28
autor: Faraon
Pisarz Wszechczasów
Z konieczności wklejam w ten sposób:
Bitwa nr 1: A v B v C v D
• Zwiń widok
•
Post autor: ithilhin » pn 19 mar 2018, 21:39
Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Tekst 1:: 4
Tekst 2:: 5
Tekst 3:: 3
Tekst 4:: 3
Kategoria 2. Realizacja tematu
Tekst 2:: 4
Tekst 3:: 4
Tekst 4:: 4
Kategoria 3. Błędy
Kategoria 4. Warsztat
Kategoria 5. Subiektywne wrażenia
Tekst 2:: 5
Tekst 3:: 3
Tekst 4:: 3
Ekstra punkt! dla:Tekst 2
Za: Klimat
Suma.
Tekst 1:: 20
Tekst 2:: 23
Tekst 3:: 18
Tekst 4:: 18
• Zwiń widok
•
Post autor: BorsukRaPa » ndz 18 mar 2018, 22:43
Tekst 1: 3
Uzasadnienie: Oglądałem parę filmów. Czytałem trochę więcej książek. Najwięcej wolnego czasu spędzałem chyba grając w gry. Nieważne. Światów zbudowanych w stylistyce "post-apo" widziałem już bardzo dużo. Tak wiem - zrujnowana przyroda, wędrówki przez pustynię i mordercza pogoda... Nudy. Tekst mnie niczym nie zaskoczył ale też nie pozostawił niesmaku. Ot poprawny. Stąd też ocena po środku skali.
Tekst 2: 4
Uzasadnienie: Często jeździłem pociągami. Nocą.
Tekst 3: 2
Uzasadnienie: Podobnie jak w pierwszym tekście - temat wałkowany w nieskończoność. Poprawnie zrealizowany. Zakończenie próbowało mnie zaskoczyć. Nieskutecznie.
Tekst 4: 4
Uzasadnienie: Nie czytałem jeszcze żadnej książki z gatunku "young adult". Może dlatego pomysł wydał mi się świeży. Zakamuflowany monolog plus puenta, która mnie rozbawiła.
Uzasadnienie: Ciężko, żeby opowiadanie w stylu post apokaliptycznym było nie na temat.
Tekst 2: 5
Uzasadnienie: Temat w ogóle nie jest zrealizowany. Pełno tu sugestii i niedomówień. Nic o czym mowa w temacie nie jest powiedziane wprost. Czytelnik ma się sam domyśleć o co chodzi. Pobudza wyobraźnie. Nie wiem co jeszcze mam napisać. Daję 5/5.
Tekst 3: 3
Uzasadnienie: Wypierane wspomnienia z trudnego dzieciństwa. Wyzwaniem byłoby napisać coś nie na temat.
Tekst 4: 1
Uzasadnienie: Na wstępie zaznaczę, że opowiadanie mi się spodobało. Ale za realizację tematu - pała! Chciałem dać więcej, ale nie lubię jak ktoś mnie oszukuje i daje się na tym przyłapać. To przecież jest monolog człowieka, który próbuje uzasadnić swoją zgodę na bylejakość.
Kategoria 3. Błędy
Tekst 1: 0
Tekst 2: 0
Tekst 3: 0
Tekst 4: 0
Uzasadnienie: Nie znalazłem nic co by mnie zakuło w oczy. Jestem ostatnią osobą, która mogła by komuś wytykać błędy.
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: Nie mam nic przeciwko wszechwiedzącemu narratorowi. Ale narrator mądrala to już dla mnie za dużo. Pisanie o wodzie zamarzającej w wyższych partiach chmur pasuje do reszty tekstu jak pięść do nosa.
Uzasadnienie: Podoba mi się styl. Tekst czyta się przyjemnie. Dużo krótkich zdań. Mało tego! Nie ma tu zatrzęsienia dialogów! Lekko i prosto. Ale nie prostacko jak w większości opowiadań z narracją z pierwszej osoby.
Tekst 3: 4
Uzasadnienie: Warsztat stanowczo za dobry. Być może to kwestia stanu mojego umysłu późnym wieczorem. W każdym razie tekst mnie zmęczył. Może to ta zmiana tempa - zaczyna się spokojnie, z lekką nutką melancholii. A w połowie zaczyna galopować na złamanie karku (i kark ten w rzeczy samej łamie). Tekst opowiada o kimś kto ma problemy z zaakceptowaniem swojej przeszłości ale sam teks wygląda jakby miał zaburzenia obsesyjno - kompulsywne. Dobre. Nawet bardzo. Ale dla mnie to za dużo. Jak na mój gust za blisko tej prozie do liryki.
Tekst 4: 3
Uzasadnienie: Narrator pierwszoosobowy. I prawie całość to dialog/monolog.
Uzasadnienie: Przeciętny teks w stylu post-apo.
Uzasadnienie: Pobudza wyobraźnię do działania. Do tego tematyka podróżnicza / około kolejowa.
Uzasadnienie: Ciężki temat. Ciężki styl. Znowu napiszę, że mnie zmęczył. No i to zakończenie.
Uzasadnienie: Najlepszą częścią było zakończenie. Cała reszta była fundamentem dla dobrej puenty.
Ekstra punkt! dla: 2
Za: Bo pociągi...
Suma.
Tekst 1: 12
Tekst 2: 20
Tekst 3: 11
Tekst 4: 12
• Zwiń widok
•
Post autor: ravva » sob 17 mar 2018, 20:18
Tekst 1: 4
Uzasadnienie: zawsze mnie fascynowalo tworzenie calkiem nowych światów, bo ja umiem tylko opisać istniejący.
Uzasadnienie: nie poruszyło. film drogi.
Tekst 3: 5
Uzasadnienie: dobre skojarzenie z filmem 'durak'.
Uzasadnienie: personifikacja cienia trąci łopatologią.
Uzasadnienie: dobre nawiązanie wspomnieniami bohaterów
Tekst 2: 3
Uzasadnienie: nie mogę się dopatrzyć
Uzasadnienie: cień jest, bez dwóch zdań.
Uzasadnienie: obecnośc cienia niekwestionowalna
Kategoria 3. Błędy
Tekst 1: 5
Uzasadnienie: nie zauważylam
Uzasadnienie: brak
Uzasadnienie: nic wielkiego
Uzasadnienie: detale jakieś
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: technicznie nieźle
Uzasadnienie: świetnie napisane
Uzasadnienie: dobry poziom
Uzasadnienie: dobry średniak
Uzasadnienie: post apo to niedokladnie moja bajka, ale dobrze się czytało.
Uzasadnienie: dobry text, ale jakby go skądś autor wyrżnął, wydaje się, ze brak tu początku i końca
Uzasadnienie: zamknięte opowiadanie, trochę chaotyczne i w biegu, moze o to chodziło. fajne skojarzenie o naprawianej ścianie.
Uzasadnienie: bardzo doslownie potraktowany temat, który dominuje bohatera. a mógl pozostać w cieniu.
Ekstra punkt! dla:
Za:
Suma.
Tekst 1:
Podsumowanie:
Tekst 2:
Podsumowanie:
Tekst 3:
Podsumowanie:
Tekst 4:
Podsumowanie:
• Zwiń widok
•
Post autor: ravva » sob 17 mar 2018, 20:18
Uzasadnienie: zawsze mnie fascynowalo tworzenie calkiem nowych światów, bo ja umiem tylko opisać istniejący.
Uzasadnienie: nie poruszyło. film drogi.
Uzasadnienie: dobre skojarzenie z filmem 'durak'.
Uzasadnienie: personifikacja cienia trąci łopatologią.
Uzasadnienie: dobre nawiązanie wspomnieniami bohaterów
Uzasadnienie: nie mogę się dopatrzyć
Uzasadnienie: cień jest, bez dwóch zdań.
Uzasadnienie: obecnośc cienia niekwestionowalna
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: nie zauważylam
Uzasadnienie: brak
Uzasadnienie: nic wielkiego
Uzasadnienie: detale jakieś
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: technicznie nieźle
Uzasadnienie: świetnie napisane
Uzasadnienie: dobry poziom
Uzasadnienie: dobry średniak
Uzasadnienie: post apo to niedokladnie moja bajka, ale dobrze się czytało.
Uzasadnienie: dobry text, ale jakby go skądś autor wyrżnął, wydaje się, ze brak tu początku i końca
Uzasadnienie: zamknięte opowiadanie, trochę chaotyczne i w biegu, moze o to chodziło. fajne skojarzenie o naprawianej ścianie.
Uzasadnienie: bardzo doslownie potraktowany temat, który dominuje bohatera. a mógl pozostać w cieniu.
Ekstra punkt! dla:
Za:
Suma.
Tekst 1:
Podsumowanie:
Tekst 2:
Podsumowanie:
Tekst 3:
Podsumowanie:
Tekst 4:
Podsumowanie:
• Zwiń widok
•
Post autor: Martinius » sob 17 mar 2018, 19:28
Uzasadnienie:
Zwarta miniatura w klimacie postapokaliptycznym, co prawda nie pozbawiona licencia poetica w budowie świata, ale umowność nie powodowała wywrotu oczu. W tej krótkiej formie widać pomysł na odniesienie się do dawnych czasów, które – mimo nowej sytuacji – cieniem kładą się na życiu bohaterów.
Tekst 2: 1
Uzasadnienie:
Tekst z dziewczynką i wujkiem nie przejawia żadnego pomysłu, poza wrzuceniem piosenki Geppert, która miała (?) służyć jako zamknięcie z voltą... niestety, jeśli ona jest, to zawoalowana całkowicie. Nie widzę też sensu w budowaniu tła dla postaci, jeżeli ono nic nie wnosi do tego, co się dzieje.
Uzasadnienie: Pomysł był, nawet ciekawy, ale jego rozwinięcie to cholernie nieudolna próba rzucania metaforami i porównaniami, które działają jedynie w głowie autora.
Tekst 4: 5
Uzasadnienie: Bardzo przyjemnie ujęty głos wewnętrzny, któremu autor w bardzo kreatywny sposób nadał byt. I to jest fajna miniatura
Mimo zwartości utworu, dopiero końcówka - dialog z puszką - daje poczucie odniesienia się do dawnych lat, ale dzięki temu uderza mocniej w temat.
Uzasadnienie:
Uzasadnienie: Miniatura w żaden sposób nie wskazuje, że chce mówić o „cieniu minionych lat” bo jego (cienia) tam zwyczajnie nie ma.
Uzasadnienie: Przez całkowity brak wyczucia i umiaru autor nie zdołał zawrzeć tam myśli przewodniej, toteż temat uciekł mu, niczym krukowate spłoszone strzałem łamanej, zamarzniętej sznurówki... Ale mimo spłoszenia myśli, coś tam iskrzy pomiędzy początkiem i końcem, więc stwierdzam, że jakaś literacka klamra, klamereczka zaistniała.
Uzasadnienie:
Wewnętrzne „ego” bohatera, które materializuje się jako cień (ale nie istnieje tak naprawdę) pozwoliło w prosty sposób, bez otwarcia i zamknięcia, nakreślić wyraźną linię dawniej-dzisiaj. I wyszło to dobrze.
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: Nie widzę ważniejszych potknięć.
Uzasadnienie: W kilku miejscach zdania są podzielone przecinkami, gdzie nie powinny, przez co konstrukcja tekstu jest zaburzona, ale to nic wielkiego. Jest przyzwoicie.
Uzasadnienie: Fatalnie metafory i masa błędów logicznych stworzonych przy tych porównaniach. Jeju, serio liście wachlujące zefirem? Uliczki kołyszące w tramwaju? Ręka, która się waha?
Uzasadnienie: „gromka” i kilka przecinków źle podzieliło zdania. W dwóch miejscach zapis dialogu (kontynuacja) też nie wyszła najlepiej, ale to minimalne rzeczy.
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie:
Ciekawy! Autor zgrabnie tworzy rys sytuacyjny bez uciekania w rozbudowany opis, co do miniatury pasuje. Poza pierwszym zdaniem, gdzie plastyka mnie odrzuciła, w dalszej części jest wielce przyzwoicie, a nawet podobało mi się kilka opisów, w tym puszki z namalowanym kotem!
Uzasadnienie: Autor nie panuje nad formą. Połowa tekstu dotyczy pijaczka i absolutnie nic nie wnosi do tej krótkiej historii. Poza tym, narrator przejmuje sposób bycia pijaczka, co w moim odczuciu jest sporym błędem. Dodatkowo sztampowe wrzucenie przekleństw w celu podkreślenia pochodzenia pijaczka też wydało mnie się bardzo słabym zabiegiem. Dodając do tego fakt, iż tekst prowadzi do nikąd i (poza ciekawą wzmianką o obojętności rodziców dziewczyny) jest o niczym stwierdzam, że w całości autor nie potrafił zapanować nad tym, co tworzy. Jest bardzo słabo.
Tekst 3: 1
Uzasadnienie:
Stwierdzam brak warsztatu. To jest wolna pisanina, słowotok przelany na kartkę, tyle że bez przemyślenia i bez kontroli.
Uzasadnienie: Bez fajerwerków. Przyzwoicie, zwłaszcza trzymanie zwartości w ryzach, a przy takiej krótkiej formie jest to rzecz kluczowa. Za to przemycenie w „cieniu” puenty na końcu to bardzo dobry i działający zabieg. A to już jest pewna sztuka.
Uzasadnienie:
Podałbym w wątpliwość logiczność postępowania bohaterów. Autor (narrator) dobitnie pokazuje, że praca którą wykonywał Lot i Berneke zazwyczaj nie pozwalała zarobić na podróż – po co więc ją wykonywali? Poza tym, tekst rozwija się z przetrwania i jest za mało miejsca, aby ten wątek kontynuować i autor pobiegł do „finału”, tylko zabrakło klamry spinającej to, co powinno być wg mnie kontynuowane po „finale”.
Uzasadnienie: Bardzo nijakie, bez żadnego błysku i o niczym. Wymęczone pod każdym względem.
Uzasadnienie: Czułem, że czytam swoisty bełkot, ale nie taki nadmuchany przez natchnionego literata, który wie co chce przekazać i jest na to gotowy (aby to uczynić), ale bełkot-słowotok wyrzucony jak na zawołanie. Bardzo słaby tekst, kompletnie pozbawiony charakteru, gdzie myśl przewodnia jest stłamszona metaforami wrzuconymi na siłę.
Uzasadnienie:
Bez kombinowania autor stworzył dialog, który niemal każdy człowiek w życiu może doświadczyć, widząc swoje ambicie i porównując je do stanu aktualnego. I nie trudził się w tym, zrobił to w sposób lekki i przyjemny, a mimo to końcówka zaskakuje i sprawia, że „cień” pojawił się za mną. Miłe to, dobre!
Ekstra punkt! dla: Tekst 4
Za: Poruszenie mojego cienia – wywołanie go z mroku!
Suma.
Tekst 1: 18
Podsumowanie:
Tekst 2: 8
Podsumowanie:
Tekst 3: 8
Podsumowanie:
Tekst 4: 22
Podsumowanie:
• Zwiń widok
•
Post autor: Młoda » pt 16 mar 2018, 21:14
Uzasadnienie: Kreatywne podejście do tematu, odniesienie do dzisiejszych realiów versus realia świata przyszłości
Uzasadnienie: Pomysł jest, ale bez szału
Uzasadnienie: Pomysł dość oklepany - wyparcie, tajemnica. Jednak jednocześnie ciekawy
Uzasadnienie: Pomysł bardzo ciekawy, temat wyczerpany w treści opowiadania
Tekst 1:3
Uzasadnienie: Zabrakło mi nieco polotu w opisach, nieraz musiałam wracać się do porzedniego zdania, żeby złapać klimat.
Tekst 2:4
Uzasadnienie: Dobry styl, wartka akcja, ciekawie się czyta
Uzasadnienie:Podejscie do tematu ciekawe, jednak trochę zbyt rozdmuchane, nad wyraz.
Uzasadnienie: Dobrze poprowadzona narracja, temat został wyczerpany, historia ma swój początek, koniec rozwinięcie - bardzo dobrze zaplanowana narracja
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: troche błędów stylistycznych oraz niedociągnięć w opisach - nie czyta się przez to tekstu płynnie
Uzasadnienie:Nie ma błędów stylistycznych
Uzasadnienie: Dość dużo błędów stylistycznych
Uzasadnienie:
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: jest po prostu OK - nie świetnie i nie na 5... Ale dobrze!
Uzasadnienie: Poziom na prawdę porządny - czyta się dobrze
Uzasadnienie: Błedy stylistyczne, autor był ochyba zbyt zachwycony swoim pomysłem i nie skupił się na wykonaniu
Uzasadnienie:
Uzasadnienie: Pomysł ciekawy, ale zabrakło polotu.
Tekst 2:3
Uzasadnienie: Pomysł mnie nie zachwycił. Nawiązanie do Geppert, mała dziewczynka, pijaczek na stacji w Niemczech - nie przekonuje mnie do końca powiązanie z tematem
Uzasadnienie: Doceniam pomysł, jednak nad wykonaniem trzeba by popracować
Uzasadnienie: Bardz przypadł mi do gudtu jako całość - pomysłowość, historia, dowcip, wykonanie
Ekstra punkt! dla: tekstu 4
Za: kreatywność
Suma.
Tekst 1: 16
Podsumowanie: Temat ciekawy, wykonanie słabsze - historia jakby ucięta, nie za dobrze rozplanowana
Tekst 2: 18
Podsumowanie: Tekst ciekawy, świetnie napisany ale zabrakło mi czegoś w samej historii
Tekst 3: 13
Podsumowanie: Pomysł mnie nie przekonuje, trochę zbyt wydumany / naiwny. Sam warsztat też niestety wymaga dopracowania. Jednak opowiadanie ciekawe i na dobrym poziomie!
Tekst 4: 25
Podsumowanie: Tekst ciekawy, bardzo dobrze napisany, dowcipny a jednocześnie z przesłaniem. Widać że dobrze i dojrzale rozplanowany.
• Zwiń widok
•
Post autor: Eldil » czw 15 mar 2018, 22:04
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Ekstra punkt! dla: A
Za:
Suma.
Tekst 1: 26
Podsumowanie:
Tekst 2: 25
Podsumowanie:
Tekst 3: 20
Podsumowanie:
Tekst 4: 20
Podsumowanie:
• Zwiń widok
•
Post autor: Rubia » czw 15 mar 2018, 12:36
1. Pomysł i rozwinięcie
A - 4
B - 5
C - 3
D - 4
2. Realizacja tematu
A - 4
B - 5
C - 4
D - 4
3. Błędy
A - 5
B - 5
C - 3
D - 5
4. Warsztat
A - 4
B - 5
C - 3
D - 4
5. Subiektywne wrażenia
A - 3
B - 5
C - 3
D - 3
6. Ekstra punkt - B. Za "katedrę w piżamie". Wyjaśniam: taka jest, bo wzorowano ją na włoskich, gdzie tych paskowanych jest znacznie więcej
Razem: A - 20, B - 26, C - 17, D - 20 (uprzejmie proszę o sprawdzenie).
Ogólnie - poziom wyrównany we wszystkich kategoriach, chociaż w tekście C dużo jest koślawych metafor i kompozycja też nie najlepsza. O ostatecznej ocenie decydują jednak subiektywne wrażenia. B chwaliłam już w dyskusjach i tutaj zdanie podtrzymuję,
natomiast co do A i C - cóż, świat postapo i traumy dzieciństwa to idealna sytuacja, żeby rozgrywać "cień minionych lat", a zatem - wybór konwencji bardzo sztampowy, niezależnie od realizacji. To taki samograj, który trudno zepsuć, chociaż też można. W B sytuacja jest nieoczywista, a tym samym zdecydowanie ciekawsza. W D - ten gadający cień mnie drażni. Może gdyby gadał o czym innym... Taki jest łopatologiczny, łobuz.
• Zwiń widok
•
Post autor: Romecki » czw 15 mar 2018, 11:58
Faraon pisze:Qr Bbpost Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Uzasadnienie: Jest w tym coś
Uzasadnienie: Bardzo dojrzały pomysł, konsekwentne rozwinięcie.
Uzasadnienie: Standard.
Uzasadnienie: Gdyby nie puenta, wpisująca się w pewien szablon, dałbym 5. Ona osłabia efekt, moim zdaniem.
Uzasadnienie: Bardzo, bardzo dobra realizacja.
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: Jakieś drobiazgi.
Uzasadnienie: Jakieś drobiazgi.
Uzasadnienie: Interpunkcja/
Uzasadnienie: Interpunkcja.
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: Dobry.
Uzasadnienie: Bardzo dobry
Uzasadnienie: Taki sobie.
Uzasadnienie: Taki sobie.
Uzasadnienie: Dobry, ale finał mnie rozczarował.
Uzasadnienie: Bardzo mądry, dojrzały tekst. Poziom druku.
Uzasadnienie: Sprawny schemat.
Uzasadnienie: Sprawny schemat.
Ekstra punkt! dla: tekstu 2, czyli B
Za: dojrzałość.
Suma.
Tekst 1: 20
Podsumowanie:
Podsumowanie: Jedyny, który mnie poruszył.
Tekst 3: 16
Podsumowanie:
Tekst 4: 16
Podsumowanie:
Wszystkie teksty sprawnie napisane, poziom całkiem niezły
• Zwiń widok
•
Post autor: P.Yonk » czw 15 mar 2018, 09:20
Kategoria 3. Błędy
Kategoria 4. Warsztat
Ekstra punkt! dla: 1
Za: kunszt
Suma.
Tekst 1: 18
Podsumowanie: ładny obraz, ale z błędami rzeczowymi. Fizyka, biologia - są prawa, których nie przeskoczysz. Ponieważ akcja dzieje się na Ziemii, nadal obowiązują te same prawa.
Tekst 2: 22
Podsumowanie: Mistrzostwo - bezdyskusyjnie. Choć nie lubię takich "klimatów", no i zabrakło mi cienia. Był zbyt subtelny jak dla mnie.
Tekst 3: 14
Podsumowanie: Jednak najsłabszy. Trzeba było nie lirykować...
Tekst 4: 17
Podsumowanie: Dobry warsztat, poza tym nie wciągnął
• Zwiń widok
•
Post autor: Margot » śr 14 mar 2018, 19:43
Tekst 1:4
Tekst 3:3
Tekst 4:3
Tekst 3:4
Tekst 4:4
Kategoria 3. Błędy
Tekst 1:5
Tekst 2:5
Tekst 3:5
Tekst 4:5
Kategoria 4. Warsztat
Ekstra punkt! dla: Tekst 4
Za: zgrabną, zamkniętą kompozycję
Suma.
Tekst 1:19
Tekst 2:19
Tekst 3:19
Tekst 4:19
• Zwiń widok
•
Post autor: Isabel » śr 14 mar 2018, 17:41
W poszczególnych kategoriach punkty bez uzasadnienia - jedno zbiorcze podsumowanie na końcu
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Ekstra punkt! dla: B
Za: katedry i postać dziewczynki o fajnych, nietypowych i rozwijających zainteresowaniach
Suma.
Tekst 1: 23
Podsumowanie: Nie przepadam za fantastyką, ale tekst sprawnie napisany, podoba mi się w nim melancholia.
Podsumowanie: Troszkę za mało cienia w cieniu No i jedna sprawa, wydaje mi się, że ociera się o błąd logiczny: dorosły facet z dziewczynką raczej chyba byliby wzięci za ojca z córką.
Tekst 3: 23
Podsumowanie: Najsłabsza część tekstu to dialog z cieniem, najlepsza - sama końcówka, przejmująca.
Tekst 4: 20
Podsumowanie: Tekst w porządku, solidnie wykonana robota, ale niestety bez fajerwerków...
• Zwiń widok
•
Post autor: Bartosh16 » śr 14 mar 2018, 15:13
Tekst 1: 4.
Uzasadnienie: post-apo? Fantastyka? To tego zawsze trzeba ruszyć bańką. Doceniam.
Tekst 2: 2.
Uzasadnienie: obyczaj to dla mnie w każdej bitwie chodzenie na łatwiznę.
Tekst 3: 3.
Uzasadnienie: jak wyżej, ale rozmowa z cieniem trochę ratuje koncept.
Tekst 4: 4.
Uzasadnienie: pomysł ciekawy. Lubię.
Tekst 1: 3.
Uzasadnienie: świat zniszczony, katastrofa w tle, jakiś tam ten cień jest.
Uzasadnienie: gdzie cień?
Tekst 3: 4.
Uzasadnienie: cień prawie że namacalny.
Tekst 4: 5.
Uzasadnienie: aż słychać to zrzędzenie. Zobrazowanie memów z nosaczem pt. "Kurła, kiedyś to było!".
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: dałbym 5, ale częstotliwość padania zaimka zwrotnego w ostatnich dwóch akapitach mnie od tego odwiodła.
Tekst 2: 5.
Uzasadnienie: nie zauważyłem.
Uzasadnienie: w kilku miejscach zabrakło słowa, kontekstu, czegoś.
Tekst 4: 5.
Uzasadnienie: chyba nie było.
Kategoria 4. Warsztat
Tekst 2: 4.
Uzasadnienie: tutaj postanowiłem docenić wszystkich autorów, ponieważ widać, że każdy z nich potrafi pisać, i jeżeli ktoś odniesie druzgoczące zwycięstwo, to jedynie innymi kategoriami.
Tekst 1: 3.
Uzasadnienie: całkiem sympatyczny tekst.
Uzasadnienie: w tym tekście nie ma nic dla mnie.
Tekst 3: 3.
Uzasadnienie: z tekstem B wygrywa jedynie rozmową z cieniem.
Uzasadnienie: podobał mi się najbardziej.
Ekstra punkt! dla: Tekst 4.
Za: tutaj chyba powinienem wyróżnić tekst, który przypadł mi do gustu w największym stopniu, a więc D.
Suma.
Tekst 1: 18.
Tekst 2: 15.
Tekst 3: 18.
Tekst 4: 23.
Podsumowanie: wszystko już napisałem. Autorom gratuluję bardzo dobrych tekstów, w których nie za bardzo byłoby się do czego przyczepić, gdyby wylądowały w Tuwrzuciu. Życzę powodzenia w dalszych zmaganiach.
• Zwiń widok
•
Post autor: Luciferia » śr 14 mar 2018, 12:42
Ogólne uzasadnienie oceny i odczuć do każdego tekstu zamieszczę w podsumowaniu.
Kategoria 3. Błędy
Kategoria 4. Warsztat
Ekstra punkt! dla: D
Za: Zakończenie.
Suma.
Tekst 1: 23
Podsumowanie: Lubię takie klimaty, więc tekst najbardziej mi pod tym względem odpowiadał, chętnie bym go przeczytała jako coś dłuższego. Jednak w krótkiej formie troszkę zabrakło mi tła całych wydarzeń. Uważam również, że autor troszeczkę nie wykorzystał potencjału i przydałaby się mocniejsza puenta.
Tekst 2: 19
Podsumowanie: Mimo, że napisany bardzo dobrze pod względem warsztatowym, mimo tego, że jest ładny, tekst nie przypadł mi do gustu. Być może wynika to z faktu, że nie najlepiej czuję się w klimatach czystej obyczajówki.
Tekst 3: 18
Podsumowanie: Moim zdaniem zbyt proste podejście do tematu. Również dość oklepane, aczkolwiek podobał mi się motyw z pękającą kamienicą i samodzielnym naprawianiem jej. Było kilka zdań, nad którymi musiałam się dłużej zastanowić i które w mojej opinii były niejasne i niezbyt ładne.
Tekst 4: 23
Podsumowanie: W przypadku tego tekstu, mimo, że teoretycznie podejście do tematu bitwy podobne jak w przypadku tekstu trzeciego, dosłownie jest tutaj przedstawiony "cień", to jednak autor ugryzł go z troszeczkę innej strony i sprawił, że stał się bardziej interesujący. I na dodatek ta końcówka - zaskakująca i mocna. Jedyny problem jaki mam z tym tekstem i jednocześnie z końcówką, to fakt, że przecież bohater cały czas poruszał się w świecie, gdzie były jakieś źródła światła, więc czemu akurat jego cień pojawił się wtedy, w tamtym konkretnym momencie. Ale to już jest moje czepialstwo.
• Zwiń widok
•
Post autor: Kruger » śr 14 mar 2018, 11:24
Uzasadnienie: Niezły pomysł, fajne wypełnienie, brak wyrazistej puenty
Uzasadnienie: Kreatywnie słabo, choć obrazki dworcowe ładne, plus za Nabokova
Uzasadnienie: sam zamysł do mnie nie trafia a poza tym - pomysł za szeroki na tak wąskie ramy
Uzasadnienie: fabularnie najlepszy z uwagi na ładną i zaskakująca puentę i w ogóle ciekawy surrealistyczny pomysł
Uzasadnienie: niezła, ale trochę oczywista
Uzasadnienie: najsłabsza ocierająca się o: brak realizacji tematu
Uzasadnienie: realizacja solidna
Uzasadnienie: realizacja przewrotnie dosłowna, zabawna, najlepsza
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: nic szczególnego nie zauważyłem
Uzasadnienie: trochę kuleje interpunkcja
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: średnia ocena - warsztat bardzo przyzwoity ale do wygładzenia po odleżeniu
Uzasadnienie: średnia ocena - warsztat bardzo przyzwoity ale do wygładzenia po odleżeniu
Tekst 1: 2
Uzasadnienie: bo przyzwoicie choć mojej d... nie urwało
Uzasadnienie: bo całkiem całkiem, całkiem wciągnęło
Tekst 3: 0
Uzasadnienie: bo się najmniej podobało
Uzasadnienie: bo się najbardziej podobało
Ekstra punkt! dla: 4 (D)
Za: realizację tematu i puentę.
Suma.
Tekst 1: 16
Podsumowanie: solidnie choć kompozycyjnie mało zamknięte, pomysł niewykorzystany
Tekst 2: 15
Podsumowanie: solidnie acz realizacja tematu najsłabsza
Tekst 3: 12
Podsumowanie: nieźle, ale forma ściskała pomysł jak gorset
Tekst 4: 24
Podsumowanie: mankament to brak fajerwerków językowych, najlepszy tekst kreatywnie i kompozycyjnie (solidna puenta).
• Zwiń widok
•
Post autor: ancepa » śr 14 mar 2018, 00:10
Uzasadnienie: Lubię fantastykę, lubię postapokalipsę.
Uzasadnienie: Motyw podróży, obyczaj, ciekawa relacja z Małą. Sporo niedopowiedzeń.
Uzasadnienie: Miałam wrażenie schematyczności i jakoś nie przekonało mnie zakończenie.
Uzasadnienie: Mimo ciekawego zakończenia, tekst wydawał mi się dość jednostajny, bez żadnego napięcia.
Uzasadnienie: Pomysł zagrał, realizacja w porządku.
Uzasadnienie: Cień minionych lat na drugim planie, na pierwszym zdecydowanie architektura i relacja z dziewczynką.
Uzasadnienie: Realizacja tematu bardzo dosłowna.
Uzasadnienie: Realizacja tematu bardzo dosłowna.
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: Nie zauważyłam.
Uzasadnienie: Nie zauważyłam.
Uzasadnienie: "macchiato zanurzonym w ciastku", "do starej szopy tulącej nocą dzieci". Nawet nie wiem czy to naprawdę błędy czy nietrafione figury gramatyczne.
Uzasadnienie: Drobne, literówka "gromka" zamiast "kromka".
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: Styl ok. Dobrze się czytało.
Uzasadnienie: Zbyt dużo metafor, poetyckości. Dla mnie przekombinowane.
Uzasadnienie: Zawsze można by się do czegoś przyczepić, ale podobało mi się mimo wszystko.
Pozostałe teksty też mi się podobały.
Ekstra punkt! dla: Tekstu nr 1 czyli A.
Za: susz z igreków
Suma.
Tekst 2: 22
Tekst 3: 17
Tekst 4: 19
• Zwiń widok
•
Post autor: Escort » wt 13 mar 2018, 20:51
Tekst 2: 2
Kategoria 3. Błędy
Kategoria 4. Warsztat
Ekstra punkt! dla: tekst nr 4
Za: lekkość i ciekawe rozwinięcie.
Suma.
Tekst 1: 18 pkt
Tekst 2: 15 pkt
Tekst 3: 19 pkt
Tekst 4: 19 pkt
• Zwiń widok
•
Post autor: Sarah » wt 13 mar 2018, 14:33
Tekst 4:4
Kategoria 3. Błędy
Tekst 1:5
Tekst 3:5
Tekst 4:5
Kategoria 4. Warsztat
Ekstra punkt! dla: B
Za: Katedrę w paski i Geppert.
Suma.
Tekst 1:21
Tekst 2:26
Tekst 3:20
Tekst 4:18
• Zwiń widok
•
Post autor: Misieq79 » pn 12 mar 2018, 23:08
Uzasadnienie: Kawałek postapo. Ot, co. Tylko jakby wyrwany z większego fragmentu.
Uzasadnienie: Kawałek obyczaju. Ot, co. Tylko jakby wyrwany z większego fragmentu.
Uzasadnienie: Pomysł na 4 ale bardzo ładnie ubrany w słowa. Miejscami kulawe, o czym niżej.
Uzasadnienie: Po prostu OK.
Tekst 1: 1
Uzasadnienie: Rakieta i puszka.
Uzasadnienie: Jakoś brak połączenia cienia z narratorem. Nie widzę związku z Geppert i w pysk strzeleniem.
Uzasadnienie: W pełni.
Uzasadnienie: W pełni.
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: Dłobiazgi
Uzasadnienie: Dłobiazgi
Uzasadnienie: Przecinki zrzucane z samolotu. Kawa maczana w ciastku.
Uzasadnienie: Gromka
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: W tak małej formie - trochę za dużo opisu świata, co niewiele do fabuły wnosi. Sam świat budzi zbyt wiele pytań "a dlaczego..." i wydaje się niespójny. Brak wyraźnego zamknięcia.
Uzasadnienie: Ładnie i sprawnie napisany. Minus za wzmiankę o Lolicie - absolutnie nic nie wnosi i robi wrażenie jakby Autor/ka musiał/a coś dorzucić żeby dobić do 5k. Też brak wyraźnego zamknięcia.
Uzasadnienie: Potknięcia, całkiem sporo. Jakisioza. Miejscami przypadkowy dobór słów. Nie będę wymieniał wszystkich bo a) siła ich i b) to nie weryfka.
Uzasadnienie: W porządku.
Uzasadnienie: Przeczytałem bez bólu. I tylko tyle. Najsłabsze z całej czwórki.
Uzasadnienie: Kawał dobrej roboty, minus za kompozycję (jw) i słabe nawiązanie do tematu
Uzasadnienie: Aż głupio postawić znak równości B=C, bo warsztatowo stoi gorzej, ale nadrabia zawartością. Węszę surówkę.
Uzasadnienie: Autor/ka idzie po linii małego oporu, ale czyni to ciekawie i z jajem.
Ekstra punkt! dla: C
Za: Na zachętę.
Suma.
Tekst 1: 14
Tekst 2: 18
Tekst 3: 20+1
Tekst 4: 22
• Zwiń widok
•
Post autor: Godhand » pn 12 mar 2018, 19:08
Uzasadnienie: Pomysł fajny, ale na takim dystansie znaków – samobójstwo. Nie da się w takim limicie pokazać tego świata, można wyświetlić tylko slajdy, co zresztą Autor bardzo umiejętnie zrobił, ale to za mało.
Uzasadnienie: Pomysł niby nic, ale kreatywność… Miód.
Uzasadnienie: Zupełnie nic mi nie zrobił do pewnego momentu. Końcówka mocna.
Uzasadnienie: Zupełnie nic mi nie zrobił.
Uzasadnienie: Są cienie lat minionych, oj są. Troszkę łopatologicznie są, a troszkę ich nie ma – bo puenta stwierdza, że wiele się stało, ale nic nie zmieniło.
Uzasadnienie: Żadnych. A właściwie takie, że głowa boli (o tym w uzasadnieniu końcowym).
Uzasadnienie: Jest. Ciekawa w dodatku.
Uzasadnienie: Jest.
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: Nic, co bardzo by przeszkadzało.
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: Świetne pierwsze zdanie, plus kilka innych perełek. Dialogi kiepskie.
Uzasadnienie: Dla mnie magia. Bez sztucznego zadęcia, bez efekciarstwa, bez eksperymentów na żywych organizmach. Perfekcja i solidność.
Uzasadnienie: Niezły, „odrzuciła mnie piskiem i metalem” trafia do mnie na jakimś dziwnym poziomie. Fajne.
Uzasadnienie: Poprawny, to chyba odpowiednie słowo.
Uzasadnienie: Najtrudniejszy tekst do oceny. Podoba mi się, jest ciekawy, slajdy kolorowe i wciągające ale… będące tylko tłem, bo na więcej nie ma miejsca z racji objętości tekstu. I ta puenta, imho słaba.
Uzasadnienie: Całkowicie zakochałem się w tym tekście.
Uzasadnienie: Jest solidny, ma ciekawe mocno wybrzmiewające zakończenie.
Uzasadnienie: Jak to się mówi „nie jestem targetem”. Nie mam mu nic do zarzucenia, jednak jabłka przeciwników jakieś czerwieńsze.
Ekstra punkt! dla: Tekstu pierwszego.
Za: Otwarcie i odważny rozmach Autora.
Suma:
Tekst 1: 21
Podsumowanie: Należy docenić rozmach i odwagę. Tak szaleć z tłem na takim limicie. Ładne te obrazki, ale jednak jako pilot serialu, nie samodzielny byt. Dialogi mi nie podeszły, puenta też. Całość jednak wabi kolorytem
Tekst 2: 24
Podsumowanie: Złapał mnie ten tekst, przeczołgał, sponiewierał i wypluł lepszego. Świetne jest to, że to niby nic, ot scenka rodzajowa z dworca. Z jaką mocą trzeba tekst o takiej fabule napisać, żeby tak poszatkowało czytelnika? A ile tu cieni jeśli się puści wodze wyobraźni! Może Mała jest tak naprawdę dzieckiem bohatera? A może bohater miał kiedyś sam problem z alkoholem? A może Mała jest jego cieniem, z młodych lat? Fascynacje wydaje się mają podobne. Tak czy inaczej – w pas się kłaniam. To jedyny tekst, który coś mi zrobił i który intensywnie odczułem. Jestem fanem.
Tekst 3: 20
Podsumowanie: Fajny. Całość dialogu, w środkowej części, według mnie osłabiła ten tekst. Dwa lub trzy świetnie skomponowane zdania. Końcówka mocna.
Tekst 4: 17
Podsumowanie: Przepraszam Cię Autorze, bo mam wrażenie, że skrzywdziłem trochę ten tekst w ocenach. Jest solidny, nie ma błędów, jest konsekwentny i zaplanowany. Całkiem niezły. Jednak na tle pozostałych zrobił na mnie najmniejsze wrażenie.
Ocenianie czterech tekstów jest dużo trudniejsze niż dwóch.
Brawa dla Autorów!
G.
• Zwiń widok
•
Post autor: Swoja Basn » ndz 11 mar 2018, 16:51
Wow, szanuję za to, że każde opowiadanie jest tak różne od innych i ma własny styl. Bardzo niebanalne teksty.
Uzasadnienie: Tekst kipi ponurymi emocjami, beznadzieją, brzmi mega wiarygodnie. Jestem w trakcie najnowszego sezonu pewnego serialu, w którym panuje podobny klimat i podoba mi się jak bardzo odmienne są sposoby na zarobek, posiłki, podziwiam wyobraźnię.
Uzasadnienie: Wzruszająca relacja wujka z bratanicą, fajne hobby bratanicy. Czegoś mi jednak tutaj zabrakło, nie wiem czego. Może czegoś więcej o bohaterze i bratanicy. Fragment z pijaczkiem wydał mi się dość tendencyjny i wyszedł przed szereg.
Uzasadnienie: Ciężki klimat, plus za dramatyczny koniec, ale pomysł o którym trudno mi powiedzieć coś nieoklepanego. Raczej nie przepadam za tematami przemocy w rodzinie.
Uzasadnienie: Ciekawy pomysł, element psikusa, fajna kreacja pierwszego cienia. Aczkolwiek czemu cień bohatera nie pojawiał się za czasów nie-jego cienia?:D Przecież było miejsce i wcześniejsze światła. Nie odejmuję za to, tak tylko mnie to zastanawia.
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: Może to przez późną porę, ale nie widzę żadnych błędów, widać, że wszyscy autorzy są solidni.
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: Oceniam subiektywnie, lekkie pióro, tekst płynie, każde zdanie przykuwa uwagę i fajne metafory.
Uzasadnienie: Fajna narracja w czasie teraźniejszym, też tak chcę umieć. Wyższa szkoła jazdy dla mnie.
Uzasadnienie: Doceniam kunszt pisarski, ale pióro dla mnie za ciężkie, parę razy odjeżdżały mi myśli. Może to dziwne, ale miałam odczucia, jakbym czytała poezję.
Uzasadnienie: Lekko i szybko się czyta. Fajne dialogi.
Uzasadnienie: Chętnie przeczytałabym całą powieść z tego uniwersum.
Uzasadnienie: Fajny byłby film z tego. Przypomniał mi się klimat z Gifted
Uzasadnienie: Niełatwa fabuła, odważna
Uzasadnienie: Polubiłam drażniącego cienia, na szczęście nie drażnił zbyt długo
Ekstra punkt! dla: Tekstu 1
Za: każdy wymieniony posiłek
A teraz nie wiem czy dobrze policzę
Suma.
Podsumowanie: