Pytania do Doroty Pasek (dorapy)

46

Latest post of the previous page:

Cytaty z różnych takich:
"Bardzo smacznie, obrazowo opisane niektóre uczucia i seks. Ten seks to naprawdę odważna figura w tej powieści i nie dla parady tam chyba jest i ślinienia się czytelników, ale jest konkretem, który mnie chyba najbardziej przekonuje w odmalowaniu motywów i emocji bohaterów. "
"... za najsłabsze uważam opisy scen łóżkowych (czy erotycznych – jak kto woli). Nad tym elementem fabuły debiutująca autorka powieści na pewno musi jeszcze popracować, bo – niestety – język jest mało wyszukany."
Ha, i bądź tu autorze mądry i pisz kolejne wiersze. :lol:
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

47
dorapa pisze: Cytaty z różnych takich:
"Bardzo smacznie, obrazowo opisane niektóre uczucia i seks. Ten seks to naprawdę odważna figura w tej powieści i nie dla parady tam chyba jest i ślinienia się czytelników, ale jest konkretem, który mnie chyba najbardziej przekonuje w odmalowaniu motywów i emocji bohaterów. "
"... za najsłabsze uważam opisy scen łóżkowych (czy erotycznych – jak kto woli). Nad tym elementem fabuły debiutująca autorka powieści na pewno musi jeszcze popracować, bo – niestety – język jest mało wyszukany."
dorapa, zrób jak Gosia, w kolejnej książce napisz pół seksu - napisana połowa będzie dla fanów, nienapisana dla niezadowolonych :D A poważnie, to mnie też zawsze bawi, jak czytam recenzje, w których tak skrajnie ocenia się ten sam element :)
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

48
Ale to normalne :) Dlatego Grzędowicz kiedyś powiedział, żeby nie czytać tego co o człowieku wypisują w Internecie, bo można zgłupieć :P
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

49
Zgłupieć można, fakt. Ale nóż się w kieszeni otwiera, jak się czyta głupoty wypisywane przez różnych specjalistów od książek. Na szczęście mam motto z Gombrowicza: "ogłaszam, /.../ że piszę dla własnej przyjemności i manii, tak jak krowa ryczy. I cóż mi teraz kto zrobi?"
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

50
Przyzwyczasz się. Ja kiedyś opisałem system magii oparty na jodze tantrycznej, po czym przeczytałem w recenzji, że autor zrzynał z Dragon Balla. Nie wiedziałem w ogóle o co chodzi, na szczęście moje osobiste dzieci mnie oświeciły :P Pociesz się, że dla wielu osób takie opinie i recenzje mają efekt terapeutyczny :D
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

51
Navajero pisze: Pociesz się, że dla wielu osób takie opinie i recenzje mają efekt terapeutyczny
Tak, wiem, rozumiem , życzę im powodzenia z innymi książkami. :lol:

53
Nie ma hejtu, raczej nieudolność w pisaniu "recenzji". Ale nie ma co o tym myśleć, bo szkoda czasu. Muszę zdecydować, czy bohater zasłużył na zemstę. :evil:

55
dorapa pisze: Cytaty z różnych takich:
tia, całośc recenzji jest "trochę tak, trochę nie".

swoją drogą mialabym kilka pytań ad ten sex, bo tak ze dwie sceny sa niejasne :D
aletopóźniej.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

58
dorapa pisze: Jeśli sceny seksu są niejasne, to chyba się zastrzelę. :lol:
hm, chodzi mi o to ciało, które nie wiadomo kiedy klękło i na którym sara zacisnęła uda. str74.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

59
Jeśli chcesz szukać wszystkich kak, to wolna droga, sama jestem ciekawa, ile jeszcze się zachowało. Kiedy przejrzałam gotową książkę, to w niektórych miejscach wypadało zakląć. :lol:

60
Dlatego ja idąc za radà Romka nie otwieram. Robię co mogę w pliku po wstępnym składzie. Potem niech się dzieje wola Nieba ;)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

61
Dorapo, gratulacje! Pamiętam, jak Sara powstawała... :) Bardzo się cieszę!
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Pisarzy”