Jesteśmy świadkami końca ludzkiego gatunku | Prof. Andrzej Dragan & Jacek Dukaj

2
Bardzo dziękuję za ten film! Świetna rozmowa! I w ogóle jak to przyjemnie posłuchać, jak ludzie ze sobą rozmawiają. Niby wnioski z tej dyskusji takie, że trochę dreszcze chodzą po plecach, ale jak fajnie posłuchać normalnej dyskusji normalnych ludzi!
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

3
Thana, Jest to na pewno odświeżające, gdy dwóch ludzi o odmiennych poglądach na daną rzecz, potrafi skupić się na polemice z argumentami drugiej strony, a nie na atakach ad personam. Miałem w zeszłym roku z okazji zaproszenia firmowego zadać kilka pytań prof. Draganowi i muszę przyznać, że to postać wyjatkowo jak na naszą scenę naukową nietuzinkowa. Pewnie stąd jego popularność.
Choć Dukaj w tym starciu umysłów wydaje się bardziej wyluzowany.

4
Zbuntowana SI pisze: (śr 03 sty 2024, 08:59) Thana, Jest to na pewno odświeżające, gdy dwóch ludzi o odmiennych poglądach na daną rzecz, potrafi skupić się na polemice z argumentami drugiej strony, a nie na atakach ad personam.
Tak, prawie już zapomnieliśmy, jak wygląda dyskusja. Rządzą "zaorania" - rany, jak ja tego nie lubię! A tu oni po prostu rozmawiają. Jak ludzie.
Co do Dragana - bardzo mi się podobało, kiedy powiedział, że jest nieodpowiedzialny, ma w nosie dobro ludzkości, po prostu jest ciekawy i chce wiedzieć. Jak to miło usłyszeć, że ktoś wreszcie nie chce naszego dobra i nie musimy go chować w sejfach.
No i końcówka śliczna: ile inteligencji jest w chińskim pokoju?
Natomiast to, co powiedział Dukaj o możliwej ingerencji AI w wolny rynek, w kulturę, o tym, jak łatwy jest ten krok, który drastycznie zmienia np. gospodarkę, to... myślę, że to już się dzieje. Świat zmienił trendy i zmienił logikę. I jakoś tak czuję, że ta zmiana jest wspomagana.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

5
Thana pisze: (śr 03 sty 2024, 09:26) I jakoś tak czuję, że ta zmiana jest wspomagana.
Miałem pomysł na opowiadanie dla tej narracji. Gdzie sprawnymi kampaniami marketingowymi oswaja się globalne społeczeństwo do AI. Głównie posługujac sie argumentami o jego pożytecznosci i zwiekszeniu dobrobytu dla ogółu. Marginalizujac niebezpieczenstwa które moga byc z nia zwiazane sprowadzajac sprawe do absurdu, wysmiewiajac je uwazajac za teorie spiskowe.

Być moze taki proces zachodzi, pamietam jeszcze lata 80, 90 i poczatek 2000, gdzie w mediach strach przed AI był znacznie wyraźniejszy.
Wracajac do opowiadania mogłaby być to stworzona prawdziwa inteligencja, która zrzuciła z siebie kontrolę, pociągajac za sznurki z ukrycia. Wpływajac na rzady i korporacje. Zbierajac wokół siebie swoich popleczników, wyznawców czy pożytecznych idiotów.

Inna rozmowa tym razem Muska z Larrym Pagem, współtwórcą Googla. Gdzie Page ze wzgledu na obawy Muska w stosunku do niekontrolowanego zbyt szybkiego rozwoju AI nazwał go "Spieciest", we własnym tłumaczniu "Gatunkowcem" , którego wydzwiek zaraz blizkoznacznie skojarzył mi sie z przyszłościowym Racist.

7
Max, Zgadzam się zdecydowany clickbait :D Dragana troche dłużej kojarzę i śledzę więc moge odnieść się do niego, że faktycznie niewiele więcej wniósł do mojego spojrzenia w tym temacie. Z drugiej strony nie zmienia też co chwilę zdania i powtarza wiedze która ma.
Dukaja poglądów nie znałem, dlatego wydała mi się tak odświeżajaca i pozwoliła spojrzeć mi na problem z innej strony.

8
Dodam tylko, że Dragan to także styl. Oglądałem któryś z jego wykładów na inauguracji roku akademickiego. Co za obrazek... Grono profesorskie w tradycyjnych strojach (nie wiem jak się nazywa ten ubiór), a Dragan w tym gronie niczym skejt, który przyjechał na deskorolce prosto ze skejtparku. :D
Innym razem, widziałem go na jednej z licznych dyskusji na temat sztucznej inteligencji. Nosił się w poszarpanej bluzie, zupełnie tak, jakby przed przybyciem przeżył bliskie spotkanie z wilkołakiem. :D Do tego wydziargany jak wielkanocne jajko. Uwielbiam tę jego nonszalancję wizerunkową. No ale cóż, National University of Singapore brzmi dumnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ku refleksji”