WeryZacnyRecenzent1 pisze:Kategoria 1.
Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Tekst B: 4
Uzasadnienie: Pomysł dobry. Nic więcej. Poza tym, ryzykowna taktyka - jeden pomysł na cały turniej.
Tekst S: 5
Uzasadnienie: Wow. Chcę więcej. Zostań moim stałym dostawcą synthu
Kategoria 2.
Realizacja tematu
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 3.
Błędy
Tekst B: 5
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 4.
Warsztat
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 5.
Subiektywne wrażenia
Uzasadnienie: Minus za drażniący mnie początek: zabiję! - nie zabijesz! - a właśnie że znów zabiję! - a własnie że znów nie zabijesz!
No bez przesady...
Reszta doskonała.
Uzasadnienie: Świetny tekst, jeden z najbardziej poruszających mnie w turnieju.
Ekstra punkt! dla: S
Za: "Efekt wow"
Suma.
Tekst B: 22
Podsumowanie:
Tekst S: 26
Podsumowanie:
Dwa świetnie napisane teksty. B (z wyjątkiem okropnego dla mnie początku) znów okazał się profesjonalistą. Rzemiosło świetne, ale fantazji więcej miał S i on u mnie wygrywa.
WeryZacnyRecenzent2 pisze:Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Tekst B: 3
Kategoria 2. Realizacja tematu
Tekst S: 4
Kategoria 3. Błędy
Kategoria 4. Warsztat
Kategoria 5. Subiektywne wrażenia
Suma.
Tekst B: 21
Tekst S: 25
WeryZacnyRecenzent3 pisze:Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Uzasadnienie: Imponuje mi konsekwencja bazowego pomysłu i skala trudności jaką Autor sobie narzucił.
Uzasadnienie: Zupełnie pozamiatał. Mistrzostwo.
Uzasadnienie: Ładnie przemycone.
Uzasadnienie: Z małym dryfem ale i tak ładnie.
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: Nic nie zauważyłem.
Uzasadnienie: Jedna aliteracja, jedna zgubiona kropka. Drobiazgi.
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: Jestem fanem od dawna.
Uzasadnienie: Zostanę fanem.
Uzasadnienie: To jest to czego szukam w tekstach - zawsze.
Uzasadnienie: To jest to czego szukam w tekstach - kiedy chce się się oderwać od rzeczywistości.
Za: Wzniesienie się na kosmiczne wyżyny wyobraźni.
Suma.
Tekst B: 25
Podsumowanie: Chciałoby się powtórzyć słowa innego recenzenta "Ucz mnie!". To jest po prostu dobre. Trafia. Działa. Inspiruje. Zmusza do myślenia. Daje emocje. Jedną tylko negatywną rzecz wywołuje we mnie ten tekst - zazdrość, że nie potrafię tak pisać. Bardzo, bardzo dobre.
Tekst S: 24
Podsumowanie: To według mnie najlepszy tekst S. Trafia w mój gust i chętnie przeczytałbym coś dłuższego, opartego na tym pomyśle. Nie porzucaj go Autorze, proszę. I nie wiem jaka substancja aktywuje części mózgu odpowiedzialne za kreowanie takich pomysłów, ale chciałbym jej trochę.
Świetna bitwa.
Gratulacje.
WeryKlawaRecenzentka1 pisze:Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Kategoria 3. Błędy
Kategoria 4. Warsztat
Ekstra punkt! dla:
Za: brak
Suma.
Tekst S: 21
Podsumowanie: Oba teksty dobre, trzeba było je jakoś zróżnicować. Wygrywa B, za konsekwencję a jednocześnie świeżość.
WeryKlawaRecenzentka2 pisze:Tekst B
1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność (idea, podejście do tematu, potencjał, rozwój i wykorzystanie możliwości zamysłu)pomysł na pograniczu kalki, pomimo elementu magi to raczej nie fantasy jednak tak ladnie ujęcie słownie, że dałam 3
2. Realizacja tematu (wypełnienie warunków pojedynku) warunki może i wypelnione, ale to takie bez płciowe 4
3. Błędy nie rzuciły się w oczy, szukac mi sę nie chce 5
4. Warsztat poprawny, nie ma za bardzo czego się czepnąć 5
5. Subiektywne wrażenia/odczucia = ten kolor gorzkiej kawy mnie dobił – nic mi nie mówil, a drażnił 3
i ewentualnie 1 punktu dla wybranego tekstu jako:
6. Ekstra punkt! 0
Suma: 20
Tekst S
1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność litości: elfy, krasnoludy i już to niby fantasy = a to inaczej nazwani ludzie! Nie ma tu cech charakterystycznych dla tych stworów, gdyby zmienic nazwy byłoby jak w sensacji obyczajowej – tak, że przedstawiony świad niczym się nie wyróżnia 3
2. Realizacja tematu (wypełnienie warunków pojedynku) 3
3. Błędy 5
4. Warsztat poprawny, ale nie wybitny 4
5. Subiektywne wrażenia/odczucia przeczytane, odfajkowane, w głowie nic nie zostalo 4
i ewentualnie 1 punktu dla wybranego tekstu jako:
6. Ekstra punkt! (niezależnie od powyższych ocen przyznaj 1 dodatkowy punkt - za element, który Cię urzekł/Twojemu zwycięzcy - albo nie przyznawaj nikomu; nie można dać każdemu po jednym) 00
Suma: 19
WeryKlawaRecenzentka3 pisze:Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Tekst B:5
Tekst S:4
Tekst S:5
Kategoria 3. Błędy
Tekst B:4 (powtórzenia)
Kategoria 4. Warsztat
Tekst S:3
Ekstra punkt! dla:B
Za:całokształt
Suma.
Tekst B:25
Tekst S:22
WeryKlawaRecenzentka4 pisze:Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Tekst S: 3
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie:
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie:
Ekstra punkt! dla: B
Za: całokształt
Suma.
Tekst B: 26
Tekst S: 21
Obaj zawodnicy w wysokiej formie. U S temat jednak gubi się w nadmiarze pomysłów.
WeryKlawaRecenzentka5 pisze:Kategoria 1.
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 2.
Realizacja tematu
Tekst B: 2
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 3.
Błędy
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 4.
Warsztat
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 5.
Subiektywne wrażenia
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Za: klimat
Suma.
Tekst B: 20
Podsumowanie: Stylistycznie i klimatycznie jak zawsze super. Niestety, z wypełnieniem warunków pojedynku już gorzej: trudno mi było wypatrzeć tę „Sonatę księżycową” w tekście, księżyc jakiś tam się przewinął – ale możliwe, że prostu jakichś nawiązań i podtekstów nie wychwyciłam. No a to fantasy, to jest naciągnięte do granic

Tekst S: 20
Podsumowanie: Nie do końca są to moje klimaty, ale doceniam mocno odjechany pomysł, podoba mi się to, jak bardzo może popłynąć kreatywność

Fantasy jest, tematu więcej, niż w drugim tekście.
WeryKlawaRecenzentka6 pisze:Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Kategoria 3. Błędy
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie:
Oba teksty są warsztatowo dobre i tak naprawdę na wynik w bitwie rzutuje moje subiektywne wrażenie.
Tekst B: Tekst niby spokojny, ale pod spodem jednak buzuje, są pokłady emocji, jest tajemnica – to zdecydowany plus. Natomiast ciągnięcie tej samej historii już mniej misię – trochę jednak liczyłam na inne oblicze B. Choć z drugiej strony konsekwencja zasługuje na uznanie. Ten tekst stawia też pytanie o granicę między fantasy a realizmem magicznym. Powiedziałabym, że bliżej mu do drugiego.
Tekst S: O, a tu tekst mnie zaskoczył. Wykorzystanie elfów, krasnoludów i smoków (w tym bardzo starych!), czyli obecnie największych klisz fantasy to duże ryzyko – bardzo łatwo o kicz i sztampę. A tutaj, w moim odczuciu, tekst sprawnie balansuje na granicy i ostatecznie broni się (nieco szaloną) kreatywnością. Duży plus za pomysł zrobienia z różnych gatunków muzyki narkotyków a nawet magii.
Ekstra punkt! Tekst S, za odwagę zmierzenia się z kliszami.
Suma:
Tekst B: 23
WeryZacnyRecenzent4 pisze:Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie:
Tekst S:4
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Ekstra punkt! dla: nikogo
Za:
Suma.
Podsumowanie:
Tekst S: 19
Podsumowanie:
WeryZacnyRecenzent5 pisze:Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Ekstra punkt! dla: nd
Za: nd
Suma.
Podsumowanie:
Podsumowanie:
WeryKlawaRecenzentka7 pisze:Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Uzasadnienie: Mało pomysłowy temat, raczej "uklepany"
Uzasadnienie: Temat przewodni ciekawy, ale zbyt skomplikowany jak na tak krótką formę
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie: Zbyt chaotyczny sposób pisania
Uzasadnienie: Warsztatowo świetny, ale trochę zbyt "przekombinowana" historia , zbyt wiele skomplikowanych szczegółów jak na tak krótki tekst
Za: Pomysłowość
Suma.
Tekst B: 21
Podsumowanie:
Tekst S: 24
Podsumowanie:
WeryKlawaRecenzentka8 pisze:Kategoria 1.
Uzasadnienie: Pomysł był, ale rozwinięty jest, moim zdaniem, dość słabo. Dużo "luźnych sznurków" - zarysowanych wątków, które w zasadzie są niepotrzebne, zero wyjaśnień, fantastyka wciśnięta na początku na siłę. Widać, że wątek wujka Laury i Elżbiety miał tu grać pierwsze skrzypce. Może też za dużo grzybów w barszcz? Jedna się tnie, druga się cięła, zmarło dziecko, facet miał operację serca. W tle ktoś chce kogoś zabić... Człowiek nie nadąża, czym tu się przejąć i w efekcie mu obojętnie.
Uzasadnienie: Dla mnie pomysł ciekawy i zrealizowany z klimatem, choć czuję, że trochę niewykorzystany - jakby zabrakło miejsca. Ciekawie zarysowana rzeczywistość - super podobało mi się "sztachanie synthem" i inne "towary". Mimo trochę "wariackiego" podejścia do realizacji fabuły o dziwo jakoś to wszystko się spina
Kategoria 2.
Realizacja tematu
Tekst B: 2
Uzasadnienie: Moim zdaniem mało tu tej Sonaty Księżycowej. Niby poszczególnymi częściami zatytułowane są kolejne fragmenty tekstu, ale ja nie czuję związku między tymi tytułami a treścią/stylem pisania/czymś innym w tekście. Adagio, allegretto, presto agitato... Może można było pograć tu tempem narracji, jej wyrazem? Nie wiem... Nie czuję tego. Dla mnie tekst jest w zasadzie nie na temat.
Uzasadnienie: Ciekawe wykorzystanie Sonaty, zgrabnie wplecione w wymyślony świat. Jest księżyc, jest muzyka. Czuć generalnie, że tekst (nawet tam, gdzie sonata nie występuje bezpośrednio) cały czas się o temat jakoś ociera.
Kategoria 3.
Błędy
Uzasadnienie: Nie zarejestrowałam
Uzasadnienie: I tu też nie.
Kategoria 4.
Warsztat
Uzasadnienie: Styl bardzo płynny, przyjemny w odbiorze. Minusik za małe zróżnicowanie i fakt, że ostatecznie jakoś nie wybrzmiały mi w nim emocje. Ani Laury, ani jej wujka. Ale to taki minusik na pół punktu, więc zaokrąglam w górę.
Uzasadnienie: Momentami wydawał mi się zbyt chaotyczny - zwłaszcza w miejscach, gdzie wchodziła akcja. Poza tym wartki, fajnie się czytał.
Kategoria 5.
Subiektywne wrażenia
Uzasadnienie: Nie porwało mnie, niestety. Mam wrażenie, że wymóg gatunku trochę pokonał Autora/Autorkę tekstu i za bardzo widać, że pomysł na fabułę (wątek tej "starszej siostry" Laury) swoje, a wepchnięcie tam fantastyki swoje. Niemniej, B, styl pisania masz bardzo ładny

Uzasadnienie: Moim zdaniem jest w tym tekście pomysł na super rzeczywistość

Chwyciło mnie. Natomiast przydałoby się trochę więcej szlifu.
Za tak bardzo muzyczną rzeczywistość
Suma.
Tekst B: 17
Tekst S: 23
Podsumowanie dla obu tekstów: Bardzo fajna bitwa. Oba teksty przyjemnie się czytało. Choć różnica punktów jest spora, to wynika ona po części z dużych oczekiwań

WeryKlawaRecenzentka9 pisze:Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:
Za: fantasy
Suma.
Podsumowanie:
Podsumowanie: Oba teksty dobre, choć w inny sposób.
Jako nieustające fanka fantasy wybieram tekst S. GRATULUJĘ autorowi.
WeryZacnyRecenzent6 pisze:Bitwa BvS
Pomysł i rozwinięcie:
B Nie ukrywam: podziwiam autora za umiejętności warsztatowe, za konsekwencję, za delikatnie odmalowane emocje, i jednocześnie współczuję, że w drodze do finału musiał się męczyć na pustkowiach fantastyki. Nie jest prosto wyjść z dobrej historii obyczajowej na fantastykę, i autorowi udaje się to tylko połowicznie: ostatecznie klasyczny pomysł z przepowiednią i artefaktem, przefiltrowany przez realizm magiczny, broni się tylko dzięki umiejętnościom warsztatowym, które jednak nie są już w stanie uratować całej reszty: nagle mocno spłaszczonych bohaterów uwikłanych w historię rodzinną wyjętą z brazylijskiego serialu. Dlatego tylko 2 punkty.
S Czytając ten tekst miałem ciągle wrażenie nadmiaru: elfy, smoki, Osnowa, Wieczny Księżyc, metalwojna, Wyklęci, Walkirie, kinetyzerzy, krasnoludy, wszystko to upchnięte w jednym garnku i podlane muzycznym sosem, tworzy niezbyt strawny literacki bigos. Kiedy wyrzuciłem te wszystkie śmieci, została jedynie prosta historia z niezłym i dobrze zrealizowanym pomysłem. Wtedy popatrzyłem na te wszystkie Walkirie, smoki, elfy i inne fantastyczne dziadostwo, leżące na stercie obok garnka, i naszła mnie myśl dzika: autor musiał o tym wiedzieć! Więcej, zrobił to specjalnie: przez cały tekst do prostej linii melodycznej dodaje kolejne takty z klasycznego sztafażu fantasy, podbija tempo, mixuje, w końcu tworzy wcale nieoczywistą symfonię z dobrze znanych dźwięków.
Więc za te warstwę muzyczną musi być 4 punkty
Realizacja tematu:
B Bardzo przeciętna: 2 punkty
S Jest, wcale nieoczywista: 4 punkty
Błędy
Tu nie przyznaję żadnych punktów, albo przyznaję tekstom największą liczbę. Teksty są ogarnięte i tyle.
Warsztat
B Jest znakomity, ale daję tylko 4 punkty. Dlaczego? Na pewnym poziomie, ten osławiony warsztat literacki to nie tylko zgrabne klejenie zdań okrągłych, ale również kierowania fabułą jak kierowca bolidu F1. W tym tekście tego zabrakło.
S Jest średnio, bez wpadek i bez zachwytów. 2 punkty.
Subiektywne wrażenia
B Kiedy talent malarza scenek obyczajowych zostaje siłą zaprzęgnięty do tworzenia w najpodlejszym tworzywie fantastycznym, jakim jest fantasy, to możemy spodziewać się przerostu formy nad treścią. Podobnie jest w tym przypadku: cudna warsztatowa kołderka autora jest zbyt krótka do zakrycia mizernej historyjki. Z drugiej strony poraża konsekwencja: od pierwszego tekstu konkursowego autor podąża zaplanowaną ścieżką, zgrabnie przeskakuje gatunkowe przeszkody, i pomimo lekkiego potknięcia w półfinale, wychodzi już na ostatnią prostą. Dlatego 4 punkty.
S Rozumiem już świetny zamysł, rozumiem intencje, nie podziwiam wykonania, stąd tylko 2 punkty. W mojej opinii autorowi zabrakło doświadczenia, takiego literackiego cwaniactwa, pozwalającego wycisnąć pomysł jak cytrynkę.
Podsumowanie
B: 12 punktów
S: 12 punktów
Niech więc rozstrzygnie extra punkt, który przyznaję B za walory literackie.
Zwycięzca: B
WeryZacnyRecenzent7 pisze:Kategoria 1.
Uzasadnienie: Świetne przejście z obyczajówek do lekkiej fantasy w stylu Coelho'wskim. Doskonałe.
Uzasadnienie: Niekończący się strumień pomysłów.
Kategoria 2.
Realizacja tematu
Uzasadnienie: Piekielna forma.
Kategoria 3.
Błędy
Kategoria 4.
Warsztat
Uzasadnienie: Mistrzostwo.
Uzasadnienie: Niesamowity progres jakościowy.
Kategoria 5.
Subiektywne wrażenia
Uzasadnienie: Już się wypowiadałem na temat w odpowiednim temacie

- tylko powtórzę. Ucz mnie.
Uzasadnienie: Nie mogę nie dać 5, bo podoba mi się bardzo, choć nie tak bardzo jak B, niestety dla S. Ale oba zasługują na taką ocenę.
Za: wiesz za co Autorze.
Suma.
Tekst B: 26
Podsumowanie: Już nie mam słów na podsumowanie. Domieszka fantasy w tej historii, ciągnącej się przecież od pierwszej bitwy, wywołała dawno zapomniane emocje, jeszcze z czasów zaczytywania się Coelho. Być może - słyszałem taką opinię tutaj - to nie dla wszystkich komplement. Wierz mi szanowny Autorze, w mojej opinii to duże wyróżnienie.
Ucz mnie! Proszę.
Podsumowanie: Wybacz mi drogi Autorze (dobrze wiesz, że ja wiem ktoś zacz

), że jednak wybrałem tekst B, jako ten lepszy. Twój to wulkan kreatywności, ale jeszcze nie masz takiej formy, stylu, warsztatu, czy co tam u diaska jest.
Przypominam sobie "Achaje" Ziemiańskiego i stopniowanie poziomów umiejętności w fechtunku - zależy kto takiego szkolił, gdzie i za ile: żołnierz, szlachcic, książę, zawodowiec, mistrz, szermierz natchniony. Jam to taki ktoś między żołnierzem, a księciem. Czasem piszę jak książę, ale częściej wale jak żołnierz na oślep, może przeżyję. Ty
S jesteś zawodowcem (prawie, wydaj książkę), najmita do walk "honorowych", masz talent i pomysły, aleś jeszcze nie mistrz.
B to mistrz. Powiedziałbym nawet, że szermierz (pióra) natchniony, ale nie zaryzykuję takiego stwierdzenia, choć w tej bitwie tak go odebrałem. Ktoś, kto jednym zdaniem robi coś takiego w głowie czytającego, że ów przepadnie, nim zdąży je przeczytać. Potem już tylko daje się ponieść dokądkolwiek autor zapragnie.
Gratuluję tekstów.