WeryKlawaRecenzentka5 pisze:Dobra bitwa. Jak zobaczyłam ten temat to zgłupiałam. Nie miałabym pojęcia, co napisać. Więc gratulacje dla wszystkich zawodników
Kategoria 1.
Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Tekst 1: 5
Uzasadnienie: Moim zdaniem dobry pomysł. Niby temat trochę wyświechtany, ale obroniony realizacją. Problem, który łatwo przedramatyzować albo potraktować zbyt ckliwie wyszedł bardzo zgrabnie. Podobały mi się wykorzystane detale - jak list, ósme piętro itd.
Tekst 2: 3
Uzasadnienie: Tu mam duży problem. Gdybym oceniała zbiór miniatur byłoby 5. Ale nie oceniam. Oceniam nie ciąg tekstów, tylko pojedynczą miniaturę. I gdy zapominam o poprzednim tekście tego autora/tej autorki, to nagle brakuje tu tła. Znika ta fajna otoczka relacji między bohaterami. Do tego to wrzucone "czy jej powiedziała, czy nie powiedziała", które gdyby nie budowa "zbiorku opowiadań", byłoby takim trochę "niewypałem Czechowa"

Jak dla mnie - jako część opowieści, super. Jako pojedyncze mini w mojej ocenie nie do końca zadziałało (realizacja), choć idea, żeby ując kolejny temat w tej samej otoczce jest rzeczywiście ciekawa.
Tekst 3: 3
Uzasadnienie: Czuję, że był tu potencjał - dobry pomysł z prionami - ale został utopiony w żarcikach i przegadany. Jakby autor postanowił użyć magicznego słówka "priony", ale bał się wejść głębiej w temat i wykorzystać go na maksa.
Kategoria 2.
Realizacja tematu
Tekst 1: 4
Uzasadnienie: Solidna realizacja tematu. Punkcik uciekł, bo może za bardzo się spodziewałam podobnego tekstu.
Tekst 2: 2
Uzasadnienie: Niestety, dla mnie to wygląda tak, jakby autor miał swoją opowieść i wrzucił w jej środek zdanie z tematu, żeby coś było. Wrzucił zgrabnie, można sobie trochę interpretacji dopowiedzieć. Czuję, że ten temat gdzieś tu się przemyka, ale nie, że jest naprawdę sednem tekstu.
Uzasadnienie: Coś pozostało z króla. Zdecydowanie. Gdyby jeszcze wątek tych pozostałości podkręcić, byłoby miodzio. A tak jest nieźle.
Kategoria 3.
Błędy
Uzasadnienie: Bywają potknięcia, niezgrabności. Trochę za dużo zaimków chwilami.
Tekst 2: 5
Uzasadnienie: Na moje oko - czysto.
Tekst 3: 4
Uzasadnienie: Jakieś drobne niezgrabności się zdarzyły.
Kategoria 4.
Warsztat
Uzasadnienie: Mimo pewnych potknięć uważam, że językowo jest naprawdę zgrabnie. Narracja ładnie współgra z przedstawioną sytuacją. Można się wczuć. Dobrze oddane zachowania chorego, ładnie wyważone opisy.
Tekst 2: 4
Uzasadnienie: Autor/ka świetnie operuje językiem. Zgrabne, płynne, oddające klimat. Natomiast mam lekkie zastrzeżenia do kompozycji - do sposobu wprowadzania tych scen historycznych. One dla mnie wyglądały na trochę wrzucone "na siłę" - tak tylko pod realizację tematu.
Uzasadnienie: Momentami przeładowane zdania i język trochę taki "kwadratowy". Ale w ogólnym rozrachunku czytało się zgrabnie, sprawnie. Myślę, że można było tutaj jeszcze mocniej podbudować klimat. Zabrakło mi czegoś, żebym ten dwór "zobaczyła".
Kategoria 5.
Subiektywne wrażenia (żeby nie było złudzeń - te wcześniejsze też były subiektywne)
Tekst 1: 5
Uzasadnienie: Bo mnie ujęło. Bo relacja choć niby banalna, to niebanalna.
Tekst 2: 3
Uzasadnienie: Ładne, ale dla mnie trochę nużące.
Uzasadnienie: W zasadzie już wszystko wcześniej napisałam - trochę nie w moim stylu, trochę nie do końca wykorzystany potencjał. Ale doceniam pomysł. I choć nie jestem fanką takiej humorystycznej narracji, to ten humor momentami też.
Ekstra punkt! dla tekstu 3
Za to, że zmusił mnie do przypomnienia sobie, czym są priony
Suma.
Tekst 1: 22
Tekst 2: 17
Tekst 3: 17