J: 16
Podsumowanie: Kilka słów dla J: Po pierwsze, gratuluję. To nie był łatwy konkurs, imć Faraon wyjątkowo się o to postarał. Udział w finale to nie bagatelka, więc jest powód do dumy. Tekst ogólnie mi się podobał, ale na tym szczeblu to niestety za mało. Podkreślę jeszcze raz - w żadnym wypadku nie jest zły, po prostu dla mnie tekst S był lepszy.
Tekst S: 20
Podsumowanie: Kilka słów dla S: Wymieniłam wszystkie czynniki, które wpłynęły na ogólną ocenę. Nie gustuję w tych klimatach, mimo to przeczytałam z dużą przyjemnością. Nie wiem na ile moje oceny wpłyną na ostateczny wynik, ale to Tobie będę kibicować. Gratuluję.
"Niechaj się pozór przeistoczy w powód.
Jedyny imperator: władca porcji lodów."
.....................................Wallace Stevens